Маргарет Тачър: Фолклендската война беше велика победа за благородна кауза
Маргарет Тачър: Фолклендската война беше велика победа за благородна кауза / netinfo

Фолклендската война беше велика победа за благородна кауза. Това заяви бившата британска премиерка Маргарет Тачър в радио обръщение по повод на навършващата се днес 25-годишнина от войната за Фолклендските острови /Малвинските острови/, противопоставила Великобритания и Аржентина, предаде Франс прес.

В обръщението Тачър заяви, че опитът от войната е обединил британците. Бившата премиерка припомни, че преди 25 години във Фолклендската война честта и интересите на Великобритания са победили и тогава цялата нация се е зарадвала на победата. Тачър призова британците да се радват на тази победа и днес.

Бившата премиерка припомни, че изпращането на британски войници на Фолклендските острови е било най-сериозното решение, което тя е трябвало да вземе през премиерския си мандат.

"В нито един момент не можехме да бъдем сигурни какъв ще бъде резултатът от тази война. Но имаше две неща, в които аз бях сигурна тогава. Първо, че нашата кауза е справедлива и второ, че никоя друга страна на света няма войски като нашите", допълни Тачър.

"Войната за Фолклендските острови беше голяма национална битка. Цялата страна си даваше сметка за това. За щастие тази война беше кратка", заключи бившата премиерка.

Войната за Фолклендските острови започна на 2 април 1982 г. Тогава войски на аржентинската диктатура нахлуха на Фолклендските острови в южната част на Атлантическия океан, които са британско владение. Това породи най-голямата военновъздушна битка след Втората световна война. Конфликтът между Великобритания и Аржентина приключи на 14 юни 1982 г. С решението си да се впусне в тази конфронтация, Маргарет Тачър потвърди, че наистина е Желязна лейди.

Въпреки крехкото си здраве 81-годишната Тачър от няколко седмици участва във възпоменателни церемонии за 25-ата годишнина от войната за Фолклендските острови. Кулминацията на честванията ще бъде днес и утре. Днес в Бъркшър ще има

възпоменателна церемония в мемориалния параклис на жертвите от Фолклендската война. На събитието ще присъстват кралица Елизабет Втора и премиерът Тони Блеър, предаде Би Би Си.

Възпоменателни служби ще има в цяла Великобритания.

Войната за Фолклендските острови отне живота на 255 британски и на 649 аржентински войници, припомня Франс прес.