М. Димитров: Уроците от изборите са научени, първата ни задача е да укрепим СДС
М. Димитров: Уроците от изборите са научени, първата ни задача е да укрепим СДС / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Мартин Димитров в „Годината” на Дарик
48264
Мартин Димитров в „Годината” на Дарик
  • Мартин Димитров в „Годината” на Дарик

Лидерът на СДС Мартин Димитров в „Годината” на Дарик:

Вие от какво се лишихте в годината на кризата?

Ами гледам, че всички хора, и ние живеем по внимателно, по-пестеливо. То самата криза създава едно такова психологическо усещане да бъдеш внимателен и пестелив.

Понеже колегата ви Иван Костов каза от гледна точка лично на него, нали, възнаграждението му като депутат не се е променило, нали, не би било честно да казва, че нещо се е лишил, и... Нещо имам усещането, че никой от политиците ни не можа да формулира някакво лишение. По различни начини, но всички си казаха, че тая година са си били добре.

Знаете ли, успехът на политиците зависи от това как живеят хората, а хората живеят от зле по-зле. 2011 г. беше много трудна година. А помните ли как Бойко Борисов спечели изборите 2009-а? Той каза така: за две-три години европейски доходи. Това всички го забравиха в България.

Ама сега казва да, ама не знаехме, че ще стане такава криза, каза той.

Ама чакай, как не е знаел, ама как не знаел. Имаше криза тогава, тя беше ясна. Бойко Борисов обеща за две - три години европейски доходи. Нека сложим сега, да теглим чертата. Тия три години минаха, тия две - три години минаха, което са пак 800 дни, както царят, и той така обещаваше. И какво стана? Вместо европейски доходи - бедност в цяла България и фалити на фирми, и рекордна безработица. Бойко Борисов удвои безработицата в България, това се вижда вече.

На него ли ще го припишете? На фона на тая година, тези, които гласуват, избраха кризата в Европа за събитие на годината.

Ама, чакайте. Има криза в Европа и в балтийските страни, и в Полша, а там има сериозен икономически растеж. Там пак има криза, нали така? Щом има криза, има навсякъде, но едни успяват, други не се справят. Значи, едни са умни и перспективни, а други са слаби и неуспешни. Това показва историята. И вижте нещо друго - кои са успешните страни в кризата? Тези, които направиха реформите още в началото на кризата. Това трябваше да направи правителството на ГЕРБ. Идват, голямо обществено доверие, хората ги искат, голяма радост имаше в началото, помните. Той казва така: правя тия реформи, административна, правя реформата в здравеопазването, правя реформата в железниците. И тогава щеше да има и подкрепа за тия неща и те да бъдат направени по смислен начин, с програма и план. Той не го направи. А и мен, ако ме питате, има и следният момент: той не е мислил никога да прави тия неща, и това правителство никога не е мислило да прави подобни действия. Е, когато ти не закърпиш пробойните в началото на мандата, като минат 2,5 години започваш да се давиш от собствените си неуспехи.

Ще подкрепи ли СДС България да подпише международно споразумение за задълбочаване на икономическата и фискална интеграция? Големият въпрос на Европа от последните дни.

Зависи от текста, но помните септември 2010-а СДС беше партията в България, която предложи фискални правила и ги внесохме като законопроект в парламента. Казахме такива правила трябва да има. Бяхме единствената партия, която направи такива предложения и ГЕРБ ги отхвърлиха. Казаха, че всичко им било наред, нямали нужда от такова нещо. А нужда от фискални правила има, за да се запази стабилността. Защото ако така вървят нещата къде отиваме? Отиваме при Жан Виденов. И не можем да продължим пътя, който в момента се върви в държавата. Така че от фискални правила има нужда, но дяволът е в детайлите. Много е важно какво ще пише в тия фискални правила. Ние не можем да се откажем от нашия суверенитет, не можем да разрешим големите страни да взимат решения вместо малките. Не можем да разрешим данъчна хармонизация, което означава високи данъци в България. Знаете, нашата устойчива позиция е да имаме най-ниските данъци в Европейския съюз като конкурентно предимство. Не може да се съгласим България да плаща в този гаранционен фонд, защото нямаме пари. А и рисковата експозиция на България, т.е. рискът, който България носи, е по-малък и няма смисъл да даваме пари. Т.е. тия неща трябва да отстояваме като българска позиция.

Как да кръстим кризата?

Тя е и българска, и европейска.

Т.е. бихте на регионален принцип я нарекъл?

Има, има и своето... Ами вижте...

Понеже имаше азиатска криза, вие ще я кръстите европейската криза, тази криза.

Европейска криза с български особености е в България, което наблюдаваме. Защото като дойде ГЕРБ на власт, сега ще ви кажа нещо, което веднага ще ме разберете. Те не се разплатиха с бизнеса. Имаше там един период от година, година и половина, когато обясняваха - тези задължения не били задължения, били не знам какво, били не знам какво наследство. И не се разплатиха. Вместо това платиха близо 600 млн. лева по проекта „Белене”, който преди изборите щяха да го спират. Т.е. неразплащането с бизнеса задълбочи кризата и доведе до фалити, до междуфирмена задлъжнялост, до проблеми, които нямаше да ги има, ако в началото бяха казали така: плащаме, има план-график за тези разплащания, ако не можем веднага да платим, ще стане на траншове, за да не фалират тези хора. Знаете ли колко фирми фалираха? Аз на моята улица броих магазините, които... 90% в момента са затворени. 90% от магазините на моята улица са затворени. Кажете ми вие като водещ юрист, водещ журналист, кога си спомняте последно такова затваряне на магазини в София?

И какво предлагате?

Трябва да има... Ние предложихме вече две антикризисни програми, сега предлагаме нещо различно. Нова антикризисна програма с изключителен фокус малкият и среден бизнес. Защото, ако тези хора се оставят да фалират, то няма да има и значение кой управлява България в един момент. Тоест ще загубим най-ценното - двигателя, мотора, гръбнака, ако искате, на българската икономика. Това трябва да включва няколко неща. Първо, тези хора да не ги тормозят. Искаха да ги направят всички агенти на ДАНС. Вие като адвокат знаете ли, че всички адвокати съгласно една наредба ли е на ДАНС, писмо ли е...

Не, едни правила за борба с мръсните пари... се обещава да се бориш с мръсните пари...

Едни правила да, хубаво, ама не можеш да караш всички хора да пишат доноси, както беше. Т.е. първо да не натоварват хората с правенето на глупости.

Ама, те това са го преписали от европейски регулатори.

Не е така. Четох директивата, както се казва, мотамо, такова нещо няма. Четохме европейските регулации, но сега да не занимавам, защото времето е ограничено, ще ме поканите някой път, ние сме написали вече законопроект, такива работи не трябва да се случват.

Изборите - друго от събитията на годината, не припознато сред първите, но така или иначе доста забележимо. Как изглеждат изборите от гледна точка на сините? Мнозина изтълкуваха тези избори като вашия край.

Е, вижте, аз тези неща ги слушам от 2001 г. То толкова пъти плакаха, че бил краят, какъв ред ще има...

Сега, един певец да изпреварва кандидат на сините... не е наистина голям успех.

Той и Жорж Ганчев имаше изключителни резултати през годините. Така че, ако се върнем назад, всякакви примери мога да ви дам. Въпросът е следният. Това бяха най-манипулираните избори в новата българска история. Има филм за тези избори. Кажете ми други избори, за които има филм в Плевен как 13... и го даваха този филм, един от съдиите явно е решил да покаже за какво става въпрос и в село Бохот в една пълна зала са го давали фирма, как 13 бюлетини са сменени в полза на ГЕРБ от човек, който е назначен в ГЕРБ в тази комисия, в избирателната комисия. Вие да си спомняте да им филм от други избори? Да ми дадете такъв пример? Кажете ми друг път...

Въпросът е, че резултатът ви е толкова нисък, че ако, нали, беше, както се казва, на кантар - да има някакво влияние, но резултатът, постигнат от сините, е толкова ниско, че тези обяснения някак си не хващат декиш в тия, дето ви слушат.

Да разделим местните от президентските избори. Да, на президентските избори резултатът е нисък без всякакво съмнение, така е. На местните избори имаме като СДС 4,5%, с ДСБ и други приятелски партии имаме 7-8%, което за сегашното ниво на събитията е нормално. Но, за съжаление медийната среда става изключително контролирана. Аз съвсем чистосърдечно поздравявам вашето радио, че допуска и други гледни точки. Това не важи за много други медии в момента, нека си отворим очите, и то медии, които за съжаление зависят от пари от бюджета. И въобще не говоря само за един кръг от медии, които първо изникват в съзнанието като се каже такова нещо. Това доведе и до този резултат на президентските избори. ГЕРБ си избра опонентите. Казаха тия и тия имат шанс, с тях ще дебатираме, другите нямат шанс, да си ходят. Това доведе до този резултат на президентските избори. Но, ние си видяхме и нашите грешки. Всички уроци са научени и на парламентарните избори хората трябва да...

Какво научихте?

Научихме много неща. Научихме, първо, че... не е сега моментът да ви казвам всичко, което сме научили, ще го видите приложено на следващите парламентарни избори.

Та, първо научихте? Първо научихте?

Първо кое?

Започнахте да казвате научихме, първо, че...

Първо, научихме, че ГЕРБ са абсолютно безскрупулни на избори. Нямат ама никакви колебания. Нямат колебания депутати да носят бюлетини. Вие виждали ли сте някъде... Какво ще стане в Германия, г-н Вълчев, ако хванат двама депутати на Меркел с чували с бюлетини? Че се разхождат из местния ЦИК в Германия с чували с бюлетини, какво ще стане в Германия? Меркел ще си подаде оставката веднага. Ама, вие давате ли си сметка за това, което ви казвам? Ако хванат нейни депутати, които уж помагали на някакви, така, бременни жени или някоя друга благородна кауза, чували с бюлетини? Веднага си отиват. И се извиняват, и и няма да се покажат никъде другаде. А тук? Ами, вижте и цялата среда. Това не беше обяснение, не беше представено като... Това е престъпление това е провал на демокрацията. Вие виждате ли, че демокрацията в България е пред разпад? Такива неща вероятно е имало през комунизма. Там Тодор Живков и неговите хора са си носили чувалите, те са си ги броили с бюлетините, и така е било.

Иван Костов каза, че Синята коалиция остава. Това е желанието на ДСБ, а на СДС?

Първата ни задача е да укрепим СДС. Имаме проблеми, ние сме разумни хора, ще си направим реформите в СДС. Аз винаги съм бил добронамерен към дясното обединение, но този въпрос ще бъде решаван на един по-следващ етап.

Другите три събития в списъка са арабската пролет. Вие пак пролет ли ще я наречете, или също ще сте сред леко разочарованите от ислямския избор на редица от арабските държави да сменят диктатори с ислямисти?

Знаете ли какво се получава? Диктатурата като че ли си отива от арабските страни, а започва да идва в България. Аз това виждам. Вие видяхте ли какво се случи тази седмица, и то не стана основна тема на дебат, вероятно и няма да питате никой ваш гост днес по тази тема. Изключиха БТПП от тристранния диалог, взеха и ги изключиха. Защо? Защото търговско-промишлената палата...

Абе, то има аргументи.

Ама, не, то за всичко може да се намерят някакви аргументи.

Като използваш държавни функции, нали...

Ама, за всичко може да се намерят някакви аргументи. Защо да ги спреш да имат право на мнение в тристранката, тристранния съвет? Що да не могат да си кажат мнението? Явно не слушат, т.е. тия, които не слушат в момента в България ги изгонват или наказват. То така беше при Тодор Живков. Тези, които не слушаха ги пращаха по лагери или ги изселваха, т.е. какъв е изводът от арабската пролет? В България идва диктатура, някъде другаде си отива.

Вие пътьом изкоментирахте МВР всъщност, доколкото присъства в класацията ни със специалните разузнавателни средства...

Това, което стана в Горна Оряховица - обвиниха едни лекари, че са убийци, излезна експертиза, че те нямат вина, и въпреки това вътрешният министър казваше аз знам, че съм прав, ще намеря начин да ги хвана тия. Това също е типично за една диктатура. Тогава не се търси истината, а хората от диктатурата посочват хора в обществото, които не харесват, лекари, после артисти, после има и журналисти, г-н Вълчев, после има и техни колеги от други партии, казват тия са престъпници, защото аз съм казал. Това е типично за нарушената демокрация. Казва вътрешният министър ей тия от буквата А до буквата В са престъпници, посочва ги и ги затваря.

Пушенето, ще подкрепите ли тоталната забрана догодина?

Аз съм за тотална забрана, и то не за друго, а защото пушачите налагат вреди на трети лица. Аз знаете, че съм за свободата, и СДС е партия на свободата в България, но когато ти вредиш на трети лица, които нямат никаква вина... Ами, аз имам малко дете, не мога да отида в нито едно заведение не го водя никъде, никъде не мога да го заведа, защото има навсякъде пушачи. Нека си пушат хората, но да пушат така, че да не ни вредят на останалите. Да пушат навън.

И накрая. Трудният въпрос към опозицията е, която вижда лошото, и това й е работата, да го покаже, но трудният въпрос е да кажете какво хубаво се случи през 2011 г.? Какво ще напишете на картичката, която закачваме на елхата на Дарик?

Какво хубаво се случи? Хубавото е, че все още не са успели да фалират държавата, което на фона на събитията е успех. Хубаво е също, че зимата не е толкова студена, защото няма готовност за този въпрос. И може би третото хубаво е, че предложението на СДС за фискални правила стана общоевропейска политика.