Дани Ятом: Корупцията сега е глобален феномен
Дани Ятом: Корупцията сега е глобален феномен / снимка: DarikNews, Владислав Велев
Дани Ятом: Корупцията сега е глобален феномен
19894
Дани Ятом: Корупцията сега е глобален феномен
  • Дани Ятом: Корупцията сега е глобален феномен

Един от бившите директори на израелското разузнаване - обвитата с тайнственост и демоничен образ служба МОСАД - беше в България, като част от кампанията на „Ред, законност, справедливост" за български евродепутати в Брюксел. 64-годишният Дани Ятом е завършил математика, физика и компютърна наука в университета в Ерусалим, след това е бил началник на Генералния щаб на израелската армия, а начело на разузнаването е бил от 1996 до 1998 година. Сега е шеф на фирма за сигурност и стратегическо консултиране.

Какво каза Дани Ятом за корупцията в България и света, за тероризма и дали съдените в Либия медицински сестри са били агенти на България и на Израел:

Кажете какво е МОСАД - как работи, какви права имат агентите, могат ли да извършват операции в чужбина? Тази служба има много тайнствен образ.

МОСАД е израелската разузнавателна агенция, която е отговорна за събиране на информация в чужбина. МОСАД има две мисии - първата е да попречи на враждебните страни да получат неконвенционални способности, а втората - да се бори с тероризма по целия свят.

Но кой определя кое е терор?

Има определение - това са продължителни и умишлени атаки срещу граждани и невинни хора. Целта е да се тероризира обществото и да се получат или политически или други облаги. Когато някой е терорист, ние знаем намеренията му. Когато знаем, че някой е терорист и е готов да убива невинни евреи по целия свят, ние ще направим всичко възможно, за да попречим на това.

Палестинските екстремисти твърдят, че всъщност Израел е терористът, а те се борят за националната си свобода.

Разбира се, че това не е вярно. Те умишлено атакуват невинни хора, за да ги убият, да отнемат живота на колкото повече може жени, деца и мъже. Те нападат, за да предизвикат страх и да имат някакви политически печалби. Израел е независима държава и ние трябва да се защитаваме. Голямата разлика между терористите и въоръжените сили - нашите, българските, британските, американските и т.н. е, че ние не убиваме невинни хора. Понякога пострадват и невинни хора, когато ги използват като човешки щит. Основната цел на терористичните организации е да убиват тези невинни хора умишлено.

Шефът на българското разузнаване Кирчо Киров каза, че е възможно на Балканите да има спящи клетки на ислямския национализъм. Смятате ли, че това е вярно?

Това е начинът, по който обикновено действат терористичните организации. Те поставят по целия свят спящи клетки. Изпращат в други държави терористи, прикрити като обикновени хора. Те се държат като обикновени хора, а когато дойде времето, те се надигат и извършват терористичните си актове. Друг начин е този, който използва движението „Хизбула" - има сравнително голяма организация, мнозина от тях носят военни униформи и извършват различни атаки. Например изстрелват ракети, осъществяват засади. Днешният тероризъм не признава граници и ето защо е възможно да се открие, че една и съща организация - като например Ал Кайда - да действа в различни държави.

Докато все още се водеше процесът срещу българските медицински сестри в Либия, вестник в Триполи съобщи, че има доказателства, че те са агенти на българското разузнаване и на МОСАД, които е трябвало да заразят децата умишлено...

О, това са глупости и лъжи. Това е много познат феномен в арсенала на терористичните организации - за да оправдаят това, което правят срещу международното право, те измислят много приказки и истории, които са напълно неверни.

Вие сте председател на организация, в която участват ветерани от тайните служби от няколко държави. С какво се занимава тази фирма?

GSG е частна фирма, която осигурява услуги в областта на сигурността и стратегическо консултиране по света. Част от задачите ни са били да разследваме кой е откраднал пари от държавата и да ги върнем. Но как става това не мога да ви кажа, това е моята работа.

Имали ли сте поръчки от България?

Не.

България е една от страните с най-високо ниво на корупция в ЕС. Какво трябва да се направи, за да се спре това?

Хората трябва да вярват, че ако има желание, има и начин да се пребори корупцията, да се преборят престъпленията и да се пребори тероризма. Корупцията сега е глобален феномен и заради това трябва да има голямо сътрудничество между службите за сигурност на демократичните държави, защото ако те обединят сили, на глобално ниво ще бъде по-лесно да преборят организираната престъпност. Тя е като рак в тялото на човек - ако не го пребориш, ще се разпространи, докато не убие тялото, т. е. обществото. Ето защо, за да не умре държавата, властите трябва да се борят твърдо с организираната престъпност.