Новото име на чиновническия бонус
Новото име на чиновническия бонус / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Новото име на чиновническия бонус
52160
Новото име на чиновническия бонус
  • Новото име на чиновническия бонус

След гръмкото връщане на бонуси, оставките и взаимните заплахи и обвинения, темата бе позабравена, а всъщност - бонусите си намериха друго име: "граждански договор". Това става ясно от справка, поискана от СДС и предоставена на Дарик, за парите в Агенцията за малки и средни предприятия. Макар и този бизнес сегмент да е на ръба на оцеляването, а името на агенцията да бе замесено в провала на бизнес форума в Катар, над 200-те служители спокойно са получили допълнителни средства, в някои случаи - много над заплатата им.

Бонусите се раздават за добре свършена работа - в това са категорични всички, затова управляващите изработват система за стимулиране на служителите в администрацията, като се кълнат, че вече допълнителните пари ще се раздават прозрачно. И за да няма пропуски в новия начин на оценяване на работата на служителите и прекъсването на възможностите им за допълнителни пари под или над масата, ще разкажем за това как с европари се постига един добър резултат под формата на бонус за работа с неясна ефективност. Става дума за дейността на Агенцията за малки и средни предприятия. Справка, поискана от лидера на СДС Мартин Димитров и предоставена на Дарик, показва, че служителите във ведомството са получили близо 130 000 /127 897,35 /лева като "извънтрудови възнаграждения" - т.е. парите са над заплатите им.

"Изпълнителният директор при основно възнаграждение от 26 000 лв. явно е преценил, че много добре си е свършил работата и е получил допълнително възнаграждение от близо 17 300 лв. същото важи и за зам. изпълнителния директор, който при основно възнаграждение от 18 800 лв., е получил допълнително над 14 000 лв., но друг е въпросът кой е определил размера на бонуса - дали е министърът на икономиката, но те са преценили, че са постигнали сериозни резултати, за да получат толкова големи бонуси, които са в единия случай 80% от заплатата, а в другия - 70%", обясни Димитров. Той изрази съмнение, че бонусите са върнати. "Какви резултати са постигнали тези хора през 2011 г. - при броя фалити на фирми, при броя безработни в малкия и среден бизнес, не виждам нищо реално да е постигнато. Ние не сме срещу добрите заплати на администрацията, напротив, искаме да има добро заплащане, но срещу това да има резултати, защото иначе това е омагьосан кръг, хвърляне на пари срещу нищо. Очаквам резултати за подпомагане на малки и средни предприятия - мерки, предложения. Тези хора трябва да предлагат мерки, решения, да търсят съдействието на ръководството на Министерството на икономиката. Има голямо разминаване между допълнителните бонуси, които тези хора са си гласували или са им гласували и свършената работа", коментира още Мартин Димитров.

От Агенцията за малки и средни предприятия съобщиха за Дарик, че всички допълнителни пари, получени от служителите, са заради работата им по проект "Насърчаване на интернационализацията на българските предприятия". Общата стойност на проекта е малко над 27 млн. лева, като изпълнението е на 3 етапа, разпределени в периода от април 2010 г. до април 2013 г.

От данните става ясно, че освен шефът на агенцията и заместникът й Нина Тодорова, която е подписала справката, а не Марияна Велкова, бонуси са получавали дори и шофьорите в агенцията. Оттам обясниха, че шофьорите не са взели пари за работа по проекта, а за допълнителни дейности като местене на бюра и бояджийски услуги. И все пак бонусът на шофьорите е общо 660 лева. "Прави впечатление, че системният администратор, един или няколко, е или са получили 26 000 лв. допълнително, при положение, че основното възнаграждение е 6000 лв.", подчерта Димитров. 

Потърсихме отговор от изпълнителната директорка на агенцията Марияна Велкова. Общо за миналата година тя е получила над 43 000 лв., като малко над 17 000 лв. от тях са допълнителни възнаграждения: "Тези възнаграждения съвсем коректно са посочени като извънтрудови. Тук не става въпрос за бонуси, а става въпрос за възнаграждения, които са предвидени за екипа за управление и за изпълнение на проекта. По изпълнението на проекта е предвидено да работят определени служители от агенцията, като ръководител, зам.-ръководител, експерти, връзки с обществеността, счетоводители. Всички възнаграждения са получени по граждански договори, не става въпрос за бонуси. Става въпрос за големи проекти, които се изпълняват по извън трудовите правоотношения".

Една от целите на проекта, по който служителите са получавали допълнителни възнаграждения по граждански договор, е изграждането на Национален експортен портал. Този портал бе представен през октомври миналата година в присъствието на тогавашния икономически министър Трайчо Трайков. Тогава стана ясно, че стойността му е 73 000 лв. - сума близо два пъти по-малка от общата стойност на извънтрудовите възнаграждения, получени от проекта.