Плевнелиев продължава да води в надпреварата за президентския пост
Плевнелиев продължава да води в надпреварата за президентския пост / снимки: Sofia Photo Agency, архив

Кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев продължава да води в намеренията за гласуване на предстоящия първи тур на президентските избори - с 29 на сто. Това показват данни от редовното национално представително проучване на ББСС Галъп интернешънъл сред 1006 пълнолетни граждани. Изследването е правено между 29 септември и 8 октомври по метода на личното стандартизирано интервю.

Втори е кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин с 21 на сто, трета е кандидатът за президент Меглена Кунева с 11 на сто. Регистрирана е мобилизация на привържениците и на Плевнелиев, и на Калфин, като при кандидата на БСП тя е най-силно изразена: ръст от 5 на сто в сравнение със септември.

Ако на балотаж се явят Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин, данните към момента показват съотношение 39 на сто за Плевнелиев срещу 24 на сто за Калфин. 31 на сто не биха гласували, а 6 на сто се колебаят. Ако на втория тур са Плевнелиев и Кунева, съотношението е 36 на сто за Плевнелиев срещу 25 на сто за Кунева.

Меглена Кунева продължава да бъде по-трудният противник за Плевнелиев при евентуален балотаж, но шансовете й да се класира за него зависят критично от възможностите й да мобилизира симпатизантите си в оставащата седмица, отбелязват от социологическата агенция.

С високия си личен рейтинг Стефан Данаилов -  44 на сто доверие през октомври, се нарежда на второ място след Кристалина Георгиева в „класацията” по доверие. Следват Георги Първанов и Росен Плевнелиев с по 43 на сто, Бойко Борисов - с 42 на сто. Доверието към Меглена Кунева е 34 на сто.