Ат. Семов: Срещу едно евро всеки чужденец заобикаля съвсем законно забраната за продажба на земя
Ат. Семов: Срещу едно евро всеки чужденец заобикаля съвсем законно забраната за продажба на земя / снимка: БГНЕС

Европейската комисия може да стартира наказателна процедура срещу България веднага след като решението за нов мораториум върху продажбата на земя излезе в „Държавен вестник" - достатъчно за завеждането на дело е само приемането на текст, който противоречи на европейското право, дори и той да не е реално приложен. Тезата е на доц. Атанас Семов - доктор по европейско право и преподавател в Софийския университет.

В интервю за Дарик Семов напомни, че според договора ни за членство от 1 януари догодина право да купуват земеделска земя ще получат само лицата от страните-членки на ЕС. Той обаче подчерта, че и сега забраната се заобикаля напълно законно от чужденците с регистрирана в България фирма на цената на едно кафе.

„Народното събрание вчера произведе едно правно нищо и едно политическо малоумие", заяви Семов. Според него теоретично е възможно, но практически невъзможно в оставащото време до края на тази година България да предоговори с останалите 27 страни-членки на ЕС условията в присъединителния ни договор. „За два месеца и осем дни дори Меркел не е в състояние да проведе преговори с другите 27 правителства за нещо друго. Освен това ние нямаме никакъв аргумент да искаме това. Как да отиде Орешарски или външният министър и да иска предоговаряне, като всеки ще му се засмее - и Меркел, и Оланд, като ще му кажат защо да имате забрана, след като и в момента на цената на едно евро всеки може да си купи земя", заяви Атанас Семов.

Какво произведоха депутатите във вторник? Може ли акт на Народното събрание, под формата на едно решение, да отмени действието на договора на ЕС?

Народното събрание произведе едно правно нищо и едно политическо малоумие. Ще ми се да кажа две встъпителни думи. Проблемът за българската земя е много драматичен проблем. Той е пряко свързан с въпроса за оцеляването на българската нация и за националната идентичност на българската държава, които са изключително силно застрашени. Ние сме най-бързо изчезващата нация в света, с разнебитена икономика, с много бедно население, и с много бързо изкупувана земя и в момента. Това е огромна заплаха за нас, но е много важно българските граждани да са наясно с три базови истини. Първата е, че макар днес забраната все още формално да е в сила, до края на 2013 година, тя е напълно законно заобиколена с възможността всеки чужденец, бил той германец, грък, руснак, турчин или сириец да регистрира на цената на едно кафе, на цената на два лева едно юридическо лице, примерно ЕООД. Ида си купи оттам нататък каквото поиска, включително НДК, ако се продава. Напълно законно. И по този начин, зная и от обиколките си из страната, че една немалка част от българската земя, например в Делиормана, в Разградско, в Силистренско, в Търговищко вече е изкупена от структури и лица, които не са български и даже нямат нищо общо с ЕС. И са преди всичко турски. Тоест проблемът е много голям, но той и към момента се задълбочава. И няма нищо общо с тази забрана. Второто, което е много важно да се знае. На 1 януари 2014 година пада предвиденият в договора на България за членство в ЕС срок, пада възможността България да ограничава възможността граждани на ЕС само, не всякакви чужденци, да купуват българска земя. Тоест ако един англичанин иска да притежава българска недвижимост и земя, след 1 януари той може да си я купи в качеството си на Джон Никсън. До 1 януари Той и днес може да го направи като регистрира за два лева една фирма.

Която дори да носи неговото име.

Идете да видите колко от имотите в Арбанаси вече са изкупени и не са български. Същото можеше да го направи и ще го направи чрез юридическо лице и всеки друг турчин. Както няма никакъв пречка за турчина Хасан от където и да било в Турция, да са обади на своя братовчед Хасан в Хасковско, да му преведе 10 000 лева и той да купи, българският гражданин, тази земя. Но реалният собственик, скритият собственик, да е турският гражданин.

На фона на този проблем това не е ли лицемерно, което се прави в парламента?

Ето това трябва да се знае. От 1 януари пада забраната за граждани на ЕС, но формалната забрана за граждани на всякакви други държави членки остава. И тя може да бъде променена само с договор между България и да кажем Турция, САЩ или Русия, Украйна, който изисква ратификация с класифицирано мнозинство от Народното събрание. Защо това, което беше направено, е правно нищо? Защото като държава член на ЕС България нито чрез своя парламент, нито правителството или друг орган не може да приема актове, противоречащи на правото на ЕС. Свободното движение на капитали е основен принцип на ЕС, не просто право. Той е принцип на интеграцията, заедно със свободното движение на работници, на стоки и услуги. Никакъв национален акт не може да противоречи на тези правила, за 4-те свободи на движение, в частност движението на капитали.

Единственият път е ако тръгнем на дълги преговори с всяка страна отделно. Има ли такъв път?

Има теоретично такъв, но той е практически неосъществим по три причини. Първо, защото ограничението изтича след два месеца и 8 дни. За два месеца и 8 дни дори Меркел не е в състояние да проведе преговори с другите 27 правителства за нещо друго, камо ли българското правителство. Второ, трябва да се подпише нов договор за изменения на договор за членство, който евентуално да предвиди още няколко години преходен период, в който да важи забраната, да се подпише с 27 други правителства, след това 27 други парламента да го ратифицират, плюс европейският парламент да го одобри. Това е първо, практически невъзможно. Второ, ние нямаме никакъв аргумент да искаме това. Как да отиде Орешарски или външният министър Вигенин и да иска предоговаряне, като всеки ще му се засмее, и Меркел, и Оланд. Ще му каже: Защо да имате забрана, след като и в момента на цената на едно евро, всеки може да си купи земя. Тя никакъв проблем не решава тази забрана. Проблемите са други, те са дълбоки и страшни. Съществуването им не попречи да се разграбва българската земя от небългарски и неевропейски фактори. И нейното отпадане не променя с нищо режима от 1 януари. Тоест пак казвам това, което събранието произведе, е юридическо нищо. Защо е политическо малоумие? Защото тъй като не е свързано с решаването на проблема, а напротив, създава проблем с нарушаването на правото на ЕС. И с осъществяването на мярка, която е практически напълно безсмислена, то разкрива нашият парламент като стихиен. Веднъж неграмотен, втори път напълно незачиташ европейските правила, от което следва и възможността, която е задължение на европейската комисия - да заведе дело срещу България, да започне процедура. Първо досъдебна, след това съдебна.

Гарантирана ни е нова наказателна процедура.

Още нещо искам да кажа. В практиката на съда е достатъчно само приемането на текст, който противоречи на европейското право, независимо че той никога не е бил прилаган. Това, което парламентът прие, не може да бъде прилагано. Всеки български съдия, от най-малкия или най-новия районен съд в Гълъбово, Старозагорско, е длъжен да откаже да приложи, която и да било национална норма, противоречаща на правото на ЕС.

Приложимо ли е изобщо това решение?

То първо е така направено, че е лишено от смисъл. То не поражда видими преки правни последици. То изисква други норми.

Все пак е акт на българския парламент.

Това е поредният акт на интелектуална немощ и политически цинизъм на българския парламент. Този акт от е продиктуван единствено от желанието на управляващото мнозинство да разпилява общественото внимание към въпроси, които не са от голяма важност за държавата като връщането на забраната за тютюнопушенето, която е пореден акт на политическо малоумие. Казвам го безусловно.

Вече политиците изпушиха на тази тема.

Връщаме са на стария режим като този проблем, който е съществен проблем, за земята, чието решаване няма нищо общо с решението от вторник. Напротив то усложнява проблема, не го намалява.

За да изчистим тази последователност в действията на европейските институции, те ще изчакат 1 януари и тогава ще стартират тази съдебна фаза?

Съдебната е втора, досъдебната могат да я стартират още днес. Имаме правен акт на Народното събрание, който нарушава правото на ЕС.

Излезе ли в Държавен вестник, те имат цялото основание да...

Те реагираха още същия ден. Вероятно ще реагират сравнително търпеливо. Първо, защото комисията винаги е предпазлива - пита, проучва, ще го отмените ли, нали нямате намерени да правите друго. Тя не иска да съди. Тя не е съюзен прокурор. Само понякога и се налага да действа като такъв. Навярно ще има неофициални политически разговори в тази посока, и с лидера на ГЕРБ, който е част от ЕНП, и с председателя на ПЕС, който гласува "против", но неговите депутати гласуваха "за". Там тече един, за мен, много тревожен процес, процес на занимаване на общественото мнение, и автоматично тава се пренася в медиите, които къде по инерция, къде по дълг трябва да обърнат внимание на дивотиите, които парламентът произвежда. И очаквам да сме в една, и вече сме, но тя да се задълбочи, серия от малоумия, с които да се занимава нашето общество до май месец 2014 година, до изборите. Очевидно нагласата на днешното управление, тези избори за европейски парламент през 2014 година да бъдат официална социология кой кого харесва в политическия спектър и дотогава да се пази властта на всяка цена. Ако тогава БСП претърпи тежко поражение, удържането на управлението е невъзможно. Ако БСП спечели, вероятно ще продължи по този си начин да управлява. Дотогава обаче ще се занимаваме с тютюнопушенето, което е решено отдавна, приключен в целия цивилизован свят въпрос, ще се занимаваме навярно с домашните кучета, навярно отново ще се занимаваме с алкохола на волана и със скоростта по пътищата.

То вече се случва.

Всякакви глупости ще бъдат отново поставени на вниманието на обществените ни вълнения, за да не се занимаваме с трите големи теми: драматичното икономическо състояние на около 2 милиона от българските граждани, над милион гладуващи и над още милион живеещи много тежко, чудовищната имиграция на българските граждани, и това, че ние сме държава, която поема бежанци, а в същото време сме държавата, която произвежда най-много бежанци в Европа. Ние сме най имигрантската нация в Европа последните 10 години и най-бързо изчезващата нация в света по официални данни на ООН за последните 20 години. 30% от българското население се е стопило. Няма да се занимаваме, и всичко възможно се прави, да се измести темата от необходимоста от радикална конституционна реформа, която да направи невъзможно подобна серия от политически дивотии, да създаде опростена и ефективна система от държавни органи, пряко контролирани от гражданите, при които да не може да се спекулира от такива политически игри и лишени от интелектуална състоятелност партии като Атака. Да ни занимават и да формират дневен ред, който е вреден за България, при това по въпрос, който е наистина съдбовен за България, какъвто е въпросът с българската земя.

Идвате от ректората, какво се случва в Софийския университет? Юридическият факултет пак осъмна с протести, окупация? Пропадат ли лекциите по конституционно право?

Пропаднаха всички лекции в 272 аудитория, днес най-голямата аудитория на България. Имаше протест, който сам по себе си е много положителен факт, че нашето студентство се събуди след около 15 години тишина. Студентите от университета не бяха проявявали гражданска или политическа активност от 15 години. Не зная до колко е уместно, проф. Димитър Токушев, който е уважаван преподавател в университета, в своята академична дейност да бъде ангажиран и препятстван заради ролята му извън това на председател на Конституционния съд. Може би смесването на двете неща не е съвсем уместно, но че има гражданска съпротива срещу странни решения и срещу цялото политическо безобразие в последните години, е много положителен факт. И той трябва да продължи. Ако тези протести, сегашните, не завършат с някакъв вид успех, ще е много тежко поражение за гражданското общество в България. Защото когато има силна обществена реакция срещу безобразията, те трябва да се прекратяват и да се наказват. В демократичните държави наказанието е политическо.