Future Cities: 5: Седем милиарда души, 50 милиарда свързани устройства
Future Cities: 5: Седем милиарда души, 50 милиарда свързани устройства / снимка: www.ericsson.com/thinkingahead

Някои ще ви кажат, че населението на Земята ще достигне 9 млрд. през 2050 г. Само седмици по-късно, ситуацията се променя и различни източници дават други данни - милиардите пак са 9, но годината е 2045. Темпото нараства непрекъснато. Нещо повече - 70% от тези 9 милиарда ще живеят в градовете. 

В същото време информационните и комуникационни технологии се развиват също с бясно темпо, увеличават непрекъснато обхвата си, а повечето страни вече приемат национални броудбанд планове, за да уловят огромния потенциал на новите технологии. Шведската компания Ericsson предвижда, че през 2020 г. ще има повече от 50 млрд. свързани устройства по целия свят. Те биха помогнали да се справим с предизвикателствата, които сами ще си създадем, достигайки 9 милиарда.

Тези две паралелни тенденции - експлозивния растеж на градовете и бързото разрастване на възможностите на новите технологии - са твърде интересни и заслужават внимателно проучване, такова каквото прави Ericsson. Когато светът е изправен пред сериозни икономически, социални и екологични предизвикателства, за да гарантира своето устойчиво развитие, дали е възможно модерните бъдещи градове да се възползват от новите технологии, за да опазят застрашените си ресурси? Редица изследвания на компанията Ericsson дават отговор на тези въпроси.

В днешното свързано общество, хората, знанието, технологичните устройства и информацията са свързани с прогреса на хората, бизнеса и обществото. Градовете се превръщат в глобален източник на непрестанни иновативни идеи в различни сфери, които все по-често позволяват да се гарантира устойчивото развитие на света. Решенията са разнообразни - от е-здравеопазване, през видеоконферентни срещи до мобилни апликации, които позволяват на хората да водят устойчив и съобразен с новите условия живот. Този нов начин за справяне с проблемите работи за подобряване на негативните тенденции в развитието на климатичните промени и социалната неравнопоставеност.

В компанията Ericsson непрекъснато търсят отговор на въпроса „кои елементи трябва да присъстват в градовете, за да се развиват устойчиво в свързаното общество?” Очевидно е, че сме на ръба на превръщането на модерните градове в свързани общества - нещо, което ще окаже сериозно влияние върху начинът, по който се развиват местата, в които живеем. Ericsson стартира програмата си „Technology for Good”, за да се фокусира върху начините, по които технологиите могат да бъдат използвани за правилното развитие на градовете, на бизнеса, на хората, които живеят и работят в тях.  

Принципно устойчивото развитие се възприема като „развитие, което посреща нуждите на настоящето, без да нарушава възможността на бъдещите поколения също да посрещат своите нужди”. В Ericsson гледат на устойчивото развитие като непрестанно търсене на икономически просперитет, екологично съобразена среда и социално равноправие. В свързаното общество повече от населението на света ще живее в нов тип среда - културно отворена, прозрачна, със споделени знания, възможности за съвместна работа и глобалност. Това фундаментално ще промени начина, по който организираме възможностите на едно общество да работи и създава стоки и услуги, да управлява, да се развива.

През последните години градовете се превърнаха в истински мотори на развитие на повечето индустрии. Много хора се придвижват всеки ден от селските райони към градовете, за да работят в тях. Глобалната урбанизация превръща градовете в центрове, които привличат инвестиции. Очаква се, че през следващите 30 години в тях ще бъдат инвестирани повече от 350 трлн. долара за осигуряването на необходимата инфраструктура. Благодарение на новите технологии и разработки като тези на компанията Ericsson, се създава потенциал за превръщане на градовете в места, които са по-добре подготвени за новите предизвикателства в области като икономика, екология и социална среда.

Изследване, проведено съвместно между Ericsson, Arthur D. Little и Chalmers University of Technology в 33 страни през 2011 г. представя обстоен анализ на влиянието, което оказва широколентовото информационно развитие на градовете. Увеличаването на скоростта на броудбанд връзките на практика помага брутния вътрешен продукт да нарасне с 0,3%. За сравнение - увеличение в размер на 0,3% се равнява на 126 млрд. долара. Наличието на широколентов достъп до интернет и скоростта му са сигурна гаранция за възходящо развитие на икономиката. Данните на Ericsson показват, че с всяко 10-процентно увеличение на скоростта на интернет, брутния вътрешен продукт се увеличава с 1%.  

На база тези данни, компанията Ericsson стартира своя показател Networked Society City Index, който предоставя на кметове и местни власти инструмент, с който да измерват развитието на своите градове в информационно-технологичен план. Индексът може да бъде използват многопосочно - за информация къде и как да бъдат насочени инвестиции; да вдъхнови диалог за решаване на проблеми; да провокира създаването на иновативни решения. Повече информация на: www.ericsson.com/thinkingahead/the-networked-society-blog/.

Future Cities: 5: Седем милиарда души, 50 милиарда свързани устройства
netinfo
*** Future Cities е конференция на Economist. Основен спонсор е компанията Ericsson, световен лидер в изграждането на системи за създаване на устойчиви и модерни градове.

Тези репортажи достигат до вас благодарение на Ericsson.