За „пазачите на мъртвите” или как се краде цял паметник от гробище
За „пазачите на мъртвите” или как се краде цял паметник от гробище / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
За „пазачите на мъртвите” или как се краде цял паметник от гробище
46000
За „пазачите на мъртвите” или как се краде цял паметник от гробище
  • За „пазачите на мъртвите” или как се краде цял паметник от гробище

Жалби затрупват гробищната администрация в София заради кражбите на надгробни плочи и вандалските прояви в гробищата най-често от групи роми, които изнудват гражданите. От общинското предприятие „Гробищни паркове” признаха, че са безсилни да се справят с проблема, тъй като не те, а общината определя с обществена поръчка фирмата, която охранява общинските гробища в столицата. Според директора на „Гробищни паркове” Венцислав Григоров само полиция би могла да сложи ред в тази ситуация. По думите му лично той е алармирал общината за това как се пазят гробищата срещу сумата от 52 000 лева месечно, които се плащат от хазната на София.

Това е само една от историите, които мнозина ще припознаят като своя. Преди време тя намира счупен надгробния паметник на родителите си, преди година поставя нов паметник с мраморна надгробна плоча. Точно преди два дни обаче семейството открива гроба без плоча - изтръгната е до основи, почти професионално в иначе охраняваните Централни софийски гробища.

„Колебаех се дали изобщо да занимавам управата на „Гробищни паркове” със случилото се, но прецених, че като гражданин трябва да реагирам. Още повече, че не зная как да постъпя в бъдеще. Както мнозина други потърпевши попадам в омагьосан кръг”, разказа пред Дарик пострадалата. И пита Столична община дали смята, че е редно всяка година да поръчва нов паметник, да преживява една й съща нелепа ситуация и да губи средства и нерви.

За пазачите на мъртвите или как се краде цял паметник от гробище
netinfo


Рядко паметник се изнася - преработва се и се слага на друг гроб

Спестяваме емоционалната и лична част на тази история и тръгваме по следите на изчезналия паметник. В района го няма, но може би и няма как да го открием, ако се съди по тезата на директора на ОП „Гробищни паркове” Венцислав Григоров, че рядко паметник бива изнасян от гробищата в Орландовци, а той просто се поставя преработен някъде в друг парцел. „200-300-килограмов паметник не е лесно да се изнесе. Паметникът се сваля, някъде в храстите се претрила бързо, изчуква му се нов надпис и през няколко парцела се монтира на друг клиент”, разказа за Дарик Григоров. По думите му вандалстват цели банди цигани. Те разклащали паметниците, предлагат помощта си за ремонт и ако им се откаже, чупят паметника за назидание. „След това отново заплашват близките, че няма да си види паметника здрав, докато не им възложи да го ремонтират и да го поддържат – това са си чисто рекетьорски похвати. За съжаление фирмата, която охранява гробищните паркове, е в невъзможност да си върши работата, тъй като най-младите охранители са от порядъка на над 60 години. Някой от тях идват и с бастуни на работа”, разказа още директорът на „Гробищни паркове”. 

Преди да погледнем към охраната, в лутане из парцелите, срещаме майстори от легална фирма, които ремонтират един от гробовете. И двама обясняват, че са от голяма фирма и или реставрират или карат нови паметници. Но им е непонятно какво правят с  откраднатите паметници. Убедени са, че кражбите са дело на цигани. Смятат обаче че е трудно да се преработи бързо и на място надгробен паметник. „Трябва агрегат, трябва ток, машини и инструменти”, обяснява единият. Другият ни разказва, че на гробищата в „Бакърена фабрика” най-често бутат паметника и взимат поставката му, защото за нея нямало нужда от преработка и се продава веднага. Особено, ако е от скъп камък - черен или червен гранит, вървял около 600 до 1000 лв/кв.м.

„Вижте по алеите колко мургави събратя ще спрат до вас, ще ви питат имате ли нужда да ви поправят паметника, ще ви дебнат до кой паметник ще отидете, за да могат да го съборят след това, ако сте им отказали”, казва още Венцислав Григоров.

За пазачите на мъртвите или как се краде цял паметник от гробище
netinfo


Без да ги търсим те спират сами до нас, още не съм включила дискретно за запис и мъжът ми обяснява, че работят тук, предлагайки услугите си. „Лада”-та, от която излиза и е пълна с хора, е с монтанска регистрация. Питам го колко взима, а той ми отговаря „Зависи какво искате!”. Разговорът ни приключва бързо, след като ромите разбират, че не сме от традиционните им клиенти.

Лични коли не се проверяват, а само на фирми и съмнителните

Като публично място, наистина е трудно подобни коли да бъдат спирани да влизат в гробищата, въпреки че от години и легалните каменоделски фирми протестират срещу ромските набези. Охрана по алеите няма, пазачите на паметта на мъртвите са основно на входа и изхода. Единият от тях ми обяснява, че денонощно има охрана, в момента били осем души. Питам го как може да се изнесе паметник, а той ми казва, че само през оградата. На въпроса ми обаче какво става, ако паметникът е скрит в багажника на кола, охранителят уточнява, че частни автомобили не се проверяват. Проверка се правела на колите на фирмите и на циганите. „Оправия няма, ако ще полиция да дойде, не ги ли изгонят от тук, няма оправия”, заключава охранителят.

Въпреки че ги знаят кои са, очевидно и охранителите от частната фирма са безсилни срещу ромските групи. Това е и основният аргумент на директора на „Гробищни паркове” Венцислав Григоров да обвини пазачите, че не си вършат добре работата. „Те по списъчен състав ни се представят 100 охранители, но дали охраняват с 30 не знам. За съжаление нямам никакви лостове да упражня влияние над тях, тъй като не гробищната администрация определя охранителната фирма, а тя се определя след обществена поръчка от Столична община”, обяснява Григоров.

По думите му една верига е слаба, колкото е най-слабото й звено, а най-голямата дупка е там – охраната на гробищата. „Тя ще продължава да е такава, докато не се въведе нов ред за охраната, или да се спре достъпа до нерегламентирани каменоделци, не говоря за тези, които си имат работилници, а за тези, които са рекетьори и обикалят с колите си по алеите”, допълва директорът на „Гробищни паркове”.

За пазачите на мъртвите или как се краде цял паметник от гробище
netinfo


Само полиция можела да реши проблема с кражбите

Според Венцислав Григоров само полиция можела да се справи с обстановката в гробищата. Полицаите имат далеч по-големи правомощия, отколкото охранителите, които нито имат оръжия, нито правата да арестуват или да пишат наказателни постановления, аргументира се той.  „Боли ме за хората, които са затрупали отдел „Жалби” при нас за кражби, вандализми, за изнудване - ситуацията просто е нетърпима вече”, каза още той.

Ако сте сред пострадалите, в момента процедурата предвижда да пуснете жалба да гробищната администрация, след което съвместна комисия оценява щетите и решението се изпраща на фирмата-охранител, за да бъде възстановено разрушеното или открадната имущество. Григоров разказа, че пострадал българин е бил обезщетен напълно (два пъти е краден паметник на негов близък от скъп камък) едва след като стигнал до американското посолство, тъй като бил с американско гражданство. Активността му принудила охранителната фирма да покрие изцяло щетите за нов паметник, изработен от фирмата, която той е посочил.


За пазачите на мъртвите или как се краде цял паметник от гробище
netinfo

Докато вървя по алеите на Централни гробища срещам отец Гелеменов, който разказа как преди няма и година вандали са отмъкнали 500-килограмовата статуя от гроба на актьора Любомир Кабакчиев. „На 103-ти парцел има седем бутнати паметника. У нас не се уважават паметниците на покойниците - рушат се, разбиват се, крадат си”, казва той. И ни води да ни покаже с думите: „вижте Мара Белчева как са я ошушкали, имаше горе един барелеф и долу един, изкъртени са и са предадени за скрап. Гробищата са 1200 дка, няма толкова охранителен ресурс като хора”. Според него не става въпрос толкова за вандали, защото те трошат за удоволствие, а тук става въпрос за пари - те рушат, за да могат после да ремонтирам.

Хората да се жалват директно на фирмата-охранител

След като материалната отговорност се носи от охранителната фирма, е редно жалбите да се пускат до нея, смята директорът на „Гробищни паркове”. И допълва: „ако подновят договора с тази фирма, не дай боже, ще поставя като условие – нека да охраняват, обаче жалбите да ги приемат те, защото е смешно общината да определя охранителя, а хората да се оплакват пред нас. Когато им се оплакват на тях, те ги насочват към гробищните инспектори - за какво плащаме, ако те не отговарят?!? Защо 52 000 лева трябва да се плаща на тази фирма, при положение, че те стоят само на портала и си бъркат в носа”.

Директорът на „Гробищни паркове” заключава, че като гледа броя на жалбите и нанесените щети, парите, които охранителната фирма получавала за дейността си, нямало да им стигнат за възстановяване на паметниците. „Периодично пращам писмо до общината, за да видят за какво става дума, защото тя трябва да е наясно за какво си дава парите”, казва още Венцислав Григоров.

За пазачите на мъртвите или как се краде цял паметник от гробище
netinfo

Въпреки предварителната уговорка за разговор с представител на охранителната фирма БОДУ СОД не успяхме лично да зададем въпросите за капацитета, с който разполагат, за да гарантират качествената охрана на гробищата и да спрат кражбите там. Оттам изпратиха кратък писмен отговор. С мотива, че става въпрос за конфиденциална информация фирмата отказва да даде данни колко точно служители пазят гробищните паркове в София, нито по колко охранители работят на смяна и през нощта. Във връзка с подготовката на пазачите фирмата съобщава, че 90% от състава им са бивши служители на МВР. „Съгласно Договора за охрана носим 100% отговорност, убедени сме, че в по-голямата си част гражданите са удовлетворени относно възстановените щети”, пишат още от БОДУ СОД, без обаче да предоставят исканите от Дарик данни за това каква е сумата за обезщетените до момента случаи на кражби и повредено имущество в гробищата.

-------------------------------
Неотдавна от Сдружение „Юристи срещу корупцията” изпратиха сигнал до премиера, столичния кмет, градския прокурор на София, председателя на Сметната палата и Сдружението на българските каменоделци, в който сред сериозните проблеми с липсата на гробищни места, действията на нерегламентирани фирми в този бранш и т.н. се посочва охраната, най-вече в Централните софийски гробища. „Очевидно е, че с парите, които Общината дава, може вместо на частна охранителна фирма да се заплаща на общински полицаи, които биха могли ефективно да охраняват гробищните паркове, разполагайки с оръжия, радиостанции и коли”, пише в сигнала. В него се посочва още, че „едва ли има европейски гробищен парк, който да представлява такава грозна гледка със стотици разбити урни, с повалени паметници и всичко това направено с единствената цел гражданите да дават пари за техния ремонт и поддръжка”. Прави впечатление, че кражбите от гробовете, бутането на надгробни плочи е ежедневие, като гражданите рядко в тези случаи подават жалби, пишат още от сдружението. Те призовават за спешното създаване на Закон за траурната и обредната дейност, какъвто има в останалите страни членки на ЕС.

За пазачите на мъртвите или как се краде цял паметник от гробище
netinfo