Христина Христова: В изборите НДСВ се сдоби с нови лица
Христина Христова: В изборите НДСВ се сдоби с нови лица / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Христина Христова в „Годината” на Дарик
48266
Христина Христова в „Годината” на Дарик
  • Христина Христова в „Годината” на Дарик

Лидерът на НДСВ Христина Христова в „Годината” на Дарик:

Какво се лишихте вие в годината на кризата?

Аз мисля, че се лиших от нещо много важно - от надежда и увереност. От надежда и увереност, че България ще избере свой път за изход от икономическата криза, ще направи реформите, ще има антикризисна програма. Така и не се получи. А след последните избори, които се състояха, местни и президентски, се лиших и от надеждата, че демокрацията може би не е необратим процес в България.

И вие ли ще подредите събитията, да започнем с МВР и специалните разузнавателни средства, което иначе в нашата класация е на последно място, видяно от хората, които гласуват, но вие ще сложите този акцент.

Да. Това трябва да бъде акцент. Не може в една страна, членка на Европейския съюз, да се подслушват лекарите, да се подслушва министър-председателят, да излезе тази информация в обществото. Как да ни имат доверие за Шенген, когато използвани, надявам се законно, средства за подслушване, специални разузнавателни средства се явяват в публичното пространство. Как ще опазим тайните на страните партньори от шенгенското пространство? Естествено, че възниква този въпрос.

Изборите, ако вървим от пето към… нагоре местата, изборите са четвърти в нашата класация. Всъщност съвсем невидяни толкова централно от хората, колкото ги виждат може би политиците. Други събития изпревариха.

Ами, наскоро един мой приятел ми каза - ами, ще посрещнем 1896 г., което ме озадачи и аз въобще не можах да разбера какво иска да ми каже. Ами, казва, нали тази година бяхме на избори и бяхме като на изборите 1895 г. - бай Ганьо прави избори. Ето това ми каза един човек с будно обществено чувство, анализатор, историк, който следи събитията под лупа, така да се каже. Не трябваше да имаме такива избори в България в 2011 г. с толкова манипулации, с толкова притискане, с толкова натиск, с толкова страх, с толкова организационен хаос, с лишаване на не знам колко хора, така и не можахме да разберем крайното число, от конституционното им право да гласуват.

Защо Меглена Кунева не се яви с НДСВ на тези избори? Защо се стигна до там, ето един такъв играч, тя е втора в нашата класация за Политик на годината, да не може да бъде припознавана от хората и желана за лидер през политическата партия, която вие ръководите?

Аз мисля, че нищо чудно няма в това. Аз мисля, че ние си даваме сметка, че тя е политик с висок рейтинг в България. Български политик с европейско измерение и със силен мажоритарен елемент. Така че този силен мажоритарен елемент е много важен, и то се оказа, че е важен, ето тя е трета с 14,5%. Излишно беше да бъде затваряна в рамките само на една политическа партия. Аз мисля… Но Меглена Кунева е от НДСВ, тя е член на НДСВ, тя е човек, който е направил една отлична кариера, произхождайки от общността на НДСВ, и ние се радваме, разбира се, ние много помогнахме на тези избори. Ние се радваме, че тя има такъв добър резултат.

След резултата на НДСВ обаче на изборите каква перспектива виждате за тази партия? Знам, че е трудно един лидер, така, да каже не е голяма.

Аз нямам какво лошо да кажа, след като НДСВ в момента е извън парламента, а има резултат, по-добър от СДС и ДСБ, взети заедно, на местните избори. НДСВ има…

Като брой общински съветници ли…

Имаме 333-ма общински съветници. Имаме 26 кметове…

Но това предполага влизане в следващия национален парламент.

71 кметове на населени места, и това, въпреки че много анализатори предричаха съвсем друг резултат за НДСВ, НДСВ заема почетното четвърто място след ГЕРБ, БСП и ДПС на тези избори. И аз мисля, че НДСВ спечели освен този не лош резултат, това не е желаното, разбира се, но това е много близо до целта да участваме активно в местните избори, които в своята история сме неглижирали досега 2003 и 2007 г. Но аз също така си мисля, че в тези избори НДСВ се сдоби с нови лица. Явиха се ново поколение политици в НДСВ на различни места в страната, на които трябва, понеже споменахте за парламентарни избори, трябва да им се даде шанс да работят, да бъдат разпознати на местно ниво и да отиват напред, да правят политическа кариера.

Царят само от името на партията ли изчезна, или изобщо от всякаква активност в НДСВ?

С царя се срещаме най-редовно, разговаряме много често. Разбира се, в неговия стил на култура и на възпитание той никога не натрапва свои мнения, позиции, отношения и т.н., но аз лично не бих се лишила от неговите ценни съвети.

От събитията нагоре - предизвикателствата пред МВР със СРС и Шенген казахме, изборите, размириците в Катуница, арабската пролет, кризата в Европа. Така отдолу нагоре подредиха хората събитията на 2011 г. Вие как ги подреждате?

Арабската пролет има… за арабската пролет и за това, което се случва в арабските страни, има една добра и една лоша новина, бих казала. Добрата новина е, че тези страни и тези хора, самоорганизирайки се най-вече с преобладаващо участници младежи в тези събития, се опитват да се отърсват от диктатурите и от тоталитарните режими, в които живееха, но явно в тази еуфория, в тази, така, екстремна ситуация има опасност да не може добре да се обмисли пътят, по който да поемат и да стане после късно, когато вече се озоват с други също неблагоприятни режими и управляващи. Ето това е, което ме тревожи и трябва да тревожи всички, и особено българите, които имаме традиционни добри, и икономически включително отношения с тези страни и то  важно те да се развиват и ние да имаме търговски и икономически отношения с тях.

А вашите депутати в европарламента подкрепят ли това споразумение за финансова интеграция, което подготвя Европа?

Аз мисля, че то не е в момента на дневен ред в Европейския парламент, споразумението за фискална интеграция, което е, да.

Не, не… да, да. Не, не, не казвам, че е. Говоря като… То няма съгласувано там.

А, нищо чудно да има дебати там.

Въпросът е НДСВ, вашите депутати.

Аз си мисля, че всичко трябва да е много конкретно и България трябва да изхожда от параметрите на собственото си развитие и на собствените си фискални възможности, и мисля, че трябва много добре да се обмисли, да има дебат в българския парламент, да има дебат с добрите анализатори и експерти в България. Мисля, че финансово за нас е трудно на този етап да участваме в едно такова нещо.

Накрая традиционните въпроси, първият за пушенето. Подкрепяте ли тотална забрана на пушенето?

Категорично. Ние в НДСВ сме разговаряли. Категорично. Трябва да се мисли за здравето на бъдещото поколение на България и не бива да се нарушават права на хората, които не желаят да пушат, а тези, които желаят да пушат, да си намират собствена среда.

И накрая да напишете на нашата картичка какво хубаво се случи през 2011 г. според лидера на НДСВ Христина Христова?

Като лидер на политическа партия ми позволете да напиша НДСВ се представи добре на местните избори, по-добре и от парламентарни партии.