/ iStock/Getty Images
Помагат ли хранителните добавки? Вярно ли е, че колагенът подсилва ноктите и ставите ни, а куркумата предотвратява артрит и подпомага храносмилането? Deutsche Welle провери някои от твърденията за "чудодейните продукти":

Те искат по-хубава кожа, по-здрава коса, по-силна имунна система и повече енергия: все повече хора по света приемат хранителни добавки. Магнезият, витамин С и сие са пазар за милиарди.

"Проблемът е, че много хора възприемат хранителните добавки като вид природно лекарство и съответно ги използват за лечение на заболявания или за облекчаване на различни симптоми. Но хранителните добавки всъщност само допълват градивните компоненти, които не получаваме в достатъчна степен през храната", казва Ангела Клаузен от Потребителската централа на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, която се занимава с тази тема от десетилетия.

Ако потребителите купуват хранителни добавки, от които нямат нужда, в най-добрия случай те харчат излишно пари. Но някои вещества дори могат да бъдат вредни, ако са в излишък - например витамин D, йод или селен.

Хранителните добавки се контролират в много по-малка степен - именно защото не са лекарства. Те могат да бъдат пуснати на пазара без да бъдат тествани предварително за безопасност, качество и ефективност. В резултат на това тези продукти не винаги съдържат точно тези съставки и количества, които са описани на опаковката. Срещат се и опасни и забранени вещества.

Още по-слабо се следи и информацията, която се разпространява в социалните мрежи за ефекта от хранителните добавки. Анализ на случайно подбрани публикации показа преди две години, че много от твърденията за тези продукти са неверни. ДВ направи проверка на фактите за три конкретни твърдения, свързани с хранителните добавки.

По-умни с Гинко билоба, Бакома мониери, L-теанин и магнезиев L-треонат? 

Твърдение: Във видеоклип, който вече е бил гледан около 1,7 милиона пъти, потребителка на TикТок твърди: "Не сте глупави, просто мозъкът ви не е достатъчно кръвоснабден, което ви пречи да се съсредоточите и да се концентрирате. Това води и до лоша памет." Срещу това тя препоръчва следните 4 добавки: Гинко билоба, Бакопа мониери, L-теанин и магнезиев L-треонат.

Проверка на фактите: Не е вярно

За съжаление, това е твърде хубаво, за да е истина. Диетоложката Фридерике Шмидт от Университета в Любек е изгледала видеото. Тя казва следното: "Потребителката на ТикТок споменава конкретни механизми от процеса на обмяна на веществата, което на пръв поглед изглежда като компетентно мнение. Но истината е, че ние всъщност не знаем какво точно въздействие оказват назованите продукти и дали изобщо помагат".

Така например жената от видеото твърди, че растителният екстракт Бакопа мониери повишава нивата на невротрансмитера ацетилхолин в мозъка, което подобрява работата на паметта. "Това е пресилено изказване. Защото досега не е проведено нито едно методологически издържано изследване, да не говорим за повече от едно, в което на хората да е даван този растителен екстракт, в резултат на което да се е подобрила паметта им."

"Позоваването на проучвания, които в действителност нямат почти никаква научна стойност, е често срещана практика при рекламирането на хранителни добавки", потвърждава и Ангела Клаузен. "Често тези изследвания са пълна катастрофа."

Като цяло твърденията на въпросната потребителка на ТикТок могат да бъдат всичко останало, само не и научно обосновани. Няма никакви доказателства, че тези "четири най-добри хранителни добавки" повишават мозъчната дейност, както се твърди във видеото.

Куркумата прави чудеса?

Твърдение: Във видеоклип на испански език с над 1,5 милиона гледания се твърди, че куркумата на прах, разтворена във вода, помага срещу кожни екземи. Твърди се също, че тя прочиства организма и освен това предпазва от артрит и намалява риска от рак. Подобни твърдения се срещат и на други места. 

Проверка на фактите: Не е вярно

Въпреки че за куркумата отдавна се твърди, че подпомага храносмилането, няма изследвания, които да потвърждават това, казва Ангела Клаузен от Потребителската централа. Съставката куркумин е била обект на изследвания. Но екстрактите, използвани във въпросните продукти, които не са точно дефинирани, не съществуват проучвания - т.е. няма проведени изследвания с хора, при които едни да са получили плацебо, а други - ефективния препарат, и резултатите от които - в идеалния случай - да са били потвърдени от поне още едно проучване, проведено от друг изследователски екип, обяснява експертката.

Доказано е само това, че екстракт от куркума в точно определена доза има противовъзпалителен ефект в лабораторни условия. Но този ефект може да се свързва само с конкретния екстракт в конкретната доза, а не с куркумата като цяло. И още нещо: резултатите при хората могат да бъдат съвършено различни от тези в лабораторията.

И диетоложката Шмидт смята, че не можем да твърдим като цяло, че куркумата винаги помага. Тя припомня, че куркуминът е силно реактивен.
"Това означава, че в лабораторни условия той си взаимодейства с много други вещества. Вероятно заради това се твърди, че е ефективен срещу толкова много различни заболявания и болежки. Но засега това няма нищо общо с ефекта му върху хората", посочва специалистката по правилно хранене.

По-здрави нокти, коса и стави с колаген?

Твърдение: На колагена също се приписват много положителни свойства. Според видеоклип, който е станал вирален в социалните мрежи
, приемът на колаген води до по-стегната кожа, по-здрави нокти и допълнителен блясък на косата. Той е добър и за ставите, се казва още във въпросното видео.

Проверка на ДВ: Не е вярно

Колагенът е естествено произвеждан в организма протеин, който е важен за костите, ставите, мускулите и сухожилията. Затова хранителните добавки, съдържащи колаген, са на животинска основа и обикновено се извличат от отпадъци от кланици. Не е сигурно обаче доколко организмът може да използва колаген, доставен отвън. Според проучване от 2023 година все още има нужда от допълнителни изследвания дори по отношение на най-известния предполагаем ефект на колагена - подмладяващото му действие върху кожата.

"Нито едно от тези рекламни твърдения за колагена не е разрешено в страните от ЕС, най-малко пък това за ставите", казва Ангела Клаузен. Няма никакви доказателства за това, категорична е тя. В тази връзка експертката припомня, че през 2022 година Потребителската централа на Северен Рейн-Вестфалия подаде жалба и успешно се пребори да бъде забранен рекламния слоган "Здраве кости и стави" на производителя на "Glow25 Collagen Powder". Въпреки това в интернет все още има множество постигни с такова съдържание.

Заключение: Потребителите биват мамени

Когато става въпрос за хранителни добавки е трудно да се прецени кое е лъжа и кое - истина. Като цяло обаче твърденията в социалните мрежи обикновено са преувеличени, недоказани научно или силно подвеждащи. "В много случаи виждаме, че хората харчат пари за неща, от които не се нуждаят", казва в тази връзка Фридерике Шмидт. "Представата, че можете да направите нещо за здравето си с няколко капсули или прахчета, е изкушение за много хора", добавя експертката.
Deutsche Welle