Войтенко: Необичайно е поведението на пиратите, отвлекли Ейшън Глори
Войтенко: Необичайно е поведението на пиратите, отвлекли Ейшън Глори / снимкa: vesseltracker.com
Войтенко: Необичайно е поведението на пиратите, отвлекли Ейшън Глори
25627
Войтенко: Необичайно е поведението на пиратите, отвлекли Ейшън Глори
  • Войтенко: Необичайно е поведението на пиратите, отвлекли Ейшън Глори

Поведението на пиратите, отвлекли британския кораб „Ейшън Глори", в чийто екипаж има осем българи, не е обичайно, каза в интервю за Дарик Михаил Войтенко. Той е известен руски журналист, занимаващ се с въпросите на корабоплаването. Твърди, че получава информация от първа ръка от някой, който се намира на борда на похитения кораб. „Ейшън Глори" беше отвлечен в края на миналата година край бреговете на Сомалия с товар от автомобили. Преди около десетина дни корабът внезапно е бил изкаран в открито море, където служи като бензиностанция за по-малките кораби на пиратите.

В интервю за Дарик руският журналист Михаил Войтенко разказва защо това поведение на пиратите не е обичайно:

Какво знаете за кораба „Ейшън Глори?"

Корабът е в плен, а на борда си има ценен товар. Когато стоката е ценна, това е лошо за екипажа, защото пиратите веднага искат голяма сума за откуп, започват и други неприятности. На кораба има много автомобили и това, заедно с факта, че плава под британски флаг, а пък наблизо има и британски военни, нервира пиратите. Знам, че те са поискали особено голяма сума за откуп.

Колко са парите?

Мога да кажа, че ако бъде платена, сумата ще бъде рекордно висока. Пиратите започнаха да нервничат и се опитаха да тормозят екипажа. Това е обичайна тактика, но обикновено се прилага доста по-късно. Корабът е отскоро пленен, и внезапно, преди десетина дни или две седмици, пиратите внезапно започнаха да прилагат натиск над екипажа, само и само да получат медийно внимание. Пиратите им позволили да се обадят на семействата си и ги накарали да кажат, че върху тях има натиск и заплаха. Доколкото знам, те дори са инсценирали разстрела на капитана. Това се случва, но просто не се случва толкова рано след пленяването и смятам, че собственикът на кораба не е давал повод за това. Фирма "Зодиак" не е такава, че да изостави кораба си или да се опитва да намали откупа и да постави в опасност живота на екипажа.

Какво е състоянието на екипажа?

Доколкото знам състоянието на екипажа е удовлетворително. Все пак те се намират в опасност, но са добре. Макар че това, което се случи преди около две седмици - извеждането на кораба в Индийския океан - малко ме уплаши.

Това извеждане нещо обичайно ли е?

Това се случва крайно рядко, но се случва. Честно казано, не зная. Затруднявате ме. От една страна знаем за такива случаи - да се използват големи океански кораби като резервоари за гориво за по-малки пиратски съдове. Но "Ейшън Глори" е непрекъснато наблюдаван от британските военни и няма да може да избяга, защото може да бъде атакуван.

Кога, според вас, може да бъде освободен корабът?


За това можем само да гадаем. Това е непредсказуемо. Тази група, която е похитила „Ейшън Глори", как да ви кажа - ако мога така да се изразя - тя не ми харесва. Имат необичайно поведение. Започнали са да психясват и да се изнервят. Това също е лошо.

Смятате ли, че има някаква заплаха за живота и здравето на екипажа?

При всички положения сега няма опасност.