/ iStock/Getty Images
Един китайски медик изпробва върху себе си ваксина срещу коронавирус, макар да е бил наясно, че може да умре. Има и други примери на хора, които експериментират със собствения си живот. Вижте в Deutsche Welle:

Ваксина срещу коронавирус?

Смелост, любопитство или просто надценяване? Навярно комбинацията от тези три неща кара някои изследователи да изпробват върху себе си своите открития. Ежедневникът „Global Times“ съобщи за китайски медик, който не само бил разработил перорална (която се взема през устата) ваксина срещу коронавируса, но и лично я бил изпитал - без всякакви странични ефекти.

Ето как да мием правилно ръцете си (ВИДЕО)

Забава с райски газ

Научното откритие понякога върви ръка за ръка със случайността: между 1795 и 1798 година британският химик сър Хъмфри Дейви провел експерименти с райски газ. И понеже изпробвал въздействието му върху себе си, открил не само болкоуспокояващото, но и опияняващото действие на този газ, който днес се използва като упойка.

Откривателят на ултравиолетовите лъчи

През 1801 германският физик Йохан Вилхелм Ритер открива ултравиолетовите лъчи, а година по-късно - създава и първия акумулатор. Ритер изследвал и свойството на мускулите да се съкращават под въздействие на електрически импулси. Той умира твърде млад - само на 33 години – явно, защото малтретирал собственото си тяло с ток, за да провежда експериментите.

ултравиолетовите лъчи
iStock/Getty Images

Зигмунд Фройд и кокаинът

Австрийският психолог и лекар Зигмунд Фройд е известен като основател на психоанализата - метод, който се използва и в наши дни. По-малко известен е фактът, че като лекар в болницата във Виена той е изследвал и въздействието на кокаина. От публикувани негови писма става ясно, че самият Фройд дълго време е консумирал кокаин.

Изпитани рецепти за превенция с етерични масла срещу вирусите (ВИДЕО)

Самозаразяване с жълта треска

"Мисля, че съм по следите на истинския причинител", пише на 8 септември 1900 година американският медик Джеси Лейзиър в писмо до жена си. Лейзиър изследвал маларията и жълтата треска, доказвайки, че те се пренасят от комари. След като се самозаразил със смъртоносната болест, Лейзиър починал едва 34-годишен - 17 дни, след като написал въпросното писмо до жена си.

ваксина
iStock/Getty Images

Гигантските сили на ускорението

Офицерът от Военновъздушните сили на САЩ Джон Пол Стап е пионер в изучаването на това как ускорението и забавянето действат на човешкия организъм. Той се подлага на експеримент с т.нар. "ракетна шейна", в която тялото му е било подложено на ускорение от над 1000 км/ч. Това е най-голямото ускорение, на което някой се е подлагал доброволно.

Как да спрем вирусите? (ВИДЕО)

Катетър до сърцето

Вернер Форсман бил ексцентрик още по време на следването. Германският хирург искал непременно да докаже, че е възможно гъвкав катетър да бъде прокаран от сгъвката на лакътя чак до сърцето. Началниците на Форсман му забранили категорично да провежда подобен експеримент. Той обаче не се отказал от него. През 1929 изпробвал теорията си лично - тайно, разбира се.
Deutsche Welle