Бъдещето на медиите 5: Силен предизборен старт на Обама с медиен удар срещу Тръмп и Бин Ладен
Бъдещето на медиите 5: Силен предизборен старт на Обама с медиен удар срещу Тръмп и Бин Ладен / netinfo

Беше очевидно, че Сони ще навлезе в битката за апетитния пазар на таблети, макар и твърде късно, както отчитат анализаторите. С операционна система Android на Google и възможност за поддръжка на игри за PlayStation, таблетите S1 и S2 излизат в момент, когато световните лидери са сякаш ясни - Apple и Samsung. Второто място не се дава ей така и всички чакаха удара на Sony, единственият сериозен играч, който не беше пуснал таблет.

Спекулираше се, че и Nokia готви таблет, но компанията отдавна няма онова очарование, тъй че решението й да не навлиза на този пазар, е оправдано. Само преди няколко дни шефа на Nokia заяви по финландската телевизия, че Nokia-таблет няма да има. Стивън Елоп: "Има над 200 различни таблета на пазара, а само един от тях се справя добре." Колко правилно.

Разбира се, Samsung също имат своите пазарни успехи, както и донякъде новото предложение на канадците от BlackBerry, но истината е, че специалистите изчакваха навлизането на Sony на пазара. Японският бранд все още е секси за потребители и нищо чудно да изпревари по популярност таблетът на Samsung.

Бъдещето на медиите 5 Силен предизборен старт на Обама с медиен удар срещу Тръмп и Бин Ладен
netinfo

Междувременно, Apple продава с невероятен успех дори белия си iPhone 4, чиято единствена новост е цвета, разбира се. Поредното доказателство, че компанията, която - освен иноваторска - прекрасно прекроява вече измислени стари неща в отлично работещи и отлично изглеждащи нови неща, се очертава като категоричен пазарен лидер в областта на мобилните телефони.

Дори iPad-ът, този златен генератор на приходи, изниква някак забавно от старо, но твърде поучително видео.

Малко преди сватбата на годината, тъй широко рекламирана и отразена, Facebook затвори няколко протестни страници във Великобритания. Самите страници, твърдят от вестник Guardian, били с лява насоченост, създадени от членове на движението UK Uncut. Говорителят на най-голямата социална мрежа в света е категоричен, че за спирането на страниците има една причина - профилите на създателите са фалшиви.

Впрочем, ако не друго, това е огромната заслуга на Facebook - връщането в Интернет-играта на реалните потребители и залеза на анонимността. Само вижте какво се случва с коментарите под статии, които използват Facebook за достъп на потребители. Мненията там са смислени, умни и на практика разширяват дебата по темата, вместо да го превръщат в махленски. Отличен пример е и скорошния старт на коментари в gong.bg

Колкото до сватбата в Лондон, оказа се, че тя беше триумф за телевизията - медията все пак си остава удоволствие, на което да се наслаждаваш от комфорта на дома си. Как иначе щеше да уловиш емоцията на майката на Кейт, докато дъщеря й влизаше в църквата или куп други интимни и лични момент. А и телевизията не прекъсваше, за разлика от някои сайтове.

Facebook и Twitter бяха достатъчно активно ангажирани в отразяването на сватбата на века и в определени моменти играеха ролята на сериозни заместители на големи сайтове, които имаха проблем с активността на всички функционалности, поради завишен трафик, както се случи с live-видеото на BBC, например.

Според статистика на Nielsen, макар и да звучи неочаквано, американците са се интересували повече от сватбата на Уилям и Кейт, отколкото останалите нации. Звучи неочаквано не само, защото сватбата се случва на британска територия, но и заради две скорошни проучвания. Първото, проведено през януари от предаването 60 Minutes и списание Vanity Fair, показа, че 65 процента от американците не се вълнуват от сватбата. Само седмица преди сватбата CBS и New York Times проведоха друго допитване с почти аналогичен резултат - 42 процента не се интересуват.

Разбира се, предвид цялата медийна шумотевица, нямаше как всеки зрител и слушател да не провери поне за малко за какво точно става дума, тъй че рейтингите бяха добри. В материал на Fox News се обобщава, че интересът е бил голям и към сватбата на Чарлз и Диана през 1981 година, но тогава телевизия CNN е съществувала от едва 14 месеца, а MTV е стартирала три дни след сватбата.

Бъдещето на медиите 5 Силен предизборен старт на Обама с медиен удар срещу Тръмп и Бин Ладен
netinfo

И почти накрая, но не по важност, седмицата беше отлична в медийно отношение за Барак Обама, американският президент, който ще се бори за преизбирането си през 2012 година.

Всичко започна с официалното показване на акта за раждане, който затвори устата на Доналд Тръмп, раздухващ версията, че Обама всъщност е родом от Кения. На традиционната вечеря на кореспондентите, акредитирани към Белия дом, Обама не пропусна възможността да се пошегува брилянтно с Тръмп (също присъстващ в залата) като каза, че ще направи още една крачка и за първи път ще пусне официалното видео от раждането си. След това на гигантски екрани в залата тръгна откъс от раждането на малкото лъвче от филма Цар Лъв.

Обама мълчеше повече от седмица и не отговаряше на постоянните заядливи ремарки на Тръмп, но избра възможно най-подходящия момент, за да нанесе ответен удар.

Истински голямата новина, която затвори седмицата на Обама с гриф "успешно", се случи в неделя вечер (американско време), когато Дан Пфайфър, директор по комуникациите към Белия дом, пусна в Twitter съобщението: "POTUS to address the nation tonight at 10:30 PM Eastern Time". За минути кодираното изявление беше разгадано и стана ясно, че иде реч за смъртта на Осама бин Ладен. "Potus" естествено значи "President of the United States of America".

Бъдещето на медиите 5 Силен предизборен старт на Обама с медиен удар срещу Тръмп и Бин Ладен
netinfo

Макар да говорим за нови медии и телевизия в това издание на рубриката ни "Бъдещето на медиите", чудесни продукти се използват и на радио-фронта. Иде реч за продукта на компаниятаTieline, който позволява директно предаване за радио чрез мобилен телефон iPhone в чудесно качество (15kHz). Като оставим Twitter, Интернет и телевизиите настрана, радиото си остава най-бързата медия и апликацията Report-IT Live само ще помогне за това.Това е първата апликация за iPhone, която на практика превръща телефона в безжичен IP аудио кодек и записващо устройство. Казано просто - по този начин имате двупосочна връзка "студио-репортер" при отлично качество. В студиото трябва да разполагате с Tieline IP кодек. Останалото се случва натискането на един бутон. И сте в ефир, за да изпреварите дори Twitter.