Ще остане ли ЮНЕСКО вярна на своите ценности
Ще остане ли ЮНЕСКО вярна на своите ценности / БГНЕС

"Ще остане ли ЮНЕСКО вярна на своите ценности". Вестник "Монд" публикува под това заглавие материал за изборите за нов генерален директор на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата.
  
Френският ежедневник отбелязва, че надпреварата е навлязла в последния си етап и че избирането на Фарук Хосни, което само преди няколко седмици бе приемано за даденост, изглежда по-трудно от очакваното, тъй като досегашните три тура от гласуването не са донесли на египтянина смазващото мнозинство, което му обещаваха неговите привърженици.
  
"Ние няма да коментираме отново неприемливите изявления, за които съобщихме (в броя на в. "Монд" от 22 май тази година) и в които този човек, който бе в продължение на две десетилетия министър на културата, обещаваше да изгори със собствените си ръце книгите, написани на иврит", подчертава изданието. "Монд" отбелязва, че Фарук Хосни е представител на онези кръгове в Египет, "които изразиха най-силна и най-постоянно враждебност към каквато и да била форма на нормализация (на отношенията) между Израел и неговите съседи". Неправителствени организации подчертават парадокса да бъде избран на пост, за който се предполага, че е гарант, в световен мащаб, на ценностите на свободата на словото, министър на една страна, класирана, при неговото управление, на 146-о място (от 173 възможни) в списъка на "Репортери без граници" в областта на свободата на печата, допълва вестникът.
  
"Монд" цитира египетски хора на изкуството и интелектуалци, че "тази мнима опора (има се предвид Фарук Хосни) срещу радикалния ислямизъм се държа, в продължение на 22 години, като неуморен съюзник на фанатиците, потвърждаващ техните решения, а понякога и ги изпреварващ, и действащ, във всички случаи, като неумолим цензор на свободната мисъл и на културата".
   
Вестникът подчертава, че през последните седмици на един воден безшумно дебат са изпъкнали две други кандидатури, "които поне имат достойнството да не са толкова опетнени от подозрения: тази на българката Ирина Бокова, посланик на своята страна във Франция, и участник, преди 20 години, в процеса на демократичен преход в София; и тази на еквадорката Ивон Баки, чието избиране (за нов генерален директор на ЮНЕСКО) би означавало, най-малкото колкото това на Хосни, показано уважение към Юга, необходимо повече от всякога, в неговия диалог със Севера".
   
58-тe участници в гласуването "ще трябва да изберат между две жени, които нищо не ги дисквалифицира, и един мъж, чието цяло минало говори срещу идеалите на организацията, но на когото се иска от нас да заложим, като повярваме на неясни и направени набързо разкаяния, че той се е променил по чудодеен начин", отбелязва "Монд". Френският ежедневник обобщава, че "изборът, истинският избор, ще бъде между сделките на една реалполитик, която претендира, че е приятел на египетската култура, но която, всъщност, се грижи само да се хареса на един автократ, и верността на принципи, които са тези на ЮНЕСКО и на които ЮНЕСКО много често не е била вярна".
   
"Трябва ли" да добавим, че избирането, за първи път, на жена на този престижен пост би било също така, само по себе си, един добър сигнал?", пита "Монд". Вестникът припомня, че точно преди 60 години Симон дьо Бовоар е оповестила в книгата си "Вторият пол": "Свободната жена е само на път да се роди". /БТА/