Волен Сидеров вижда 2012-а като година на нова фаза на „Атака”
Волен Сидеров вижда 2012-а като година на нова фаза на „Атака” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Волен Сидеров в „Годината” на Дарик
48268
Волен Сидеров в „Годината” на Дарик
  • Волен Сидеров в „Годината” на Дарик

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров в „Годината” на Дарик:

Честно да ви кажа, вас направо ми е неудобно да ви попитам…

Защо?

…от какво се лишихте тази година, защото сте, така, човек с много видими всъщност неща, от които беше лишен в обществен план.

От какво се лиших?

Да, но вие кое отличавате, кое от загубите бихте казал, че е лишението на тая година за вас?

Тъй като съм политик, съм длъжен да започна с това, което е обществено значимото, важното през този поглед. Беше година на избори и това, което отчете официално ЦИК, разбира се, това е един фалшифициран резултат, е изборният удар, който беше отчетен за партии като преди малко тук гостуващия лидер на СДС, като „Атака”, като други партии, които на практика бяха ударени чрез фалшификация, груба, брутална фалшификация. Само два примера ще дам в София, два протокола видях, в които в секционната комисия аз имам 40 гласа, в ЦИК официален резултат дават 4. Секционната имам 20, в ЦИК нула. И така 1400 протокола в София. Значи, правете сметка колко процента са ми ударили. Официално имам около 4, а неофициално би трябвало да имам над 10, т.е. 7-8% са орязани, ударени, взети, откраднати от моя вот като президент, кандидат за президент, от управляващата партия граждани за циганско-турско развитие на България, която се нарича Граждани за европейско развитие на България, кой знае защо.

Добре, а все пак в самата „Атака”, във вас самия къде виждате? Виждате ли грешката, проблема?

Грешката за кое, грешката в кое? Грешки винаги може да се намерят от всеки за всеки.

За този резултат, за който говорим. Няма да се води спор, вие имате своите аргументи, че са ви отнети.

Грешки могат да се търсят у всекиго. Но ако тръгнем по този начин - я да почнем да си правим харакири, я да почнем да си правим самокритика, както се казваше при комунизма, вместо да поставим на първи план нечестността, фалшификацията, бруталността, цялата измама, с която бяха направени тези избори, ако вместо тях, това да посочим, търсим грешката в себе си, това малко намирисва на мазохизъм, защото имаме една брутална, криминална подмяна на вота. Ако при тази криминална подмяна на вота аз започна да се вглеждам в пъпа си и да си търся грешките, значи, нещо просто с приоритетите не е наред. Аз мисля, че основното е да посочим грешките… не грешките, а престъпленията, които бяха извършени при тези избори.

Да останем още на политическата партийна…

За мен, само да довърша, за мен Росен Плевнелиев е криминално избран президент. Аз не го признавам за президент. Той не е легитимен, той не е морално защитен като президент с тези криминални избори.

Но Конституционният съд не призна аргументите ви. Вие участвахте в сезирането му. Там даже съмненията бяха обратни, а и вие много пъти сте казвал, че Конституционният съд е конституиран така, че…

Да.

Тези, с които обаче сега се оплаквахте, ако беше вярна вашата теза, би трябвало Конституционният съд да ги подкрепи.

Ние като политическа партия, ощетена, може би една от най-ощетените при тези избори, бяхме длъжни да касираме, да участваме в сезирането на Конституционния съд. А това, че Конституционният съд представлява сбор от креатури на Първанов или на червени креатури и такива, които сега са за Борисов, това беше ясно. Всъщност решението на Конституционния съд показа нещо много външно прикривано - Първанов и Борисов играят като тандем, те са заедно. Те всъщност си подават топката от 2006-а
насам, от ония президентски избори, и винаги са играли в тандем. Така че, ако обича г-н Борисов да не демагогства пред медиите, че е в някакъв спор или че негов опонент е Първанов, както и Доган всъщност не му е опонент. Това са тандеми. БСП също не му е опонент, с БСП има едно съглашателство те да бъдат двупартийната система за следващия парламент и това се вижда ясно. Но в случая Конституционният съд легитимира престъпление - престъплението фалшификация на изборите. Този Конституционен съд се дискредитира просто категорично и безвъзвратно.

Какво стана в „Атака”? Няма да търся оригинален начин да ви задам въпроса. По-скоро е интересно вие в края на годината как гледате на това, че се разделихте с много близки ваши хора?

Животът е такъв, събира и разделя хората. Нито има нещо фатално, нито нещо драматично. И животът продължава, и атаката продължава, както аз обичам да казвам. Раздели съм имал през годините, всеки се разделя, всеки има някакви такива моменти. Това не се отразява по никакъв начин на моята решителност да действам, да работя, да отстоявам идеите си, с които съм направил тази партия, с които съм извел, за първи път съм направил пробив в парламента  българска националистическа партия да влезе. И това е организацията, която аз създадох на базата на идеите, които аз изповядвам. Спомнете си, че от 1990 година бяха правени доста опити националистически партии и формации да пробият. Не успяха, включително и с големия български писател Николай Хайтов, с негово участие 2001 г., не успяха. Нека тези, които злорадстват в момента или работят срещу мен и в същото време се наричат националисти, патриоти, да осъзнаят нещо много просто: когато рушиш националистическия вот, ти помагаш на душманите на България. Това е прост, ясен постулат. Както и да наричаш нещата, каквито и кусури да ни намираш, ти не можеш да зачеркнеш, първо, категоричния факт, че аз съм този, който за първи път е вкарал националистическа формация в парламента. Второ, ти, ако си патриот и искаш този вот да го има и тази ниша да я има в парламента, работи за обединение, а не за разбиване на този вот. И точно тук е моят поглед, апел към всички български патриоти, организации, неполитически и политически, за следващите избори. Ние виждаме, каква бруталност проявява ГЕРБ, при тези избори прояви. Не се съмнявайте, че ще прояви същата и по-голяма за парламентарните избори, защото те ще бъдат изключително важни за разпределението в парламента. Ако там се играе разпокъсано и всеки за себе си, и всеки срещу всеки, ще бъде приложен принципът „един по един, до един”. Борисов не крие амбицията си, ето той е изразил, че иска втори мандат. Не крие амбицията си да доминира и в следващия парламент, за което ще има съглашение с БСП и с ДПС. Идеята му е всички други партии и възможни алтернативи на сегашния колониален начин на управление да бъдат отстранени. Естествено това намерение не означава, че ще бъде реализирано, но зависи от нас, зависи от всички нас.

В името на обединението, за което говорите, готов ли сте и вие да отстъпите? Т.е. националистите да имате друг лидер, друго лице, ако това е цената на единството?

Разбира се, че когато се подхожда към обединение, винаги имаш… правиш компромис, винаги имаш загуба на собствения суверенитет, но това трябва да бъде в рамки не само на разумното - и на ефективното. Не просто да говоря…

Разумно и ефективно ли е не Волен Сидеров, а друга личност да бъде първото лице на национализма в България, Волен Сидеров да бъде един от тази група в ръководство?

Това по принцип, разбира се, е възможно, но то не става…

Не, не за възможно, дали е разумно и ефективно?

То не става автоматично, то не става някак си с ей така, казвам ви го и - хоп, то става. Както аз не съм с „хоп” се появил в политиката. Аз имам зад гърба си един много дълъг период от натрупване от интелектуално, политическо натрупване, обществено присъствие и изграждане, т.е. аз съм на мястото, на което съм, в резултат на бавна и постепенна еволюция.

Не виждате такъв човек, който на…

Такова лице не може да бъде извадено като карта асо пика от джоба от фокусник и показано. Това не става така, по този начин. Ако вие виждате такова лице, посочете и дайте да го коментираме.

Не, не, не се сещам. Примерно… А докъде стигате в желанието за…

Дайте да коментираме лица, които биха могли, но защо трябва да има лице?

Кой взе повече проценти? Г-н Солаков взе повече проценти. Виждате ли шанс да се съберете?

Повече от кого?

Не казвам той да стане… Не, не от вас, става дума повече в относителен план.

Аз съм казал мнението си за г-н Солаков и тук, в това студио. Той е един ерудиран, интелигентен човек. Дали той самият желае да бъде лице на… дали той ще бъде припознат като такова, е една много сложна плетеница от обстоятелства. Трябва да го искат много хора, те трябва да го припознаят. То трябва да стане една стиковка между този, който претендира за лидер, и хората, които го приемат като такъв.

Като говорите за единство, докъде стигате? Ето, г-н Димитър Стоянов, когато има и чисто личен, фамилен елемент в тази история с „Атака” със сигурност става по-трудно. Въпросът е вие…

Човек трябва да се преодолява, това не трябва да бъде водещо, когато претендираш да си за идеята. Обикновено се казва, някой, когато отпада от „Атака”, казва - да, аз споделям принципите, но не ми харесва лидерът. Ами, те принципите са измислени от лидера, първо. Второ, те са наложени от лидера, от… Трето, ти си дошъл и си се клел във вярност на тоя лидер, който е същият. Т.е. тук се пропуква тази точно формулка. Да, аз съм патриот, ама ще вървя по друга линия или пък ще направя друга партия. Всичко до днес показа практиката, че това води до разпиляване на вота, а личното трябва да отиде настрани. Възможност за обединяване на силите трябва да се види и да се работи по нея, но пак казвам, без елементи на реваншизъм, отмъстителност, озлобление, търсене на начин на прецакване и т.н., които са обичайни нашенски хитрости между другото.

Т.е. 2011 г. вие не я виждате като година на края на „Атака”, на този ваш проект?

Не, в никакъв случай. Не. Не, това е внушение, което се опитват някои да го направят, но в никакъв случай не виждам. Не, напротив, виждам сега 2012 г. като година на нова фаза на „Атака”, в която аз лично ще имам амбицията да дам другата част от спектъра на нашата идейна програма. Не само етническо-верския, на който се наблягаше много през тези години, с който ние…

Тази година остана със сблъсъците пред джамията

…всъщност ни белязаха…

Катуница влезе в събитията.

Нашите позиции тук са ясни. Те са широко известни. За съжаление широко известни не са нашите виждания относно нов икономически модел, социални виждания…

Ще подкрепи ли „Атака” фискален пакт…

…и национален суверенитет и сигурност. Този фискален пакт не работи за суверенитета на страната. Цялата политика, която се води сега  за съжаление, две години се опитвах да го обяснявам. Тук съм, имам цитати от мои изказвания 2010 г., още 2009 г., в които казвам - Бойко, върви по линия на интерес на народа. Ако не го направиш, ще сбъркаш. Аз ги предупреждавах и им давах насоката и пътя през всички тези години. Това, че те не слушаха, ГЕРБ, това е за тяхна сметка. Сега виждаме, че те са поели по пътя на буквално не само отдалечаване от националните интереси, а директно по наклонената плоскост на националното предателство. Какво имам предвид? Не са силни думи това. Не е изхвърляне. Съвсем скоро са решили да дадат нашето небе на турски изтребители да влизат без разрешение. Категорично несъгласен съм. Друго, дали са вече разрешение на „Шеврон”, ако подпишат договор, ще извършат най-голямото национално предателство…

Имате предвид за…

За шистов газ в Добруджа, където има подземен водоем от питейна вода, сладководна. Добруджа ще бъде унищожена, ако това го направят. Трето, златодобивът на България е даден в ръцете на чужди една-две компании, които го изнасят тотално. Печалбата остава за тях. Тука плащат един процент комисионна такса. В същото време Дянков обяснява днес, че ще трябва да вземем заем, близо 2 млрд., за да изплащаме далаверите на Милен Велчев, представете си. Ами, ето ти ги двата милиарда. 2 млрд. Точно толкова струва златото в Крумовград, 25 тона, което сега го дават на всеизвестната фирма, която е някаква австралийска, не знам къде е регистрирана, и която ще извлече печалбата от тези залежи. Ето ти ги двата милиарда. Защо не ги вземат. Ето въпросите, на които Борисов не искаше да отговаря през тези месеци в парламента. Имаме още ЕРП-ета, имаме още енергийна политика, която трябва да бъде в български ръце. Имаме куп още начини, по които българските пари да остават в България.

Вие как бихте нарекли кризата?

Това е новата икономическа формула, която искаме да се приложи в България и която е антиколониална. ГЕРБ за съжаление задълбочават все повече колониалния модел на България. Кризата, днес прочетох, точно при вас се е изказал господин премиерът, уникално изказване е направил. Кризата, вика той, беше в резултат на политически популизъм. Икономическата криза е била…

Криза на популизма, да.

Какво значи това, боже мой? Кризата, финансовата, икономическата, беше предизвикана от дерегулацията на финансовите пазари. По този въпрос са се изказвали много лауреати по икономика. Моля ви се, господин Борисов, господин Дянков, прочетете Пол Кругман, Нуриел Рубини, Джоузуф Стиглиц. Това са хора, които Дянков би трябвало да познава. Стиглиц беше шеф, вицепрезидент на Световната банка. Дянков е лъскал брави там, в Световната банка. Би трябвало да го знае, лауреат на Нобелова награда по икономика. Те много ясно написаха анализите си за кризата. Те казаха много ясно кой е виновен - уолстрийтската олигархия, финансова, която си осигури дерегулация, която завъртя финансовия балон, наду го и която по тоя начин потопи целия свят в криза. 

На финала двата въпроса. Единият изглежда малозначителен, но ще има голям дебат следващата година в България и се отнася до много хора. За пушенето каква позиция ще заеме „Атака”, вие лично, ще подкрепите ли тотална забрана?

Тоталните забрани са доказали, че водят до черна борса.

Той и Бойко Борисов каза, че в баровете щяло вече да се пуши.

Да, би трябвало да има места за пушене…

Тотална, тотална, но за нощните заведения… Но примерно…

Аз съм за среден вариант, т.е. да има места и заведения, в които да се пуши, и такива, в които да не се пуши. Както и в самото заведение да има зали. Мисля, че това е разумният вариант.

И накрая, казахте колко лоши неща са се случили в тая година. Може ли да напишете какво хубаво се случи през 2011-а според Волен Сидеров.

Да. Хубавото е, че не ни удари астероид, не удари Земята. Той се размина. Аз го написах вече. Написах го на елхичката…

То на… шеговито го казвате, ама то наистина имаше такъв вариант…

Разминахме се с астероида, да, и за 2012-а ще говорим пак.

То може би да изчакаме там да мине…

Но го направете преди 20 декември, за да може да…

Да си обобщим годината, преди да е свършил светът.

…все пак да не е дошъл потопът, да.