РЗС организира протест „Свобода или Цецо“
РЗС организира протест „Свобода или Цецо“ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
РЗС организира протест „Свобода или Цецо“
45694
РЗС организира протест „Свобода или Цецо“
  • РЗС организира протест „Свобода или Цецо“

Протест пред сградата на парламента организират утре от РЗС. От формацията на Яне Янев настояват за оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов. Според Янев той е превърнал министерството в предизборен щаб на ГЕРБ и злоупотребява с правомощията си, въпреки че е в отпуска за изборите. Ето какво още каза Янев пред Дарик:

Протестът е граждански, най-вече на неправителствени организации, на младежки сдружения, на студентски структури и е под мотото „Свобода или Цецо". Основно младите хора искат с този протест да кажат стоп на полицейщината. И утре ще бъдем от 18 часа до северния вход на Народното събрание. Това, което до момента от РЗС можем да ви кажем, е, че ние ще подкрепим този протест, защото намираме, че той е справедлив и че това, което се случва в българската полиция, е безпрецедентно за цяла Европа. Не може министърът на вътрешните работи да оглавява щаба на управляващата партия и да използва структурите на МВР като щаб-квартира на ГЕРБ. Освен това уж е в отпуск, а използва цялата машина на МВР за манипулация, за натиск, за арести. Ето вчера без никакво основание са арестувани трима наши кандидати за общински съветници в Петрич. Това е абсолютно безобразие, без прокурорска заповед, без спазване на законите. Това показва, че полицейщината е готова да прегази гражданското общество. И затова утре всички софиянци, всички български граждани, които искат да спре полицейщината и са изправени пред дилемата „свобода или Цецо" в 18 часа да дойдат на площада пред Народното събрание.

До момента кои организации са заявили участие и според Вас колко души могат да дойдат на този протест?

Очакваме няколко хиляди души, защото управляващите побързаха да определят протестите след Катуница за етнически, за протести, които едва ли не са организирани от някакви лумпени. Няма подобно нещо и утре това ще го видите. На нас са ни се обадили стотици млади хора от София, интелектуалци, хора от университетските среди. Това, което те ще изразят като позиция, ще може да го чуете на самия митинг.

А ще има ли хора, които ще дойдат от страната или той е само за жителите на София?

Ще има и хора от страната, но преобладаващата част ще бъдат софиянци.


До какво ще доведе този протест според Вас?


РЗС иска незабавно свикване на извънредно заседание на парламента с една-единствена точка - оставка на Цветан Цветанов. Това, което се случи е безобразие, защото МВР на практика има две политики: едната политика е за пред медиите и пред обществото, а другата е задкулисна, която Вучков диктува на гражданин от руски произход. Пълна лъжа и измишльотина е, че това, което казва Вучков, че МВР пази Цар Киро, го има в руската агенция РИА Новости. Няма подобно нещо, така че това е поредната лъжа от ръководството на МВР. Това ръководство е некадърно, некомпетентно и не може да продължи да ръководи системата на МВР. Затова настояваме за извънредно заседание на парламента и оставка на Цветан Цветанов.

А ако това не се случи?

Ако това не се случи, значи ГЕРБ иска дестабилизация на страната и не си дава сметка за реалното настроение на българските граждани. Ние ще продължим докрай, до „Свобода или Цецо".

Казвате, че МВР се използва за манипулации по време на изборната кампания. За какви други случаи знаете?

Десетки случаи има описани и донесени тук, в щаба на РЗС. Активисти на други партии се оплакват от всевъзможни незаконосъобразни действия на полицаи, подтикнати от висшето ръководство на ГЕРБ. Натъкваме се и на случаи, при които съпруги или синове, или близки роднини на действащи полицаи са кандидати за съветници на ГЕРБ и полицията отива да предупреждава без каквито и да било аргументи активисти на РЗС да не говорят каквото и да било срещу ГЕРБ. Това е безобразие, което не мога да се сетя, дори го няма в държави като Албания и Бангладеш, полицията да ходи и да се занимава с политическите опоненти на властта.