Зелени играчки насърчават децата да играят, учат и да уважават  природата
Зелени играчки насърчават децата да играят, учат и да уважават природата / netinfo

"Зелени алтернативи" е пространството в Дарик радио и DarikNews.bg, в което се дискутират зелени теми като възобновяемата енергия, енергийната ефективност и опазването на околната среда. Ще ни гостуват специалисти и експерти по всички тези въпроси. Тази седмица наш гост Мирослав Ташков, собственик на първите магазини в България за зелени, иновативни играчки PlanToys.

Господин Ташков, смятаме, че нещата, които ти правиш са оцветени в ярко зелено. Ти смяташ ли така?

Да, с малка доза скромност. Цялата зелена концепция, идеята е заслуга на основателя на компанията в нейното развитие. На мен и на съпругата ми ни хареса идеята. И с идването на нашите деца решихме да представим компанията в България. PlanToys® е една доста различна откъм философия и концепция фирма, която произвежда играчките с максимална насоченост към опазване на околната среда и не замърсяване, колкото е възможно в едно индустриално производство.

Дай ни пример за една ваша зелена играчка.

Играчките, направени от дърво, всички са зелени. В продуктовата серия на компанията има играчки като екологична къща, в която има соларни панели, ветрогенератор и дишащи стени, които чрез игра да обучават децата на алтернативни източници на енергия. Например има игра със зарче, в която се изхвърлят разделно отпадъци - пластмаса, метали, хартия и стъкло. Но като цяло всички играчки са зелени, защото са произведени от екологични материали - каучуково дърво, което като материал е зелено само по себе си, защото се използва в края на жизнения му цикъл. Първичният му ресурс е по-ценен. Тоест няма сеч заради материала. Дървесината се ползва в края на жизнения цикъл.

Даже си донесъл нещо. Какво е това? Дърво ли е или...?

Това е балансиращ кактус, който освен, че е много красив, развива чувството за баланс в детето, въображение, креативност.

Това е като пъзел, но с дървени фигурки. Трябва да се наредят една в друга и става като кактус. Виждам, че има боя, сигурни ли сме, че е безвредна за децата, защото едно бебенце или дете на 1-2 години би я сложило в устата си?

Всички материали, които се използват в производството на играчките на компанията са екологично чисти. Три години преди изсичане на дърветата те не се торят. След изсичане дървесината се изпича в пещи, а не се третира с химикали. Боите са на водна основа - органичен пигмент. Лепилото, което се използва е специална иновация, създадена в института в Бангкок, без формалдехидни изпарения. Има стандарт, който дава някаква норма. Нормата е била Е1, което е някакво количество, те са паднали под него.

Каква е историята и кой е създателят на вашата компания?

Компанията, която аз представям в България е създадена 1981 година от група студенти в Банкок, които току що са завършили архитектура. Те правят дизайнерско студио и впоследствие започват да правят играчки от каучуковото дърво, което преди това се е изгаряло. Основател на групата е господин Витул Вирапонсаван. Той към днешна дата е 63 годишен, архитект по образование. Аз имах честта да се запозная с него тази година в Германия. От него блика цялата тази философия и си личи, че не е поза, а той вярва и изповядва цялата тази идея.

С какво помагат на възпитанието зелените играчки?

Зелените играчки или дървените в случая, основното им предимство е материалът, от който са направени. Много са устойчиви, не се чупят. Могат да се предават от поколение на поколение, което намалява до известна степен, използването на ресурси от природата.

Колко изтрайва една ваша играчка?

Предлагайки ги в България от година и половина не мога да отговоря. Но съм виждал играчки на около 15 години. В производствените предприятия в Тайланд, където се правят играчките има музей на играчките, в който има изложени дървени играчки от историята на фирмата, както и играчки от други материали. С тях обучават децата, които посещават този музей да разпознават различни материали и да знаят историята на развитието на играчките.

Коя играчка се харесва най-много на децата?

Различните деца харесват различни играчки. Определено музикалните играчки, играчките, които издават звуци и шум, с които може да се прави музика се харесват най-много. Това го видяхме по време на различни участия, в които отваряме играчки и децата имат свободен достъп без родителите да се намесват. Първата играчка, към която се насочват са ксилофони, барабанчета, кастанети и дайрета, от този тип. По-големите дечица, към 4,5 годинки се заиграват вече с влакчета, къщички, ролеви игри, в които сами си създават истории и развиват своето въображение.

Рубриката "Зелени алтернативи" се осъществява в партньорство със сдружение "Съюз на производителите на екологична енергия-BG", сдружение с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност. Популяризира дейности в областта на възобновяемите и алтернативни източници на енергия, развива и реализира инициативи в областта на енергийното производство Сдружението осъществява и развива двустранни и многостранни връзки с органи, организации, дружества и лица в България и чужбина за изпълнение на своите цели.

Чуйте целия разговор:

 

Как реагират родителите на еко играчките? Имат ли разбирането, че купуват нещо с бъдеще, нещо с мисъл?

За този период, в който аз работя с клиенти на този тип стока, се очертават няколко групи. Тази група, която умишлено и целенасочено купува такива играчки, защото са екологични, все още в България е сравнително малка.

Колко процента е тя, по твои наблюдения?

15% от клиентите ми са хора, които идват специално, защото знаят за устойчивите играчки, знаят коя е компанията, виждали са я в чужбина. По-голямата част от клиентите харесват самия дизайн, функционалността на играчките, и може би има известна доза мода: дървени играчки, чувал съм, че са много хубави. По тази линия. Но клиентите, които съзнателно купуват екологична играчка все още, като начин на мислене, са сравнително малко.

Коя е най-интересната и нетрадиционна играчка при теб?

Това е субективно мое мнение, най - нетрадиционната играчка е кактусът, който съм донесъл. Не съм виждал, лично аз, подобно изпълнение в други фирми.

Така трябва да се подреди от детето, че да има баланс?

Да, да има баланс. Може да се играе с 1,2, 3 - ма човека, всеки слага поредния елемент, докато не падне. Ако успеят да ги сложат, без да падне, после започват да махат, без да падат. Друга играчка, която лично аз много харесвам, на мен тя ми е любима, ако мога така да кажа, макар че всички са ми любими, е един танграм. Той е подобен на класическия китайски танграм. Едни геометрични форми, чрез които се правят по-сложни фигури с 2,3,5 части. Те развиват пространственото мислене на детето, цветни са и са доста добри за интелектуалното развитие на децата.

Разкажи малко повече за Устойчивата игра.

Устойчивата игра е концепция на PlanToys®. Най общо тяхната идея е, че има три основни елемента в устойчивото развитие на една компания. Това са: печалбата, за да може да функционира компанията, хората и планетата. Те инвестират в хората и планетата по различни начини. Наемат населението, което е в близост до техните производствени мощности, социализират ги, обучават децата на служителите си, наемат хора с увреждания. И по този начин дават равни възможности на всички, на цялата общност в региона. Относно планетата те гледат да не замърсяват планетата, да използват по-малко ресурси като въвеждат иновативни идеи. Примерно новата материя, която използват в производството си - остатъците от играчките от масивна дървесина и корените от каучуковото дърво се смилат, с цел да се уплътни използването на материала, да се използват по-малко ресурси. И се правят играчки от новата материя, които се пускат в производство.

Сега да ни разкажеш за проекта „Играчки направени от майки" - Mom-made Toys, който е съвместен с LOWE (Тайланд). Той обединява местни дизайнери, инженери, детски специалисти, както и майки, в създаването на подходящи достъпни играчки за деца със специални нужди - деца аутисти, деца с церебрална парализа и със зрителни увреждания. Възможно ли е този проект да има бъдеще в България. Ти сондирал ли си различни партньорски организации, фондации?

До такава фаза все още не съм стигнал. Като част от устойчивата игра и социалната ангажираност на компанията са разработени последните 10 години играчки за деца с увреждания и по специално за деца с аутизъм, церебрална парализа и зрителни увреждания.

Какво представляват тези играчки?

За децата с аутизъм има едно лице, което се върти и сменя емоциите. Тази играчка обучава децата на различните им емоции, как да ги владеят. За децата с церебрална парализа има едни дрънчащи и цветни играчки, които се слагат на китките или на краката им и дрънчейки ги предизвикват да си движат крайниците. За децата със зрителни увреждания има разработено брайлово домино от дърво.

Ще търсиш ли бъдещи партньори?

Бихме могли да работим в това отношение. В България тази идея за играчки направени от майки е по случай 30-годишнината на компанията. 2011 година те създават втора линия от играчки като вземат предвид, освен всички други специалисти, съветите на майки на деца със специални нужди.

Господин Ташков, защо е важно да мислим в зелено?

Последното столетие хората вземат все повече ресурси от планетата земя, имат все по-големи нужди. Много често те са неоснователни, има презадоволяване с всякакви вещи. Възпитавайки дух към пестене на ресурсите ние даваме поглед към бъдещето на нашите деца. Ресурсите на земята не са неизчерпаеми.

Как да мислим в зелено? Какво още трябва да направим? Какво ще направиш ти лично?

Избирайки този вид стока, аз мисля, че най-важното е да почнем от детската възраст. Децата да имат алтернатива и да бъдат обучавани от родители и възпитатели с желание в този дух. И да може, когато пораснат да изградят един още по-устойчив свят.