Хорица ни броят парите и процентите
Хорица ни броят парите и процентите / netinfo

Интервю с Иван Стамболов, член на Националния съвет на „България на гражданите".

Г-н Стамболов, вчера „България на гражданите" проведе голяма национална среща във Варна. Случи ли се нещо интересно на нея?

Това е последната ни национална среща преди изборите. На нея присъстваха почти всички наши областни координатори и общински представители, тоест разширения Национален съвет, както е дефиниран по устав. Той беше свикан по две теми. Първо, да приеме официално предизборната платформа и управленската програма и, второ, да утвърди някои основни принципи към които ще се придържаме на изборите. Предизборната ни платформа е организирана в три стълба, като аз презентирах втория, който включва икономиката, енергетиката, земеделието, социалната политика, регионалното развитие и екологията. Другите са „България на гражданите" и „България на бъдещето", където са включени останалите сектори.

Излязохте и с 31 обещания за по-добър живот. Реалистични ли са тези обещания, изпълними ли са?

Няма невъзможни неща, стига да са налице подходящи условия. Ако имаме достатъчно власт да осигурим такъв благоприятен бизнес климат, че икономиката да започне да расте с по над 3,5% годишно, то тогава нагоре ще тръгне и заетостта, ще намалее безработицата, ще се увеличи събираемостта на данъците, ще се увеличат преките чуждестранни инвестиции, ще излязат на светло парите от контрабандата (а само те са около 4 милиарда) ще се инвестират повече пари от европейските фондове, включително и чрез допускането на повече малки фирми до обществени поръчки и тъй нататък. Ако се случи всичко това, обещанията ни за по-добър живот ще бъдат абсолютно изпълними.

Кога ще обявите листите си?

До 20 март, а до 6 април трябва и да ги регистрираме. Правим ги малко късно, защото искаме в тях да влязат максимален брой граждани, които до този момент не са се занимавали с политика. Вчера Националният съвет единодушно прие принципите за избор на кандидати за народни представители и един от тях беше 2/3 от нашите кандидати да се явяват за първи път на парламентарни избори. На практика всеки, който желае, може да се кандидатира за включване в листите чрез своя общински представител, стига, разбира се, да познава и приема устава и идеологията ни, както и да отговаря на останалите законови изисквания за кандидатиране.

Ще влязат ли протестиращи в листите ви?

Това някаква особена категория ли е? Ето, аз съм протестиращ, цял живот съм протестирал срещу нещо. Всеки гражданин има право да участва в управлението на държавата си, независимо от начина, по който изразява гражданската си позиция. Стига другите граждани да му гласуват доверието си на избори. Така е устроена демокрацията. А сега времената са такива, че всеки, който си е оставил работата и е тръгнал да оправя нещата лично, си е чиста проба протестиращ!

Но се чуват гласове изобщо срещу политическата система като такава. Какво е решението извън съществуващата политическа система?

Това че се чуват гласове против системата и особено начинът, по който се чуват те, е част от същата тази система. Това е демократичната политическа система, която се прилага във всички държави по света, къде по-успешно, къде по-уродливо. Ако броят на продажните и неграмотни депутати в парламента е критично голям, то за това не е виновен парламентаризмът. Колко от хората, които сега с протестите си накараха г-н Борисов да подаде оставка, са гласували за него през 2009? Сигурно не малко. Колко хора изобщо не са си направили труда да излязат и да гласуват, като по този начин са позволили изборите да бъдат опорочени и откраднати и в парламента да влязат точно тези субекти, срещу които сега се пенявим? Тъй че не е лоша системата. Системата с жестока безпристрастност възпроизвежда обществото във властта. Да имаш гражданска позиция не значи само да излезеш и да я изкрещиш на улицата, макар че и това заслужава възхищение и слава Богу, че го има. Да имаш гражданска позиция, означава ежедневно да се интересуваш и да участваш в политическите процеси на страната си. И ако си решил да се посветиш на позицията си, не е страшно, не е срамно да станеш дори и професионален политик. „Политик" и „бизнесмен" напоследък станаха мръсни думи именно заради хора, които не са нито политици, нито бизнесмени, а мимикрират като такива, за да преследват своите дребнави и егоистични интереси.

Обвиняват ви в неясно финансиране и дори се надигнаха гласове да ви подложат на проверки, за да се изясни как например сте си платили националната среща във Варна и как пътувате всеки ден по цялата страна и откривате нови офиси на партията си. Как се финансират „гражданите"?

Мярнаха ми се такива изказвания. Финансирането на националната ни среща може да е неясно само за хора, които не са пожелали да се информират или пък са информирани, но не могат да овладеят денонощния си ексхибиционизъм. Това събитие, както и други наши събития се подпомага от фондация „Конрад Аденауер". Тя, както знаете, е стара и уважавана неправителствена организация, която подкрепя дясната политика в Европа. Използвам случая да благодаря на „Конрад Аденауер", не толкова защото са финансирали едно не чак толкова скъпо събитие, а защото виждат в нас автентичната десница на България. А това че пътуваме всеки ден и откриваме офиси - ами, така правят големите и сериозни партии, които са готови да поемат отговорността за управлението на страната. Съжалявам, но това е положението...

Обаче наскоро се изнесоха данни, според които сте паднали под бариерата за влизане в парламента.

Не се притеснявайте. Има хорица, които с дребнаво пелтечене броят парите и процентите на другите. Такива „проучвания", за които ме питате, обикновено се правят от съмнителни професионалисти по поръчка на обидени политици, останали извън борда поради своите характерови и морални особености. Не искам нито да ги назовавам, нито да ги коментирам повече, защото те целят именно това - да привлекат внимание към себе за нечия друга сметка. Самият факт, че подобни „данни" се изнесоха в навечерието на националната ни среща, е вече достатъчно красноречив за тяхната обективност, безпристрастност и информационна стойност. В момента никой не може да мери нагласи, тъй както не може да се мери градуса на кипящо вино. Но ще ви кажа само, че преди няма и час бяхме поканени да представим платформата си пред дипломатите от Европейския съюз и Съединените щати. Явно те работят с някакви други социологически проучвания.

Готови ли сте да управлявате страната?

Ами, в кръга на шегата, май останахме само ние - г-н Борисов се отказа, г-н Станишев се отказа... Всъщност, „България на гражданите" е замислена като дългосрочен политически проект. Ние искаме, когато премине цялата тази вихрушка от избори през следващите пет години, да се установим стабилно като разумната, спокойната и истинската десница на България. Да, знаем какво е състоянието на страната. Не, няма да се оплакваме от разрухата, наследена от предишните. Ще се постараем да свършим работата. Защото властта е работа, нищо повече.