Мубарак е успял да прехвърли богатството си на сигурно място
Мубарак е успял да прехвърли богатството си на сигурно място / Reuters

Хосни Мубарак използвал последните 18 дни, през които протакаше отказа си от властта, за да премести средствата си на сигурно място, съобщава в. "Дейли телеграф", като се позовава на пожелал да остане анонимен висш представител на западно разузнаване.

"Ако Мубарак е имал някакви пари в Цюрих, то те вече не са там. Неговите финансови съветници са прехвърлили пари из целия свят", е казал източникът.

В петък вечерта Швейцария обяви, че замразява авоарите на Мубарак и неговото семейство в швейцарски банки. Натискът върху Великобритания да последва този пример е голям.

Мубарак очевидно си е извлякъл поука от случилото се с колегата му, президента на Тунис, принуден да заживее със семейството си в изгнание в Саудитска Арабия, докато неговите банкови сметки в Швейцария са замразени, отбелязва британският вестник.

Друг неназован източник, този път от американската администрация, заяви, че в последните седмици е имало задкулисни френетични финансови действия и семейство Мубарак вероятно е прехвърлило на сигурно място златните си кюлчета и други ценни инвестиции.

За точната сума, която притежава президентът се носят легенди. Предположенията варират от скромните 5 милиарда долара до главозамайващите 40-60 милиарда долара.

Според разузнавателни източници богатството на бившия президент може най-лесно да бъде проследено чрез бизнес операциите, извършени от сина му Гамал. Едно време той живееше в 6-етажна кооперация в Белгравия, в Лондон, и работеше в банковия сектор. После откри инвестиционна и консултантска фирма в британската столица. Преди 10 години той подаде оставка като директор на тази фирма. Твърди се, че след това заедно с брат си Алаа е поставен от баща си на поста "човекът, към когото всеки, който иска да прави бизнес в Египет, трябва да се обърне".

Говори се, че двамата братя взимали обичайно между 20 и 50 процента от различни сделки, а в замяна предприемачите получавали истински мопонол.

Гамал е смятан за центъра на финансовите дела на семейството и за него било присъщо да поиска от успешни бизнесмени да го направят съдружници в техния бизнес.

Миналата седмица бившият заместник-министър на външните работи на Египет Ибрахим Юсри, заедно с още 20 адвокати, адресираха петиция до главния прокурор на Египет Абдел Мегид Махмуд, в която настояват президентът и семейството му да бъдат съдени за кражба на държавно богатство.

Броени часове след падането на Мубарак на площад Тахрир предложенията какво да се прави с него варираха от обесване в стил Саддам до изземване само на неговите пари, но не и неговото съдене, защото той не е въвлякъл Египет във войни.

Съдбата на Мубарак ще бъде първото голямо предизвикателство пред едно действително демократично правителство в Египет, отбелязва британският вестник. (БТА)