Как трябва да гледаме на израелските обвинения срещу Иран
Как трябва да гледаме на израелските обвинения срещу Иран / снимка: Impact Press Group

Изявлението на израелския премиер Бенямин Нетаняху след атентата в Бургас, че става дума за "иранска терористична атака" и еврейската държава "ще реагира остро на иранския терор", може да се разглежда от две позиции, пише руското електронно издание "Правда".

Първо, тези думи може да са политически ход на Израел в стремеж да намери повод за пряк удар срещу Иран. Най-екстремната версия е, че еврейската държава жертва собствени граждани, за да получи такъв повод. Но този вариант е по-малко вероятен, поне защото стопаните на Израел - САЩ, в момента нямат интерес да разпалват военен конфликт. Хем няма пари за помощ, хем страната е в криза, хем Ирак и Афганистан са "обзети от пламъци", а вече няма да се притече на помощ и петролната криза, от която се очакваше през 2007 година да спаси долара. Тази версия се подкрепя само от предсказанията за "края на света" в близките години, "но какво пък - и двете държави са ядрени сили".

Според втората позиция едва ли става дума за политически ход. Тогава на дневен ред закономерно идва въпросът защо е била избрана България и как ще отвърне Израел. "Естествено няма как да откриеш тук директно ръката на иранските спецслужби, но трябва да осъзнаем, че те не са по-слаби от Мосад.

"Правда" цитира данни на "Дарик радио", че израелски тайни служби предупредили български колеги за възможен атентат край Бургас и изпратили молба "за засилване на сигурността по летищата и около тях". "Значи Нетаняху знае какво говори", е изводът на руското издание.

"Защо точно в България? Първо, ударът е нанесен там, където не е бил очакван - също както в Аржентина, където преди 18 години бе взривена бомба в еврейски център. Второ, ударени бяха Балканите, където Западът е направил "черна дупка", каквато е и където ислямските екстремисти се чувстват твърде необезпокоявани", се казва в коментара.

"Освен това, от 1989 година насам Вашингтон се стреми да стане "спонсор" на България и другите източноевропейски страни, за да гарантира преориентирането им към Запада и да изключи възстановяването на руското влияние върху региона", добавя електронният вестник.

"Правда" отхвърля подозренията, че зад атентата стои шиитската Хизбула, "финансирана от същия този Иран", или сунитската Ал Кайда - "създадена от американците и отдавна несъществуваща организация". Под знамето на последната обаче действат с голям размах екстремисти фанатици, каквито е "твърде вероятно да са участвали в българския атентат", смята руският сайт.

Независимо обаче дали става въпрос за шиитски или сунитски екстремисти, те няма да спрат своя джихад срещу Израел и Запада. Неслучайно атентатът е извършен в Европа в навечерието на лондонската Олимпиада, предупреждава "Правда". (БТА)