Афганистан: 35 години неразрешими конфликти
Афганистан: 35 години неразрешими конфликти / снимка: БГНЕС

След 35 години конфликти афганистанският проблем все още не е решен в момента, когато НАТО изтегля бойните си части. БГНЕС подреди основните дати в историята на страната след съветското нахлуване през 1979 г.

1979-1989 г.: Съветска окупация

През декември 1979 г. Москва премества фронта на Студената война, като нахлува в Афганистан - бедна затънтена планинска страна на границата на Южна Азия и Близкия изток, за да я задържи в комунистическата орбита. Афганистанската съпротива, подкрепяна от Запада начело със САЩ, не дава мира на Червената армия и тя накрая напуска страната през февруари 1989 г.

1992-1996 г.: Времето на гражданските войни

През 1992 г. падането на комунистическото правителство на президента Наджибула отприщи кървава гражданска война между афганистанските фракции, която за две години взе близо 100 000 жертви и разруши отчасти столицата Кабул. След 1994 г. от Южен Афганистан настъпват талибаните, фундаменталистки ислямстки бойци, подкрепяни от Пакистан.

1996-2001 г.: Под палката на талибаните

Талибаните завземат властта в Кабул и установяват режим, основан на строго тълкуване на ислямския закон, който забранява на жените да се образоват и работят, принуждавайки ги изцяло да покриват лицето и тялото си извън дома, и забранява музиката и развлеченията. Талибанският режим начело с молла Омар, който бе санкциониран от ООН, се сближава с Ал Кайда и дава подслон на нейния водач Осама бин Ладен.

Края на 2001 г.: Западното нашествие

САЩ предприемат наказателна операция в отговор на атентатите на 11 септември, извършени от Ал Кайда. Вашингтон и съюзниците му от НАТО прогонват талибаните, и поставят на власт Хамид Карзай, инжектират стотици милиарди долари помощи за възстановяване на страната и разполагат до 150 000 войници, за да помагат на правителството да установи сигурност. Талибаните се крият или бягат в съседни страни, преди всичко в Пакистан, а след това предприемат атаки срещу Кабул и НАТО.

Декември 2014 г.: Изтегляне на бойните части на НАТО

Бойната сила на НАТО (ИСАФ) си стяга багажа след 13 години конфликт в Афганистан със спорен резултат заради все по-силния натиск на талибанския бунт. НАТО остава в Афганистан и през 2015 г. с мисията „Решителна подкрепа”, която започва на 1 януари. Но талибаните предупредиха новия президент Ашраф Гани, който пое поста през септември 2014 г., че няма да участват в никакви мирни преговори, докато чуждите войници остават в Афганистан.

Източник: БГНЕС