България живя над финансовите си възможности
България живя над финансовите си възможности / Sofia Photo Agency

„Файненшъл таймс Дойчланд” публикува обширна статия за закъснялото влияние на глобалната финансова криза върху икономиките на страните в Югоизточна Европа. Най-големият им страх е, че чуждестранните инвеститори могат да се оттеглят, смята авторката на статията Фридерике Майер-Буркерт. "Украйна: Страх от държавен банкрут", "България на дъното на европейската икономическа прогноза" - това са само някои от заглавията от изминалите седмици, които не предвещават нищо добро.

Новини за спирането на продукцията на „Дача” в Румъния или временното затваряне на румънската леярна „Арселор Митал” не оставят и място за съмнение. Финансовата криза не подмина и Югоизточна Европа, коментира авторката на статията. При това България и Румъния доскоро имаха доста добри позиции, пише тя. Високи темпове на растеж, население, което не свива потреблението си, ниски работни заплати, квалифицирана работна ръка и нисък плосък данък. Идеалните предпоставки за чуждестранните инвеститори. В България понастоящем има 1200 представителства на германски фирми. Медодобивната компания „Норддойче афинери” и „Луфтханза Техник” са последните два германски концерна, които изложиха инвестиционните си планове за България.

Енергийният концерн РВЕ беше избран за стратегически партньор при изграждането на АЕЦ „Белене”, пише Фридерике Майер-Буркерт. Предимно в големите градове на страните в Югоизточна Европа има ниско ниво на безработицата. Надеждата за повишаване на доходите и все още съществуващата потребност от наваксване стимулират потреблението на средната класа. Потреблението и инвестициите в Румъния и България обаче са на кредит. А това понастоящем се превръща в проблем. Заради големия дефицит в платежния баланс икономиките на тези страни са особено застрашени от икономически кризи. В България дефицитът в платежния баланс е 24%, в Румъния 14%. Още едно доказателство, че страните са живели над собствените си финансови възможности, коментира Майер-Буркерт.

Търсенето на кредити нараства бързо. Влоговете обаче не успяват да задоволят търсенето. Ето защо сега банките търсят скъпо вътрешно рефинансиране на кредитите. Тежко засегнати от кризата са най-вероятно австрийските „Банк Аустрия”, „Ерсте банк” и „Райфайзен”, които през последните няколко години доста агресивно навлизаха на Изток. Междувременно чуждестранните банки са станали по-резервирани при раздаването на кредити. Последиците вече са на лице. Редица строителни проекти в Букурещ и София са спрени. Чуждестранни консултанти информират за трудности с рефинансирането дори на международни концерни, четем още в изданието. Най-лошият сценарий би бил, ако чуждестранните инвеститори се оттеглят от тези страни, смята експертка от „Прайсуотърхаус Купърс” в Букурещ. Такова развитие засега обаче не може да се очаква.

С кризата нараства и нуждата от подобряване на производителността в България и Румъния. Последователната борба срещу корупцията, подобряването на инфраструктурата и ефикасността на обществените институции заемат освен това първите три места в списъка с желания на чуждестранните инвеститори в България и Румъния. (БГНЕС)