Швеция поема председателството на ЕС
Швеция поема председателството на ЕС / Swedish embassy

Швеция поема днес председателството на Европейския съюз. Това става при специални обстоятелства, заяви министър-председателят на страната Фредрик Рейнфелд и ги очерта: борбата за преодоляване на последствията от  световната финансова криза и нарастването на безработица в Европейския съюз, и одобряването на Лисабонския договор, който трябва до доведе до исторически промени в институциите и механизма на действие в Съюза.

Това е обяснението защо Швеция избра  "Да посрещнем предизвикателствата" като свое мото през шестте месеца на ротационното си председателство на Европейския съюз.

През тези месеци страната си е поставила няколко цели - да се създадат условия за подобряване на икономиката на страните в Европейския съюз, да се запази трудовата заетост в съюза, да се наложи финансова дисциплина в страните членки и да се засили контролът върху финансовия сектор в Съюза. Същевременно Швеция ще подтиква Европейския съюз към още по-активна борба с промените в климата, към укрепване на сигурността и правосъдието и към още по-активна външна политика.

Шведското председателство, което ще завърши на 31 декември, ще съвпадне и с поемането на функциите от новоизбраният Европейски парламент, с избора на следващ председател на Европейската комисия и с нов състав на комисията, с възможното одобряване на Лисабонския договор и евентуалното му влизане в сила, което ще доведе до много сериозни институционални промени в Европейския съюз.

Швеция подкрепя политиката на разширяване на Европейския съюз, но в типичния й стил на действащ реализъм отбеляза, че приемането на нови страни, кандидатстващи  за членство /особено от Западните Балкани/, ще зависи най-вече от самите тях, от изпълнението на поставените от Европейския съюз условия за членство.

В областта на външните отношения на Европейския съюз Швеция обяви, че ще положи усилия за укрепване на партньорството между двата бряга на Атлантика, ще организира срещи на върха между Европейския съюз със САЩ, с Русия, Украйна, Южна Африка, Бразилия, Индия и Китай.  

И без да споменава изрично практиката на Чехия, досегашната страна председателка на Европейския съюз, Швеция обяви, че не смята да свиква извънредни Европейски съвети - срещата на държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз. Според страната при възникване на особено важни проблеми пред Съюза не трябва непременно да се организира Европейски съвет, а  бързо да се  поставя диагноза, бързо да се решава и действа в рамките на нормално работещите институции на Европейския съюз, като Съвета на министрите, пише БТА.