Красивото лице на кризата
Красивото лице на кризата / снимки:sxc.hu

Възможно ли е финансовата рецесия да има и хубави страни?

 

 

Точно година и половина след официалното начало на кризата, световните наблюдатели твърдят, че сме на кръстопът. Променя се отношението ни към капитализма. Търсим начин да започнем на чисто. Един предлага да погледнем към скандинавския вариант на капитализма, други – да се откажем от всичко, към което се стремеше прогресивният западен свят досега.

 

Отношението към либерализацията на важни сектори на икономиката и свободното пазарно поведение вече не е позитивно. Правителства падат в доскоро стабилни страни като Исландия и Латвия. Протести заливат улиците на Франция, Ирландия, Гърция, Украйна.

 

Кой ли знае какви неща предстои да се случат, дали сме в началото на края или в края на началото? Ако е по-скоро второто, чакат ни още тежки месеци.

 

Всички се питат кога точно първите ипотечни искри на кризата, които припламнаха из китни американски градчета, и после възпламениха целия свят, ще бъдат загасени?

 

Красивото лице на кризата
netinfo

Изведнъж се оказа, че най-голямата заслуга на обединението на 27 страни в Европейски съюз – общия, единен пазар, може да се окаже под прицел. Ако финансовата криза е в разгара си, какво ли ще стане с икономиките на тези 27 държави в дългосрочен план? Ще подложат ли на съмнение преимуществата на общия пазар?

 

Тези и редица други въпроси, поставящи под съмнение бъдещето на капитализма, ни накараха да публикуваме серия от материали по темата. Ще се радваме на вашето мнение. Пишете ни на ekip@darik.net  с предложения, размисли и страсти по финансовите въпроси, които вълнуват света днес.

 

За начало, тъй като все пак искаме да започнем позитивно, очакваме да посочите като коментар под тези текст дали финансовата криза роди поне едно хубаво, красиво нещо, заради което си струва да харесваме рецесията? Може да бъде всичко, което ви хрумне – от по-евтината нощувка в реномиран хотел до по-ниската цена на горивото. Със сигурност кризата, освен, че създава нови възможности, както гласи популярното клише, може би има и красиви страни. Напишете ни една такава.