Предстоящата българо-румънска вълна
Предстоящата българо-румънска вълна / снимка: Reuters

Нито една европейска страна не е разтревожена колкото Великобритания от неконтролируемата имиграция, която според малцина ще започне през идната година, когато всички 25 стари членки на ЕС отворят трудовите си пазари за българи и румънци.

Това навярно е свързано с евроскептичното настроение на британците, които имат опит с имиграцията на поляци и други източноевропейци още от 2004 г. и са по начало болни на тази тема. Въпреки това тя не е единствената държава с подобни тревоги.

Германските градове са изправени на нокти заради повишения брой имигранти от Румъния и България. "Социалният баланс и социалният мир са изключително застрашени", обяви преди дни "Шпигел". Германците се опасяват най-вече от т. нар. "миграция на бедността" и от нашествието на роми, "които често живеят в къщи, годни единствено за събаряне".

В Холандия, например, антиимиграционната Партия за свобода в началото на м.г. създаде сайт, в който холандците да подават оплаквания от граждани на страни в Централна и Източна Европа. Порталът задаваше въпросите - "имате ли проблем с хора от Централна и Източна Европа" и "изгубихте ли работата си за сметка на поляк, българин, румънец или друг източноевропеец".

Сайтът беше несполучлив, но даде на партията публичността, за която мечтаеше. Тя получи близо 40 хиляди оплаквания за показното пиянство на източноевропейците, издавания от тях шум и неспособността им да паркират добре. Но близо 135 хиляди изразиха недоволство от ксенофобията на партията.

Румънските и българските депутати правят всичко по силите си, за да разсеят поне част от тези тревоги. Те настояват, че през 2004 г. Великобритания е била единствената голяма членка на ЕС, отворила трудовия си пазар безусловно за поляци и останалите източноевропейци. Икономиката й, освен това по онова време била в разцвет. Но днес обстановката е различна - Великобритания е една от 25 страни (с изключение на една от богатите) и икономиката й е в окаяна форма. Тези, които нямали намерения да работят, вместо това планирали да мигрират в Германия или вече били там.

Българската емиграция достигна своя връх преди много време, посочи Иванка Иванова от Института Отворено общество. Според нея днес няма никакви "притискащи фактори", които биха окуражили миграция в идните няколко години. Данните на института гласят, че повечето български мигранти предпочитат Испания, където нямат ограничения и се чувстват по-добре. Или Германия, макар че пазарът й на труда е все още частично затворен.

Според депутатите, към момента няма достатъчно доказателства, че престъпността сред румънските и българските имигранти е по-висока спрямо останалите чуждестранни групи. Част от тях дори твърдят, че престъпността е далеч по-ниска при тези, които работят незаконно в една от богатите членки на ЕС, тъй като въпросните хора не желаят да привличат внимание към себе си.

Шепа българи и румънци днес се шегуват, че не са добре дошли на запад. "Гандул" - румънски вестник, започна кампания с лозунга - "Може да не обичаме Великобритания, но вие ще обикнете Румъния". И продължи - "Половината от нашите жени изглеждат като Кейт, останалите - като сестра й. Говорим по-добре английски, от което и да е място във Франция". А Боян Юруков - популярен български блогър, създаде транспарант с червени и бели букви, гласящ: "Стойте спокойни и се преместете в България". (БГНЕС)