Как си представяте Алексей Петров да остане в МВР с министър Цветанов?
Как си представяте Алексей Петров да остане в МВР с министър Цветанов? / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Как си представяте Алексей Петров да остане в МВР с министър Цветан Цветанов?
29452
Как си представяте Алексей Петров да остане в МВР с министър Цветан Цветанов?
Как си представяте Алексей Петров да остане в МВР с министър Цветан Цветанов?
  • Как си представяте Алексей Петров да остане в МВР с министър Цветан Цветанов?
  • Как си представяте Алексей Петров да остане в МВР с министър Цветан Цветанов?

Делото „Октопод" е преди всичко политическо, заради присъствието на Алексей Петров в него като опонент на сегашната власт. Твърдението е на Николай Велков - един от обвиняемите по делото, който проговори пред Дарик. „Това дело на практика е доста сложно, многопластово. За мен това дело съдържа много голям политически акцент, след което икономически и финансов. И най-накрая вероятно може да се говори и за престъпление", каза Велков. В момента той е пуснат под парична гаранция. Запорирани са сметките и имотите му на стойност 4 млн. лева. Заедно с Алексей Петров той е обвинен по половината Наказателен кодекс - за участие във въоръжена престъпна група.

43-годишният адвокат, преподавател по право, консултант и бизнесмен проговори пред Дарик и Нина Александрова за делото „Октопод", връзката на Алексей Петров с премиера Борисов и Цветан Цветанов, както и заплашва ли Велков с убийство вътрешния министър:

Това дело на практика е доста сложно, многопластово. За мен това дело съдържа много голям политически акцент, след което икономически и финансов. И най-накрая вероятно може да се говори и за престъпление.

Защо да е политическо това дело? Вие самия не сте политик.

Аз не съм политик. Но за мен делото е политическо от гледна точка на това, че в самото дело присъства името на Алексей Петров. Алексей Петров в последно време, след като беше приключил службата в ДАНС, ръководеше Съюза за стопанска инициатива на гражданите. Това се определя като политическа организация, която защитава интересите на малкия и средния бизнес. И дори мисля, че той в последно време говореше именно точно от името на тази организация.

Алексей Петров е бил опозиция на управляващите или как?

Нещо такова се получава. Ако си спомняте миналата година лятото, имаше няколко вопъла на Алексей Петров по медиите „Бойко намали лихвите". Миналата година лятото по инициатива на Консултативния съвет при омбудсмана се направиха две-три срещи на този съвет. Идеята беше да се обсъдят определени икономически мерки, които да подпомогнат младото правителство с оглед на кризата, в която навлизахме. Тогава започнаха едни разговори на този Консултативен съвет, които изискваха определени политически решения. Тогава се коментираше въпроса къде са парите на държавните предприятия, защо те са концентрирани в една и в две банки. Тогава господин Петров сподели, че има такава информация в ДАНС, че парите са концентрирани. Разсъждаваше се върху идея парите на държавните банки да отидат в Насърчителна банка или Банката за развитие, която сега познаваме като такава. От там вече на пазарен принцип, на банковия финансов пазар тези средства да се предложат на други банки, за да се избегне тази корупционна практика. От тук се очакваха идеите да се намалят и лихвите и т.н. И се мислеше какви мерки да се набележат, и юридически, и икономически, които да се предложат на правителството, за да може да се облекчи и финансовата криза, и в крайна сметка финансовото положение на правителството. За съжаление, тогава не беше чут този призив на Алексей Петров. И виждате, че чак сега цъфнаха наяве след като 11 главни редактори, журналисти, медиите, надигнаха вой и започнаха да питат защо парите на държавата са концентрирани в една-две банки.

Не разбирам защо е арестуван Алексей Петров?

Алексей Петров е неудобен за някой и затова е арестуван. Може да разсъждаваме в най-различни хипотези.

Вашата хипотеза.

Ако решите може да разсъждаваме и в хипотезата, че Алексей Петров е бил в службите, обслужвал е три правителства. В момента си го прехвърлят като горещ картоф, никой не смее да каже кой го е назначил, кой го е наградил, кой го е уволнил, изобщо бил ли е уволняван. Голям цирк е в цялата тази ситуация . След това, как си представяте Алексей Петров да остане в Министерство на вътрешните работи с министър Цветан Цветанов? При условие, че сте наясно, че Алексей Петров е бил доста близък с премиера Борисов още от едно време - заедно са спортували, имали са общи компании. Освен това аз няколко пъти съм виждал Алексей Петров запътен към „Московска" при тогавашния кмет. Алексей Петров ми е споделял, че има някакви общи проекти с общината, които се реализират - осветяване на паметници, камери за наблюдение, училища и т.н. Тоест активно подпомагаше работата на кмета Борисов. Малко ситуацията още един човек, който седи близко до премиера да бъде и в МВР, не би било никак комфортно на министър Цветанов в цялата тази ситуация. 

Мислите, че министър Цветанов е отстранил Алексей Петров, за да не бъде той близо до Бойко Борисов?

Може и така да се разсъждава. Вероятно сте чували, че има една такава наука "Визуална психо диагностика". Видяхте ли лицата на кои политици бяха най-щастливи, когато стартира акцията „Октопод”.

На кои?

Ако бяхте видели лицето на Иван Костов, на Цветан Цветанов, лицето и изражението на Румен Петков, щяхте да си отговорите на много въпроси.

А лицето на премиера Бойко Борисов?

За мен премиера беше учуден тогава от цялата тази операция. От тези мащаби, които се развиха, и от цялата медийна атака, която се осъществи. Въпрос на време е да се докаже кое е истина и кое не.

Смятате ли, че премиера е бил подведен, за да се стигне до ареста на Алексей Петров?

Не мога да смея да твърдя дали е бил подведен, дали е бил заблуден. Но смятам, че по всяка вероятност му е предоставена невярна информация.

Твърдите ли, че Алексей Петров е политически опонент на сегашните управляващи и затова е в ареста?

Не съм адвокат на Алексей Петров. Точно какви са неговите политически пристрастия, неговите изяви в политиката, не са ми ясни. Но това, което наблюдавам в последно време, ме кара да мисля, че Алексей Петров имаше определена идея и концепция за развитието на Министерството на вътрешните работи, за развитие на службите. Знаеше много информация и в определен момент се яви като опозиция на министър Цветанов. От тук мисля, че се зароди определен конфликт.  

Между министър Цветанов и Алексей Петров.

Не, говоря по принцип за политическа опозиция.