Камов: Появяването на НДСВ беше много обнадеждаващо
Камов: Появяването на НДСВ беше много обнадеждаващо / снимка: Sofia Photo Agency

Интервю с лидера на социалдемократите в "Коалиция за България" Николай Камов в "Седмицата" на Дарик.

Социалистите не щат да коментират, вчера само за малко се обади премиерът и лидерът им Сергей Станишев. Защо според вас социалистите се крият от задълбочен анализ на това какво става в НДСВ?

Нямам представа. Впрочем, искам, но пък аз не искам да коментирам защо те не искат да коментират.

Добре. А как коментирате вие разцеплението в НДСВ?

Вижте, аз и друг път съм заявявал, че появяването на НДСВ поне за мен беше много обнадеждаващо. Наистина много хора у нас повярваха, че може да има нов морал, може политиката да изглежда по друг начин. За съжаление това, което се случва в НДСВ, още повече след всичко вече случило се, отдалечава тази партия от възможността тя да бъде не част от новите решения на България, на европейска България, защото каквото и да говорим няма такава европейска директива, разбира се, че ние трябва да си променим партийната система. Но не може толкова радикално да се промени статутът на държавата, нейните възможности и да си останат същите партии от прехода. Така че едрият въпрос е кой е част от прехода, образно казано, от 20 век и кой в българската политика дава възможност за промяна, т.е. част от новото, от 21 век.

Е, хайде, кажете кой е от 21 век?

Да, мисля, че от 21 век първи дадоха заявка именно НДСВ, но за съжаление с много неща, даже това не бих поставил на първо място, това разцепление. Аз например бих поставил на място най-неевропейските избори у нас, проведени само преди два месеца, местните. В момента нашият национален съвет заседава по този въпрос. Даже купуването на гласове, което беше скандално, не е големият проблем. Големият проблем са фалшификациите, осъществени от изборни комисии, в които тройната коалиция имаше тотално присъствие и надмощие. Нима НДСВ не носи отговорност за това, заедно с БСП и ДПС? Подчертавам, не купуването на гласове. Това беше много скандално. Но най-скандалното, престъпното, е фалшификацията, многобройните фалшификации, сега се установяват и при броенето, от комисии, в които бяха представени главно представители на трите партии. Както и много други въпроси, които хората очакваха да се решат в България, и по време на управлението на предишното, и на сегашната тройна коалиция, не се решават. Ето това е според мен истинският скандал.

Ще брани ли левицата царските министри от царския гняв?

Като въпрос звучи чудесно, но аз не виждам да има левица. Коя е левицата в парламента? Ако можете да ми я посочите, аз ще ви бъда много благодарен.

"Коалиция за България", хайде, каквато и да е.

Тя не е лява. Да, в "Коалиция за България" има социалдемократическа формация, това е Политическо движение "Социалдемократи". Аз съм негов председател и съм единственият, който гласува от цялата тройна коалиция против бюджет 2008. Гласувах "въздържал се" за бюджет 2007, като предупреждение. Сега съм единственият, подчертавам, да, това е ясно изразено становище, което всеки социалдемократи би направил в Европа за такъв бюджет, в това число и за плоския данък. Къде е другата левица?

Готов ли е Николай Камов да брани царските министри от царския гняв?

Аз съм готов да браня всеки компетентен човек, който. ..

Такива ли са Даниел Вълчев, Николай Василев, Веселин Близнаков, Гергана Грънчарова?

Да, аз мисля, че това са компетентни хора и не виждам абсолютно никакви основания, от гледна точка на тяхната компетентност, да бъдат отстранявани само защото не са угодни на лидера. Това, впрочем, ми звучи доста болшевишко.

Ще напуснете ли "Коалиция за България", която не е лява с изключение на вас?

Защо аз да напускам? Защо политическо движение да напусне коалиция, която се е явила на изборите...

Иначе трябва всички други да я напуснат.

. .. казала е нещо на хората и.. . аз гласувам така, както съм говорил на митингите. Нека да я напуснат тези, които нямат нищо общо в поведението си и в политиката си с това, което са обещавали на изборите.

Мислех си дали има шанс да се съберете с компетентните в друга група?

Моля?

Дали има шанс да се съберете с компетентните, както нарекохте, евентуално, ако сменят и министри, и Даниел Вълчев например. Той ще се върне в парламента и да направите една група на компетентните?

Политическо движение "Социалдемократи" постигна на местните избори най-висок резултат от всички социалдемократически партии с претенции да бъдат такива у нас. Аз мисля, че ние имаме достатъчно самочувствие, даже и с един депутат в парламента, да имаме свой образ, за да не трябва да се присъединявам към каквато и да била група, особено в този парламент.