Писмо на Големия Маргин до премиера
Писмо на Големия Маргин до премиера / netinfo

До г-н Сергей Станишев, министър-председател на Република България

Копие до: Главен прокурор, Висш съдебен съвет, Председател на ВКС

Уважаеми Г-н Министър-председател,

В интервю за германския в. „Билд”, препечатано и в част от българските вестници, Вие заявявате следното, цитирам: „… През септември ние заловихме шефовете на една от най-важните мафиотски групи в страната – братята Мариновии ги вкарахме най-сетне зад решетките. Те са изправени пред съда и ще бъдат осъдени.”.

Правителствената пресслужба уточни в някои медии, че става дума за некоректен превод от страна на „Билд”. Всъщност Вие сте бил казал следното: „Например за първи път лидерите на една от най-сериозните криминални групировки, братята Маринови, са изправени пред съда. Защото през последните 15 години са добре познати на обществото и имаше много разкрития срещу тях в статии в медиите, но никое от предишните правителства не успя да се справи с този проблем и да го доведе до съдебна фаза. От септември те са в ареста. Това също е за първи път, защото тя са били задържани многократно за по 24 часа. Но сега са задържани с много сериозни обвинения и за първи път случаят стига до съда. Сега той е в ръцете на съдебната система.”

Вашето изказване и последвалото уточнение пораждат в мен редица въпросителни, които искам да отправя към Вас чрез медиите:

1. Как така направихте извода, че аз и брат ми сме „една от най-сериозните kриминални групировки в страната” („една от най-важните мафиотски групи, според „Билд”). Независимо от някои инциденти, в които съм бил замесен, за което винаги дълбоко съм съжалявал, никога досега не съм бил изправян пред съд, а още по-малко осъждан. Странно е също, как така правите заключения от статии във вестниците, а не от доклади на службите на МВР, които са на Ваше пряко подчинение. Възможно ли е според Вас „една от най-сериозните криминални групи” да е и един от най-големите данъкоплатци в България? И спонсор също… Ако някъде някой журналист ме е нарекъл някакъв, аз нямам вина за това. Квалификации всеки ден има и за част от политиците, но от това не следва автоматично, че те са такива. Никога не съм се занимавал с престъпна дейност, имам законен бизнес, който, уверявам Ви, е проверяван многократно и ще бъде проверяван в бъдеще. Принос към истината могат да имат само резултатите от тези проверки, а не слухове, които се говорят или пишат.

2. Вашето твърдение, според „Билд”, че „те ще бъдат осъдени” силно смущава не само мен, но навярно и всеки гражданин на България, защото Вие заявявате категоричност, която няма нищо общо с върховенството на закона, което би трябвало да е цел на всяко демократично управление.Дори да приема изявлението на Вашата пресслужба, че сте цитиран некоректно, остава друго съмнение, че толкова влиятелен и уважаван вестник като „Билд” не ви е показал публикацията преди тя да бъде отпечатана… Става дума за интервю с премиер на една държава все пак. Силно ме тревожи вашата сигурност преди още делото да е започнало по същество. Позволявам си да се усъмня, че едва ли сте запознат с всички факти, още повече с детайлите по обвиненията и свидетелските показания, които тепърва трябва да бъдат доказвани. Или пък са Ви казани само част от нещата, които извадени от контекста, Ви карат да направите грешен извод. Може да се обслужват и нечии интереси – не знам. Вашата категоричност обаче ми говори единствено, че делото е предварително решено в името на общата цел – влизането на България в Европейския съюз, за което си струва някой да бъде принесен в жертва. Аз и брат ми ли сме тази „жертва”?

Изявлението Ви поражда също съмнение, че у нас може да се влияе на съдебната власт, или поне се правят такива опити. Няколко инстанции преди Вас също се изказаха, че ще има осъдителна присъда, което ме кара да се чувствам обречен и лишен от законното право да се защитя. Ще кажете, че съдебната власт е независима и не би трябвало да се влияе от странични фактори. Да, така е, но внушенията Ви намират отзвук в цялото общество, което ако не е запознато с фактите, би могло да си направи погрешни изводи, защото Ви има доверие.

Затова не ми остава нищо друго освен да настоявам за процес при открити врати, в присъствието на представители на медиите, неправителствени организации и независими наблюдатели от чужбина. Не се крия от нищо – искам само върховенството на закона да не е само на думи.

Не вярвам, че ще получа отговор на това писмо до вас, но бях длъжен да задам моите въпроси, които засягат в голяма степен всеки член на българското общество.

31 май 2006, София                                                 С уважение: Красимир Маринов