Сидеров: Представителите на НДСВ като политическа сила нямат политика
Сидеров: Представителите на НДСВ като политическа сила нямат политика / netinfo

Интервю с Волен Сидеров, лидера на "Атака", в "Седмицата" на Дарик радио.

Аз не мога да разбера защо се занимава цяла България с разцеплението на НДСВ, но щом сте поставили темата, няма проблем. Доколкото НДСВ е част от управляващите, да, разбирам вниманието. Аз нарекох НДСВ още в началото брокерска група, не партия. Група от брокери, които влязоха във властта, за да брокерстват. Знаете какво е брокер - това е човек, който посредничи при продажби и прибира голяма комисионна. Тези хора в НДСВ през цялото време правиха това докато бяха на власт. Сега, понеже няма място за всички в лодката, започва разделение в групата. Това е, най-общо казано, това са причините за тези разделения, защото там няма нито политика, нито визия, нито идея, нито идеология и това, това е проличавало много пъти. Така както Симеон Сакскобургготски каза - аз няма да управлявам с БСП никога, така следващия месец се прегърна с тях.

Възможно ли е обаче излизането на тия депутати от НДСВ да попречи на вашия план за консолидиране на вашата парламентарна група, на "Атака", и на разговорите, които водихте за завръщане на някои от отцепилите се депутати, които сега да видят друг пристан, друга парламентарна група, в която да отидат?

Не, не може да попречи, тъй като при нас е съвсем друга основата, на която се е появила политическата ни формация. Тя е стъпила на идея, на идеология, на виждания. Дали приемливи или неприемливи за някого, но реални и последователни идеи, които, от които аз и тези, които са с мен, не се отклоняваме. Докато при НДСВ това не е било. Това да наречеш партията си либерална е най-лесното измъкване от ситуацията. Те и ДПС се наричат либерални. В същото време обаче ти имаш една-единствена грижа - да продаваш това, което беше останало от България. Аз смятам, че тези, които излязоха сега от парламентарната група на НДСВ, по-скоро ще търсят път към Доган. Има, някакви коментари сега чета, че Бойко Борисов, ГЕРБ щели да търсят да направят група. Да, това също е на дневен ред. Бойко Борисов има нужда от група, която да му даде възможност да си слага хора по избирателните комисии по закон. Но аз смятам, че част от тези, които излязоха, не се понасят с Бойко Борисов и ще търсят път към Доган. Тоест, те ще улеснят Доган да нарича партията либерална.

Част от тях изглежда, че не се понасят с Доган, пък част от тях.

Ами, вероятно ще преглътнат това, защото те търсят ракета носител за следващия парламент. Ние знаем, че НДСВ няма да влезе като партия в следващия парламент. Значи трябва да е нещо друго. Само че тук искам да вкарам една тема, за която говоря отдавна. Това политическо инженерство, с което се прегрупират групи и излизат, напускат, правят съвсем нови политически субекти, за които хората не са гласували, е една подмяна. Крайно време е да се направи поправка в конституцията и поправка в правилника на Народното събрание, която да казва едно много ясно и категорично нещо - щом напуснеш групата си, напусни и парламента. Ти си избран с бюлетината на НДСВ, на тази или онази партия. Хората са гласували за НДСВ. . .

Той, Свинаров преди малко каза, че това според него трябва да стане и конституционен. . .

Точно.

. . .принцип при пропорционална избирателна система. Обаче каза от друга страна - след като го няма, няма да напусна. Нищо не го задължава да го прави.

Всеки така казва и по този начин подменя вота на избирателите. Абсурдно е да си влязъл с една бюлетина и след това да търсиш и да правиш някакъв. . . съвсем нова партия, която не е съществувала. Това е измама, измама и не е честно към избирателя.

А впрочем вие докъде сте в тоя процес, който започнахте, да върнете хора в "Атака"? Има ли някой, който вече е декларирал, че ще се върне?

Аз съм доказал, че съм готов да разговарям с всички, въпреки, въпреки и ходове, които са правени, некоректни спрямо мен и други, да не изреждам сега. Това го правя и на практика. Значи въпрос на коректност е, въпрос на честност, ако щеш, тези, с които разговарям, да надмогнат егото си, защото у нас индивидуалното. . .

Ще кажете ли нещо конкретно или още не е ясно нищо?

. . . индивидуалното начало в България е много силно. Трябва да се надмогне егото, ако искаш да работиш нещо в полза на хората, както си заявил, както заявяваш. Разговаряме и претенциите от страна на тези, които са напуснали, някои от тях, не с всички. Има хора, които са просто дежурни цветарки. Такива като Стела Банкова, Минчо Христов - те подскачат от цвят на цвят и те не могат да работят в екип. Но има хора. . .

Защо ги взехте във вашата партия, то тогава още бяхте коалиция?

Ами, грешки на растежа. Те присъстваха като така наречена гражданска квота, но аз се убедих, че хора, които отхвърлят поначало принципите на демокрацията, при които партията е задължителен политически инструмент, каквото и да говорим по този начин се участва в избори. Който говори срещу партиите, след това обаче прави партия, за да участва в изборите, просто е демагог. И Бойко Борисов говореше, че партиите са лошо нещо, накрая направи партия. Симеон също. Той дойде като монархист, като човек над тези неща, но направи партия, защото това е законовият, легалният, демократичният начин да участваш в политиката. Оттам нататък трябва да си лоялен на тези принципи, с които си се. . .

Доколкото разбирам, май не сте готов да кажете имена на хора, които се връщат. Това и не е основната тема.

Аз мисля, че не трябва да се вторачваме в тези само, които са напуснали групата. Националисти има и извън парламента. Националисти има. . . не е това фаталният или драматичният момент. . .

Не може ли пък във вашата група да дойде някой от напусналите НДСВ? Виждате ли националист между тях?

Засега не съм забелязал. Може някой да се нарече така. Национализмът става все по-модно нещо, така да го кажем, в европейски мащаб, така че нищо чудно някой да се нарече националист. Не отричам еволюцията и правото на човек да еволюира.

Възможно ли е "Атака" да брани царските министри от царския гняв и да защитите, ако сега царят поиска от БСП и ДПС да махат депутати от. . . министри от НДСВ, обаче нещата са на кантар, "Атака" да ги защити?

По принцип смятам, че който заявява, че е влязъл с една бюлетина, обаче след това сега казва - не, всъщност хората гласуваха за мен, а не за Симеон, е демагог. Такива хора просто сега на шестата година. . .

Ама сте в много тежък избор, г-н Сидеров. Ще трябва да изберете. Значи излиза Сергей Станишев и казва - предлагам да се сменят тези министри. И вие сега как ще гласувате "за" или "против"? Ако гласувате "за", гласувате за Станишев. Ако гласувате "против", защитавате министрите.

Това не е дилема за нас, защото поначало ние смятаме, че този кабинет е порочно заченат, той трябва да се разтури и трябва да се отиде на предсрочни избори. Това е нашето виждане и го казваме отдавна.

Това е стратегически. Тактически как е?

Това в момента, обаче води до алтернатива, която е псевдоалтернатива. Защото аз смятам, че между Симеон и Бойко Борисов има връзка в момента, че тези промени, които стават в НДСВ, също така обслужват ГЕРБ и че между тях има, така, едно движение общо на... заедно, в синхрон, което да прехвърли. . . тъй като НДСВ си отива, бъдещият носител на властта да бъде ГЕРБ. Пак с БСП, пак с ДПС. Това да стане по един елегантен начин - чрез прехвърляне и на хора, но най-вече чрез разпад на НДСВ, който Симеон вече го е започнал. Той го е започнал, той не може директно да излезе от коалицията, защото ще го подгонят за имотите и затова той по този задкулисен начин изключва, води нещата към това всъщност да дойде по-скоро часът, даже прогнозирам, че напролет може да предизвика още по-силни драстични разколи в НДСВ и да се отиде на предсрочни избори.

А какво ще прави "Атака" обаче, ако. . .

Той всъщност дава щафетата на Бойко Борисов, на своя телохрател.

Не искам да ви оставя да не ми отговорите на въпроса, и вие самият бяхте журналист. Питам ви какво прави "Атака", ако иска смяна на министри?

Само да довърша, защото това е много важно за хората. Това е задкулисие, при което много често те не го виждат - икономическата, бизнесвръзката между Симеон Сакскобургготски - Борисов, тези кръгове. Много хора казват, че ГЕРБ било алтернатива. Това, което се подготвя чрез разпада на НДСВ, е идването на ГЕРБ на власт, но това означава, че един и същи икономически кръг ще управлява. Защото нека да вземем само една сделка - БТК. БТК беше продадена, беше огромна криминална сделка, осъществена от кръга в Лондон - Кирил, Спас Русев и Симеон. В тази сделка обаче участва и СИБанк. СИБанк се държи от Бойко Борисов. Процент от телекома беше купен и от СИБанк. Тоест, ние имаме една обвързаност, която е задкулисна и която за хората не е ясна и видима. Точно затова "Атака" казва - ревизия на сделките. По въпроса за ревизия на приватизационните сделки ние нямаме партньори в нито една политическа сила. Всички казват - каквото беше дотук. Единствено ние казваме - искаме ревизия и дойдем ли във властта, ще го направим. Точно затова "Атака" е лоша, ГЕРБ е добър сега в медиите и в оценките на политиката.

Как ще гласувате, ако Станишев поиска промяна в кабинета махайки царските министри, сменяйки ги с нови?

Ние не можем да подкрепим искания на Станишев за. . .

Тоест, така ще защитите Даниел Вълчев, Близнаков. . .

Не, не, просто ще кажем, че това не е разрешение на въпроса, че тук не е. . .

Няма да участвате в такова гласуване, така ли?

Да, тук не е до един или друг министър, тук е до смяна на целия кабинет. Действително има нужда от смяна на отделни министри. Но това пък ще помогне на кабинета да даде вид, че се закрепва, че се е изчистил от нелицеприятни фигури.

Ще влезе ли "Атака" в разговори за сформиране на квалифицирано мнозинство, за избор на инспекторат на Висшия съдебен съвет, където трябват 160 депутати, каквито вече няма управляващото мнозинство? Примерно ако ви предложат - дайте един човек, ваш експерт, в този съвет, в този инспекторат. Дайте едно предложение.

Ако ни предложат да дадем експерт, аз ще помисля това и ще го поставя в парламентарната група за разискване.

А не го изключвате?

Не го изключвам, защото е по-добре ние да имаме присъствие там, където. . .

Това е интересно...

Разбира се. . .

Тоест, виждате възможност за сътрудничество с управляващите?

Защото ние сме вид коректор, коректив и ако има възможност човек на "Атака" да присъства в институция и да има вътрешна информация, защото у нас е огромен проблем, ти дори да си народен представител, да имаш информация от държавните институции, то тогава аз не би отхвърлил такава възможност.

Направихме новина, както казва колегата Бареков.

Ами не, защо?

Всъщност вие в момента отправихте оферта към управляващите - ако не ви стигат гласове за инспекторат в съдебната власт, "Атака" е готова в случай, че получи участие.

Управляващите - общо казано, защото съдебната власт, знаете, тя е една отделна власт. Така че добре е да имаме присъствие там. Ние много отдавна говорим, че в тази съдебна власт има нужда от смяна на хора, там също има много сериозна корупция по високите етажи. Ако един наш човек присъства там, това ще е гаранция за по-обективна информация за съдебната система.

Добре, благодаря ви, г-н Сидеров. Само след две седмици, надявам се, да гостувате в "Годината" на "Дарик" радио, където участват всички политически лидери и ще говорим по-надълго и широко за всичко случило се.

Като знам, че Ахмед Доган е номиниран за политик на годината. . .

А, това само да изясним, казах го и в началото, пише го и в сайта ни. Значи как го правим, г-н Сидеров, как го правим. От 12 години го правим така и вие попаднахте в тази класация и имахте добро представяне през една от тези години, даже две май.

Да, така беше.

Питаме 100 български медии - регионални и национални, да ни класират по пет.

Като ги познавам повечето български медии. . .

Ама не те са всички. Не, не, те повечето или по-малко това е...

Като познавам тяхната обвързаност със. . . Да, така е.

Да, разбирате ли, трябва да има някакъв принцип. Ние го спазваме и в края на краищата през тези 12 години, общо взето, се оказва, че изборът, който после правят и слушателите съвпада и с изборните победи, когато "Атака" беше с много силен резултат вие бяхте втори или трети.

Точно тогава се уплашиха и направиха възможното да се появи проекта ГЕРБ, да я смачкат "Атака". Защото наистина те се страхуват от това, че може да бъде направена ревизия, да лъснат сделки, които ще покажат истинското лице на тези, които са управлявали.