Преглед на печата
Преглед на печата / снимка: sxc.hu

„Нова жертва на „Килърите" - адвокат от Търново?", пише „Труд". Групата за убийства от Червен бряг е действала из цялата страна. Освен разстрела на Юри Галев в Самоков и на бизнесмена Румен Рачев в Шумен най-вероятно тяхна жертва е и известен адвокат от Велико Търново. В момента полицаи и прокурори усилено събират доказателства, за да „заковат" бандата и за това кръвопролитие, пише изданието. „Мисля, че и в Търново едно убийство ще излезе веднага", казал и премиерът Бойко Борисов в интервю за „24 часа", уточнява „Труд". Юристът бе застрелян на 25 март м.г. сутринта в гаража му нa ул. „Елин Пелин". Килърът го издебнал, когато влязъл в автомобила си и изпразнил в главата му цял пълнител със седем патрона на пистолет „Макаров". Преди това адвокатът е бил заплашван с побои и палеж на личната му кола.

Бандата действала от две години, допълва по темата „Труд". Убийците на бившия президент на футболния клуб „Рилски спортист" Юри Галев готвили планове за „мокри поръчки" в продължение на две години. Това сочат обвиненията срещу петимата задържани при акция „Килърите". Според Софийската окръжна прокуратура „Килърите" основали „фабриката" за убийства през 2008 г. и действали до преди арестите им. Дотогава тарторът на бандата Петър Стоянов-Вожда „дърпал" конците на Васил Костов-Васко Кеца, Георги Петков-Дачи и Методи Иванов.

„Червени банани" източиха 398 000 000 лв., пише под глава „Труд". 92 български фирми „висят" на хазната с борчове за по над 10 млн. лева, допълва по темата изданието. Шокиращите данни са лъснали при справка в регистъра на големите длъжници в Националната агенция за приходите (НАП). Общият размер на задълженията на тези дружества възлиза на 2,066 млрд. лв. „С толкова пари вицепремиерът Симеон Дянков спокойно може да запуши дупката в бюджета. Но както повечето дупки в България и тази май ще остане незапълнена", коментира „Труд". Само пет фирми имат имущество, което може да бъде продадено и евентуално да покрие част от дълга към държавата. Останалите 87 фирми не разполагат с никакви активи. Най-големият длъжник (фирма „Унитренд") е от град Кюстендил, прославил се с овощарството и вкусните череши. Фирмата обаче се занимавала с „проучване на пазари и изследване на общественото мнение", пише изданието.

В интервю за „Труд" Пламен Василев, шеф на Областна дирекция на МВР-София, коментира мотивите за убийството на Юри Галев така: „До този момент няма ясен мотив за кървавата вендета, затова се работи във всички посоки - от бизнес интереси до всякакви други престъпления".

Да, Гърция иска Бургас-Александруполис, казва в интервю за „Труд" гръцкият премиер Георгиос Папандреу. По думите му петролопроводът си остава един от висшите приоритети на гръцкото правителство. Международен консорциум вече провежда предварителни проучвания за преодоляване на планирането, строежа и използването на петролопровода. „Скоро в Гърция приехме закон, който да помага максимално бързо да се преодоляват всички пречки пред реализацията на проекта", добавя Папандреу. Ще бъдат спазени всички най-високи изисквания за опазване на района на Александруполис и Егейско море. Същото ще е и в България. Петролопроводът Бургас-Александруполис дава възможност за транспорт на суровината бързо, по-сигурно и природосъобразно.

Военни и полицаи ударно подават молби за пенсиониране, пише под глава „24 часа". Причината е страхът, че с новата пенсионна реформа ще загубят привилегиите си. През последните два месеца съм подписал 600 заявления, съобщил вчера в Стара Загора военният министър Аню Ангелов. От НОИ са потвърдили засиления интерес. Сега военните се пенсионират с 25 години стаж, но предстои увеличение. Бързат да вземат 20-те заплати накуп, които държавата им дава, преди да се оттеглят в заслужен отдих. Преди дни имахме специална среща по проблема с ген. Аню Ангелов, са обяснили от НОИ. На нея станало ясно, че отлично квалифицирани кадри бързат да се пенсионират на 47-48 г., защото охранителният бранш им дава отлични перспективи. Обмислял се вариант занапред офицери, старшини, сержанти да служат по-дълго и да не се санкционират като стари.

ГЕРБ управляват със завързани очи и запушени уши, не знаят какво прави администрацията, коментира в интервю за „24 часа" Иван Костов, лидер на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция. „Това е кошмар. Образувани са 1500 дела от 200 000 - 0,75%. Т.е. контролна система в България няма". Според него политиката на ГЕРБ не е добра. „Ако беше, досега да сме излезли от кризата", допълва Костов. По думите на Костов проблемът с прекомерната обща и обслужваща администрация може да се реши с  елиминирането на 37% от второстепенните разпоредители. Костов коментира и проблемите свързани с лобирането в парламента. „Много лобисти има. И се гордеят с това. Абсурдно! Значи изобщо не се борят за общественото благо. Не знаят какво е това. Мислят, че то е да си решат проблемите на фирмите. Примерно да елиминират конкуренцията и да пуснат водка с лист марихуана. Хитро, нали...".

Предплатени сим-карти издали „Килърите", пишат „24 часа" и „Новинар".

Всички издания акцентират върху инцидент в Кърджали - Полицаи пребиха погрешка семейство, Цветанов се извини и назначи проверка, съобщават на чело „Новинар" и „Дума". Служителите на реда трябвало да осъществят операция за сводничество и проституция, но объркали адреса и нахлули в дома на Айсел и Сабахатин Мустафови. Без да се представят, проснали мъжа на земята и насочили пистолет в главата му. Дъщеря му дошла да види какво става, след като чула шум, но полицаите ударили и нея и спукали главата й. Айсел Мустафова също била просната на пода, докато се опитвала да се обади на полицията и на съседите. Едва когато съседка на семейство Мустафови реагирала на повикванията, мъжете се представили, казвайки, че това е акция на полицията. Семейството е работело в МВР. Айсел Мустафова е работила в паспортната служба в Кърджали, съпругът й Сабахатин е бил полицай, свекърът й също десетилетия работел в органите на реда, пише „Новинар".

Очаква ни двуцифрена безработица, алармира „Дума". Икономически растеж е възможен едва догодина, прогнозират още от рейтинговата агенция. През 2010 г. се очаква нивото на безработицата да достигне двуцифрени стойности, се казва още в доклада на „Стандард енд пуърс". Това може да доведе до намаляване на потреблението, по-ниската инвеститорска активност и нарастване на външнотърговския дефицит. По официални данни безработицата сега е около 9%. Неофициално се смята, че тя е около 12%. Синдикатите прогнозираха, че до края на годината безработицата ще стигне 15%.

„Стандард енд пуърс" нареди България сред петте държави в ЕС с най-нисък дефицит, пише под глава „Класа". Рейтинговата агенция потвърди кредитния рейтинг на страната. Между основните акценти в доклада за България е прогнозата, че бюджетният дефицит за 2010 г. ще бъде под 4% от БВП, което ще нареди България сред петте държави с най-ниски стойности на дефицита в ЕС за тази година. „Това се случва на фона на последните пет съобщения за държави - членки на ЕС, които бяха негативни", заяви вчера вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по повод годишния доклад за страната, цитира изданието.

В „Класа" Борис Велчев, главен прокурор, маркира няколко проблема в съвместната им работа с МВР. Според Велчев първият проблем е свързан с натоварването на дознанието. Второто, което отбелязва е необходимостта от уеднаквяване на статистиката, която ползват правоохранителните и правозащитните органи. „Имахме през годините разминавания в статистиката, имаме и сега разминавания със съдебната статистика", допълва Велчев. „В края на годината ще дадем статистика за разбитите организирани престъпни групи".

„Пари" пише на първа страница, че европарите са удвоили инвестициите на София. Повече от 40% от предвидените капиталови разходи на Столична община за тази година са осигурени по европейски проекти. Така размерът на инвестициите достигна 570 млн. лв., което е два пъти повече от миналата година, уточнява изданието.

Излизаме от кризата по система 3-4-4, 5, пише по темата „Стандарт". Изходът от кризата вече се вижда. Икономиката на България ще набира скорост през следващите три години.

Икономиката тръгва нагоре, отпускаме по 600 кредита на седмица, казва в интервю за „Стандарт" Филип Лот, главен изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк. В интервюто Лот коментира, че лихвите по заемите падат повече от депозитите. Неговата оценка за икономиката на България е, че тя върви към стабилизация.

Инвестираме в наука 25 на сто от структурните фондове, казва в интервю за „Монитор" Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката. По думите му в момента седем са университетите, които са в тежко финансово състояние и ще имат трудности при завършването на тази учебна година. Сред тях са висшите училища по изкуствата Ц Художествената и Музикалната академия. Новият закон за висшето образование ще стане факт след няколко месеца."Искам просто да минат няколко месеца, откакто е написан, за да може аз и екипът ми да отделим хубавото... Подготвяме цялостни промени във финансирането на университетите... Другата мярка, която ще въведем през тази година, е стимулиране на младежите да записват педагогически специалности. „Това е много важна стъпка, защото до пет години може да настъпи криза с педагогическите кадри заради излизането в пенсия на много учители", допълва Игнатов.

Всички издания цитират статистиката, която отчете вътрешният министър Цветан Цветанов на форум в парламента по повод една година начело на ведомството. МВР заковало 209 престъпления, пише под глава „Атака". 179 бандити са под наблюдението на службите, уточнява изданието. Вицепремиерът поиска от съда по-тежки присъди за уличените в престъпления, за да се стимулира работата на служителите в МВР, пише „Атака".