Ирина Бокова: ЮНЕСКО е в сърцето на глобализацията
Ирина Бокова: ЮНЕСКО е в сърцето на глобализацията / снимкa: Reuters

Новият генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова благодари на бившите премиери Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, както и на настоящия министър-председател Бойко Борисов за подкрепата. Тя подчерта, че заслугата да заема този пост е на три поредни правителства.

Бокова каза, че се чувства много щастлива и леко уморена. В „Дарик кафе" тя коментира мнението на световните медии, че кандидатурата й е била най-малко вероятната: Аз не смятах така. Може би, защото някои от другите кандидати бяха вече известни световни имена, а медиите предпочитат да говорят, когато познават някого. Аз вярвах от самото начало в това, че мога да победя, иначе нямаше да се включа в тази кампания. Ето какво още каза Ирина Бокова:

Как се чувствате след тази дълга борба?

Много щастлива и леко уморена.

Много хубава символика се получи вчера, г-жо Бокова - на Националния ни празник, Независимостта на България, вие бяхте избрана да ръководите една от най-престижните световни организации?

Да, наистина, аз също съм много щастлива, защото, както ми казаха снощи, когато разговарях с някои от нашите държавни ръководители - с г-н Първанов, с г-н Борисов, благодарих на г-н Станишев, тъй като две правителства работиха за тази кандидатура, казаха, че точно, когато е била зарята, в чест на Националния ни празник, е дошла и тази новина. Аз казах, че това е моят подарък за Националния празник и за България.

Как спечелихте? Световните медии отбелязват, че вашата кандидатура е била най-малко вероятната?

Аз не смятах така, може би защото някои от другите кандидати бяха вече известни световни имена и, разбира се, медиите предпочитат, когато познават някой, да говорят. Аз вярвах от самото начало в това, че мога да успея, че мога да победя, иначе нямаше да се включа в тази кампания. Аз направих посещения в 47 страни, работя от година и половина. Ние вървяхме по две линии -да представим страната, да направим, така да се каже, реклама на България, на страната, от която идвам, тъй като мисля, че това е много важно в едени такива избори. На второ място, разбира се, да мога да установя отношения с много министри, държавни ръководители, освен това да прокарам някои идеи, да представя своята визия. Мисля, че комбинацията от всички тези неща ме доведоха до този успех.

Много приятна приемственост - вие сама казахте, че сте се чули с премиера Бойко Борисов и с бившия премиер Сергей Станишев, тоест получихте подкрепа и от новото правителство?

Да, разбира се. Аз успях вчера да се чуя с премиера Борисов, благодарих му. Обадих се и на г-жа Желева, макар че с нея сме в много тесен контакт през последните дни. По моя молба тя проведе няколко много спешни срещи в Ню Йорк с министри от държавите, които бяха много важни, за да осигурим подкрепата. Това показа, че когато има някаква национална цел, когато има някакво обединение на усилията, ние можем да постигаме успехи. Аз мисля, че трябва да има случаи, в които да има последователност, в които да има някаква обща цел и мисля, че това е точно такъв случай. Най-напред аз вчера се обадих на г-н Първанов, за да му благодаря, защото той беше един от първите, които ме подкрепи в тази амбиция. Аз всъщност разговарях с трите последни премиери - с г-н Сакскобургготски, на когото благодарих, който също така ме подкрепи и ми помогна в тази кампания, на г-н Станишев, и, разбира се, на г-н Бойко Борисов. Беше много важно, че новото правителство продължи тази линия и още от самото начало заяви много ясно, че няма никакво колебание и ме подкрепя. Без тази подкрепа зад гърба си, аз сигурно нямаше да мога да постигна този успех.

В световната преса изобилстват още коментари за финалния ви двубой с египетския министър на културата Фарук Хосни. Това всъщност борба на идеи ли беше или лобиране на много високо ниво?

Изборите винаги са нещо много сложно, винаги има елементи от всичко това, което вие казвате. В последния ден беше много важно ние да мобилизираме всички наши поддръжници, тъй като буквално брояхме гласовете един по един. Това наистина беше един оспорван двубой, но това беше един много приятелски двубой, приятелски мач, тъй като по време на тази кампания ние с г-н Хосни се сприятелихме, виждахме се няколко пъти. Той беше може би първият, който се обади, за да ми честити победата и се зарекохме, че ще работим заедно. Бяхме се зарекли преди първия тур на изборите и си дадохме дума, че който и да победи ние ще останем добри приятели и ще продължаваме да работим заедно и след това отново си го потвърдихме. Аз съм много щастлива от това, че установих тези добри отношения с министъра на културата на такава велика държава, с такъв принос в световната цивилизация.

Цитирана сте от френските медии, че мандатът ви ще премине под знака на нов комунизъм за 21 век и диалога между цивилизациите. Тези неща звучат малко отвисоко и отстрани. Каква е силата на ЮНЕСКО в това отношение и какви са вашите приоритети, след като поемете поста?

Вие знаете, че всички кандидати трябваше да представят своята визия за ЮНЕСКО и за бъдещето на организацията. Аз бях озаглавила моята визия с нещо, в което дълбоко вярвам, че 21 век трябва да бъде век на нов хуманизъм. Аз го казах и се опитах да развия тази идея, тъй като съм убедена, че ЮНЕСКО може да играе много по-голяма роля сега, в един глобализиран свят, в свят на кризи, тъй като тази криза е финансова, икономическа, има и много други измерения. Като че ли през последните години виждаме един парадокс, от една страна, има толкова голям прогрес на техниката, на иновациите, на новите технологии, ние наистина живеем, така да се каже, в едно глобално село - имаме достъп до информация за секунди и в същото време, като че ли има нарастваща нетолерантност, конфликти. Мисля, че в тази област ЮНЕСКО може да изиграе своята същностна роля. Това, с което ЮНЕСКО е създадено, с което е заченато след войната, е именно да изгражда в умовете на хората тази жажда, тази необходимост от мир, от диалог, от толерантност. Това се опитах да развия в моята визия и мисля, че това също имаше значение за моя избор - да мога да убедя останалите, че може би сега това е най-важната задача.

Безспорно е това, че за първи път организацията се оглавява от дама и то от Източна Европа. Каква е вашата амбиция да промените работата на световната организация.

Има и нещо друго символично - има две неща, за които аз съм доволна, че станаха. Разбира се, че съм първата жена, която оглавява организацията. Това е много важен знак, че равенството на мъжете и жените ще остане много важна задача пред организацията. На второ място е това, че съм от Източна Европа и то в момент, когато ние, само след два месеца, ще отбележим падането на Берлинската стена и обединяването на Европа. Мисля, че това е много символично, че точно в такъв момент източноевропеец заема такъв пост. Аз се опитах също така да убедя, че ние от Източна Европа много добре знаем какво са реформи, ние много добре знаем колко е трудно понякога да се направят реформи, но заедно с това знаем колко е важно да се направят, за да може в бъдеще те да донесат плодове. Мисля, че успях да ги убедя, че мога да направя необходимите реформи. ЮНЕСКО трябва да стане организация, която да е по-ефективна , която да бъде по-демократична, която да е по-силна от гледна точка на идеите, които внушава. Аз ще продължа реформите, които сегашният генерален директор Коичиро Мацура започна с много настойчивост. Аз се чух вчера и с него. Той също ме поздрави. Аз му казах, че до последния му ден ще бъда на негова страна и ще разчитам на неговата подкрепа и в бъдеще.

Има ли място ЮНЕСКО в голямата политика?

Разбира се, ЮНЕСКО е в сърцето на глобализацията, на всичко, което се случва. ЮНЕСКО е организация, която се занимава с култура, образование, наука. Ние виждаме, че почти няма правителство, което да не включва в своите антикризисни програми образованието като един от отговорите на кризата, на това, което се случва. От тази гледна точка, мисля че ЮНЕСКО има много голяма роля да играе.