Световната преса за новия шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова
Световната преса за новия шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова / снимкa: Reuters

Първата жена, избрана да оглави ЮНЕСКО - българската дипломатка Ирина Бокова, е израсла по време на студената война. В четвъртък обаче тя заяви в интервю, че младежките й години в Източна Европа са я направили горещ защитник на политическия плурализъм и европейската интеграция, пише "Ню Йорк таймс".
   
Бокова изрази намерение да работи за разсейване на  жлъчната атмосфера, свързана с петте кръга на гласуване, преди да бъде избрана. Тя посочи, че като млада била член на комунистическата партия в България по-скоро от необходимост, а не по собствен избор, и също като страната си от дълго време насам е демонстрира силна привързаност към демократичните принципи, се казва в материала.
   
В опит да протегне ръка към арабския свят, след като спечели поста в борба с египетския министър на културата Фарук Хосни, тя изтъкна, че е родом от малък град от Югозападна България със значително  мюсюлманско население и е привърженик на мултикултурализма, отбелязва "Ню Йорк таймс".
   
„Това бе заговор срещу мен", заявил обаче египтянинът, цитиран от "Лос Анджелис таймс".
   
Египетският кандидат неведнъж е обвиняван в антисемитски изказвания, припомня московският "Газета" наред с други всекидневници. "Привърженик на цензурата" нарича Фарук Хосни руският "Новие известия".
   
Бившият художник абстракционист и привърженик на президента Хосни Мубарак се надяваше арабският свят да го подпомогне в стремежа си към разширяване на културните връзки и по-тесни контакти със Запада. Симпатизантите му от борда на ЮНЕСКО обаче оттеглиха подкрепата си, щом САЩ и ключови европейски държави подкрепиха българската кандидатка, посочва изданието, цитирано от БТА.
   
Изборите в ЮНЕСКО бяха свидетелство за дълбока пукнатина между развитите и развиващите се страни, заключава "Файненшъл таймс".
   
Самата Ирина Бокова "не вярва в сблъсъка между цивилизациите", изтъква в заглавие руският "Независимая газета". След победата си тя заяви, че ще работи съвместно с всички регионални групи в ЮНЕСКО, и че се отнася с "уважение и приятелство" към своя основен съперник, пише вестникът.
   
Това назначение отразява нарастващата активност на източноевропейските представители в международните контакти. Отчасти е свързано и с голямото внимание, отделяно от другите държави на този регион, станал обект на международно съперничество, коментира за "Независимая газета" московски политолог.
   
Днес ЮНЕСКО има нужда от реформи; за организацията е необходимо да стане по-ефективна, по-демократична и не тъй бюрократична, цитира изявление на Ирина Бокова руският "Комерсант".