Победата на Тръмп: Светът няма да свърши, но ще стане малко по-смахнат
Победата на Тръмп: Светът няма да свърши, но ще стане малко по-смахнат / Guliver/Getty Images

Доналд Тръмп печели изборите и стана 45-ият президент на САЩ. Победата му обяви губернаторът на щата Индиана Майкъл Пенс. „Американският народ каза думата си и изрази волята си", каза Пенс. „Доналд Тръмп е избран за 45-ти президент на САЩ", каза Пенс, който ще бъде вицепрезидент при управлението на Тръмп.

„Семейство Симпсън" предупреди Америка за Тръмп преди 16 години

Ето и световните реакции:

Обама поздрави Тръмп, насрочи си среща с него

Президентът демократ на САЩ Барак Обама се обади на републиканеца Доналд Тръмп да го поздрави за победата на изборитеи да го покани да се срещнат утре в Белия дом, за да обсъдят предаването на властта, заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Джъстин Трюдо: Канада няма по-близък приятел, партньор и съюзник от САЩ

Канадският премиер Джъстин Трюдо поздрави днес новоизбрания американски президент Доналд Тръмп и увери, че Канада няма по-близък приятел, партньор и съюзник от САЩ, предаде ДПА.

Отношенията между САЩ и Канада "са модел за света", заяви Трюдо. "Ние с нетърпение очакваме да работим много тясно с новоизбрания президент Тръмп, неговата администрация и с Конгреса на САЩ през следващите години, включително по въпроси като търговията, инвестициите и международния мир и сигурност", добави канадският премиер.

Мексиканският президент Енрике Пеня Нието е готов да работи с Тръмп

Мексиканският президент Енрике Пеня Нието заяви, че е "готов да работи" с Доналд Тръмп. В Туитър Нието написа, че двете страни са "приятелски", въпреки напрежението, проявило се по време на предизборната кампания, предаде АФП.

Меркел предложи да работи с Тръмп въз основа на демократичните ценности

Германският канцлер Ангела Меркел поздрави Доналд Тръмп за победата му на президентските избори в САЩ и предложи двамата да работят в тясно сътрудничество въз основа на ценности като демокрация, свобода и уважение към закона и достойнството на хората, съобщи Ройтерс.

"Германия и Америка са обединени от ценности - демокрация, свобода, уважение към върховенството на закона и достойнството на хората, независимо от техния произход, цвят на кожата, религия, пол, сексуална ориентация и политически възгледи", каза Меркел.

"Въз основа на тези ценности, предлагам да работим в тясно сътрудничество с бъдещия президент на САЩ Доналд Тръмп", добави тя.

Меркел посочи, че сътрудничеството със САЩ продължава да бъде важен стълб в германската външна политика.

Хайко Мас: Светът няма да свърши, но ще стане малко по-смахнат

"Светът няма да свърши, но ще стане малко по-смахнат", написа в Туитър германският министър на правосъдието Хайко Маас, цитиран от Ройтерс.

Американската външна политика ще стане по-малко предсказуема с победата на Доналд Тръмп на президентските избори, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от ТАСС.

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел нарече изборната победа на Доналд Тръмп предупреждение за Германия и Европа, което ще накара политиците да се вслушват повече в тревогите на хората.

"Тръмп е инициатор на ново авторитарно и шовинистко международно движение. Той е и предупреждение за нас. Страната ни и Европа трябва да се променят, ако искат да се противопоставят на авторитарното международно движение", отбеляза той.

Оланд: Победата на Тръмп поставя началото на период на несигурност

Победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ поставя началото на период на несигурност, заяви френският президент Франсоа Оланд, предаде Франс прес. Поздравявам Тръмп за победата му. Това е нещо естествено между две демократични държави, но тези американски избори поставят началото на период на несигурност, каза френският държавен глава, цитиран от Ройтерс. Оланд заяви, че Франция ще бъде предпазлива и откровена в разговорите си по международните въпроси с новата американска администрация.

Матео Ренци смята, че победата на Тръмп бележи нова ера в световната политика

Победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ бележи началото на нова ера в световната политика, заяви италианският премиер Матео Ренци, който подкрепяше противничката на Тръмп Хилари Клинтън, предаде ДПА. Това е ново политическо развитие, което показва, че навлизаме в нова ера, заяви Ренци и поздрави Тръмп за победата.

Премиерът увери, че съюзът между Италия и САЩ ще остане силен и стабилен. Пред общественото радио РАИ италианският външен министър Паоло Джентилони отбеляза, че неочакваната победа на Тръмп е много важно събитие, което ще промени много неща в света.

Бойко Борисов: Да си честитим новия американски президент

Българският премиер Бойко Борисов отбеляза победата на Тръмп в изборите за президент на САЩ в началото на заседанието на правителството. Борисов откри заседанието с думите "Да си честитим новия американски президент!".Президентът Росен Плевнелиев изпрати поздравителен адрес до Доналд Тръмп по случай избирането му за четирийсет и петия държавен глава на САЩ.

Плевнелиев поздрави Тръмп

Президентът Росен Плевнелиев изпрати поздравителен адрес до Доналд Тръмп по случай избирането му за четирийсет и петия държавен глава на САЩ.

Плевнелиев поставя въпроса за отпадането на визите за българските граждани като водеща тема в бъдещия диалог между България и САЩ. "Надявам се динамиката на нашето сътрудничество да намери съответстващ израз и в разширяване на възможностите за преки контакти между гражданите на двете страни, в това число и в постигане на напредък в диалога за премахване на визовите ограничения за българските граждани при пътуванията им в САЩ", посочва президентът.

Държавният глава пише, че приоритет за България остава сътрудничеството с цел увеличаване на обема на двустранната търговия и на взаимните инвестиции, които имат не само икономическо измерение, но и нарастваща геополитическа тежест.

Вижте какво още пише Плевнелиев до Тръмп

Путин поздрави Тръмп с победата

Руският президент Владимир Путнин изпрати поздравителна телеграма до Доналд Тръмп по случай победата му на президентските избори в САЩ, предаде ТАСС, цитирайки пресслужбата на Кремъл.

Путин изразява надежда "за съвместна работа по извеждане на руско-американските отношения от кризисното състояние, а също и за решаване на актуалните въпроси от международния дневен ред и за търсене на ефективни отговори на предизвикателствата срещу глобалната сигурност".

Руският президент отбелязва също, че "изграждането на конструктивен диалог между Москва и Вашингтон, основан на принципите на равноправието, взаимното уважение и реалното отчитане на позициите на партньора, отговаря на интересите на народите на нашите страни и на цялата световна общност". Путин пожелава успех на Тръмп в така отговорната му дейност начело на държавата.

Председателят на руската Държавна дума (долната камара на парламента) Вячеслав Володин изрази надежда за по-конструктивен диалог със САЩ след избирането на новия президент, предаде Ройтерс. Парламентът ще приветства всички стъпки в тази посока, отбеляза Володин - близък съюзник на президента Владимир Путин.

Тръмп получи поздравление и от Владимир Жириновски

Тръмп получи поздравление и от лидера на руската националистическа Либералнодемократическа партия Владимир Жириновски. "Ние посрещаме със задоволство победата на по-добрия от двамата кандидати на изборите в САЩ", отбеляза Жириновски, цитиран от Интерфакс. Той изрази и надежда, че с влизането на Тръмп в Белия дом американският посланик в Москва Джон Тефт ще напусне поста си, защото, според Тръмп, "той мрази Русия".

Порошенко се надява САЩ да продължат да подкрепят Украйна в противоборството й с Русия

Украинският президент Петро Порошенко каза, че се надява САЩ да продължат да подкрепят Украйна в противоборството й с Русия и след победата на Доналд Тръмп в президентските избори, съобщи Ройтерс. "Очакваме да продължи американската подкрепа в две важни сфери: борбата на Украйна срещу руската агресия и помощта за осъществяването на основни реформи", се казва в изявление на Порошенко.

Виктор Орбан поздрави Доналд Тръмп за изборната му победа

Унгарският премиер Виктор Орбан поздрави Доналд Тръмп за изборната му победа с думите: "Каква страхотна новина. Демокрацията още е жива", публикувани на страницата му във Фейсбук.

Си Цзинпин с нетърпение очаква да работи с Тръмп, но без конфронтации

Китайският президент Си Цзинпин заяви, че няма търпение да работи с Доналд Тръмп, но без конфронтации и запазвайки принципа на взаимното уважение, предаде Франс прес.

"Придавам голямо значение на китайско-американските отношения и очаквам с нетърпение да работя с вас без конфликти и конфронтация и при спазване на принципите на взаимно уважение и на ползотворно съвместно сътрудничество и конструктивно преодоляване на различията между двете страни", заяви Си.

В предизборната кампания Тръмп обеща, че ще наложи мита върху китайските стоки, за да спре девалвацията на валутата, и че ще върне в САЩ изнесените в Китай работни места.

Нетаняху нарече Тръмп "истински приятел на държавата Израел"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху поздрави новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, наричайки го "истински приятел на държавата Израел", предаде Франс прес.

"Новоизбраният президент е истински приятел на държавата Израел и с нетърпение очаквам да работя с него в полза на сигурността, стабилността и мира в нашия регион", посочи Нетаняху в комюнике, в което не се споменава за израелския конфликт, нито за спорното обещание на Тръмп да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим.

"Уверен съм, че новоизбраният президент Тръмп и аз ще продължим да укрепваме уникалния съюз между нашите две страни и да го издигнем на нови висоти", добавя десният лидер, които имаше трудни отношения с президента демократ Барак Обама, предаде Ройтерс.

Тереза Мей поздрави Доналд Тръмп за избирането му

Британската министър-председателка Тереза Мей поздрави Доналд Тръмп за избирането му и заяви, че очаква здравите връзки между Великобритания и САЩ да се запазят, предаде Франс прес.

"Обединеното кралство и САЩ имат здрави и специални отношения, основаващи се на ценности като свободата, демокрацията и предприемчивостта. Ние сме и оставаме стабилни партньори в областта на търговията, сигурността и отбраната", отбеляза в изявление тя.

Бан Ки-мун се надява Тръмп да заздрави международното сътрудничество

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че се надява правителството на следващия президент на САЩ Доналд Тръмп да "заздрави връзките на международното сътрудничество", и окачестви Хилари Клинтън като "мощен символ на овластяването на жените", предаде Ройтерс.

"Непосредствено след тежката и често пъти поляризираща кампания си струва да си спомним и да потвърдим отново, че единството в многообразието на Съединените щати е едно от най-силните качества на тази страна. Призовавам всички американци да останат верни на този дух", заяви Бан след победата на Тръмп на президентските избори.

"Хората навсякъде разчитат, че САЩ ще използват забележителната си сила да помагат на човечеството да се издига, както и че ще работят за общото благо".

В поздравителното си писмо до Тръмп Бан изразява очакване следващият американски президент да се бори с промените в климата, да поощрява спазването на човешките права и да съдейства за глобалното икономическо развитие.

 

Генералният секретар на НАТО поздрави Доналд Тръмп

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздрави за победата новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп.

Изправени сме пред предизвикателства в областта на сигурността, включително хибридни заплахи, кибернападения, тероризъм. Нашият алианс събира вече близо 70 години най-близките приятели на Америка във времена на мир и на конфликти. За Европа и за САЩ е добре, когато НАТО е силна, добави Столтенберг.

НАТО действа решително в новата обстановка, свързана със сигурността. Остава ни още работа. Очаквам да се срещна с г-н Тръмп скоро, да го приветствам в Брюксел за заседанието на НАТО догодина, за да обсъдим какво предстои, посочи Столтенберг.

Председателят на ЕП поздрави Тръмп и определи победата му като еднозначна

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц поздрави в Туитър новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. Избирателите в САЩ се произнесоха. Победата на Тръмп е еднозначна. Поздравявам го, желая успех на Америка, написа Шулц, цитиран от БТА.

По думите на председателя на ЕП новоизбраният президент на САЩ е станал изразител на страховете и тревогите на милиони свои съграждани. Шулц отбелязва, че в отговор трябва да бъдат предложени заслужаващи доверие политики.

Отминалата кампания няма да бъде запомнена като най-добрата в САЩ, тя бе изпълнена с крайности, президентът ще трябва да сплоти разделен народ, пише Шулц. По неговите думи остават за решаване външнополитическите въпроси за Сирия, Либия, Ирак, Украйна. Шулц коментира, че от първия ден начело на САЩ Тръмп ще трябва да прояви отговорност, сдържаност и качествата на водач.

Световната политика изисква продължаване на ангажиментите на САЩ за промяната на света в по-добро място за живот на нашите деца. От въпроса за глобалното затопляне до ангажиментите в НАТО, светът очаква и се надява на президентство с поглед навън, което да защитава принципите на демокрацията и свободата, се допълва в изявлението.

Отношенията ЕС-САЩ са ключови за световната стабилност. ЕС иска да запази това сътрудничество, надяваме се така да мисли и бъдещият президент, допълва Шулц, който неотдавна определи в интервю Тръмп като "световна заплаха".

Юнкер и Туск поздравяват искрено Доналд Тръмп

Изразяваме искрените си поздравления към новоизбрания 45-и президент на САЩ, написаха в общо обръщение председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер.

Найджъл Фараж определи успеха на Тръмп за една от двете политически революции на 2016 г. заедно с Брекзит

Победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ е една от двете политически революции на 2016 г. след Брекзита, заяви бившият лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж, цитиран от ТАСС.

Не съм особено учуден от случващото се. По всичко личи, че 2016-та ще стане годината на две велики политически революции. Смятах, че Брекзитът е много голямо събитие, но победа на Тръмп ще е още по-значително, каза политикът в интервю за британската телевизия Ай Ти Ви.

Хайнц-Кристиан Щрахе поздрави Доналд Тръмп за победата

Австрийският крайнодесен политик Хайнц-Кристиан Щрахе поздрави Доналд Тръмп за победата му на президентските избори в САЩ, предаде Ройтерс.

"Политическата левица, както и надменната политическа върхушка получиха наказаниe от избирателите, които ги изхвърлиха с народен вот от властовите позиции", писа във Фейсбук лидерът на популистката Партия на свободата в Австрия, която храни сериозни надежди, че кандидатът й Норберт Хофер ще стане първият в ЕС държавен глава от крайната десница след изборите на 4 декември.

Министърът на външните работи на Испания: Успехът на Тръмп е свързан с личностните му качества

Успехът на Доналд Тръмп е свързан с личностните му качества, заяви министърът на външните работи и сътрудничеството на Испания Алфонсо Дастис Кеседо в интервю за радио "Онда серо", цитиран от ТАСС.

Френският външен министър Жан-Марк Еро: Победата на Тръмп повдига много въпроси

Победата на Доналд Тръмп повдига много въпроси, каза френският външен министър Жан-Марк Еро и изрази безпокойство от бъдещето на Парижкото споразумение за климата и споразумението за иранската ядрена програма, предаде Франс прес. Ще трябва да изчакаме да научим какво смята да прави новият президент. Изказванията му досега предизвикват доста тревоги, посочи Еро пред телевизия "Франс 2", като наред с това увери, че Франция, съюзник на САЩ, ще продължи да работи със своя американски партньор.

Иран прикани Тръмп да спазва международните споразумения

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф прикани новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп да спазва международните споразумения, сключени от страната му, предаде Франс прес. Избирането на кандидата републиканец внася елемент на несигурност в ядрената сделка с Иран от 2015 г., пояснява агенцията.

"Всеки президент на САЩ трябва да разбира реалностите на днешния свят. Най-важното е бъдещият президент на САЩ да спазва споразуменията, ангажиментите, поети не на двустранно, а на многостранно равнище", заяви Зариф в Букурещ, където е на посещение.