Лютфи: В либералните партии преди всичко има ред и сериозна дисциплина
Лютфи: В либералните партии преди всичко има ред и сериозна дисциплина / netinfo

Интервю за „Седмицата” по Дарик с Юнал Лютфи, ДПС.

Какъв е вашият коментар на това, което се случи в НДСВ?

Моят коментар е следният. Ние приемаме . . . аз приемам лично факта, че група народни представители. . . Първо, ще започна с това, че лидерът на всяка партия съгласно устава и съгласно свое усмотрение и становище може да покани част от хората да напуснат постовете, които са заемали, което и стана. Но там се получи едно забавяне и след това последва отстраняване от партията, т.е. има едно хронология по този въпрос. И това е фактът, който трябва да се приеме и от всички.

А вие като либерал мислите ли, че е либерално да се изключват от партията членове, които не са съгласни със своя ръководител.

Не е много коректно да ми поставяте така въпроса - дали е либерално или не.

Ами, либерално ли е?

В крайна сметка либерализмът е много широко понятие.

Толкова широко ли, че да се изключват несъгласни?

Нека да ви. .. позволите ми да се изкажа.

Да.

В крайна сметка, знаете ли, и в либералните партии преди всичко има ред, пък и на дисциплина. Някак си много ми се иска не само вие, но и всички други колеги от останалите политически партии да . . . мисля, че господин Камов знае много добре, тъй като той присъства примерно на международни форуми, имам предвид Асамблеята на НАТО, в либералните партии, той има свои колеги от либералните партии от европейските държави, в либералните партии трябва да ви кажа, че има много сериозна дисциплина по отношение на отделни политически позиции и провеждане на политиката на съответната либерална партия. И трябва да ви кажа, че либерализмът е идеология и който не следва тази идеология, има няколко форми за. .. или сам трябва да напусне човекът, който членува в либерална партия и се отклонява от идеологията на. .. или има други инструменти, други механизми за неговото отдалечаване от съответната либерална партия.

Господин Лютфи, понеже нямаме много голям късмет с връзката с вас, да ви попитам за ясен отговор. Трябва ли да бъдат сменени министри от НДСВ в кабинета?

Ама вие сте много опитен журналист и знаете, че този въпрос точно така директно трябва да го зададете на премиера. Вие познавате конституцията.

А смятате ли, че министрите на ДПС се справят?

Значи, ако първият човек, който трябва да каже в тази държава, че трябва да бъдат сменени министри, това е премиерът.

Но той каза, че не трябва.

Той представя членовете на евентуалния кабинет в парламента и търси доверие от парламента.

В ДПС доволни ли сте от вашите си министри? Понеже и те се въртят ...

Разбира се, досега ние нямаме проблеми с нашите министри.Доволни сме. Мисля, че те се вписват добре в коалиционния кабинет и изпълняват програмата на коалиционното правителство.