/ iStock/Getty Images
Грипна епидемия е обявена и в област Добрич от 5 до 12 февруари. Това се случва след проведено второ заседание на здравните местни власти. 

През периода 22-28 януари в Добрич нараства интензитетът на регистрираната заболяемост. От 15 до 21 януари са регистрирани 120 заболели, което е 165,98 на 10 хиляди души. През седмицата 22-28 януари заболяемостта се е покачила до 141 заболели или 195,02 на десет хиляди души. 

От изпратени 34 проби от амбулаторно прегледани и хоспитализирани пациенти за изследване в Националната референтна лаборатория, пет са положителни за грипен вирус тип А, пет са положителни за други респираторни вируси. 

По данни на РУО-Добрич от учебни занятия отсъстват около 15% от учениците в учебните заведения в областта.

В Хасково също обявиха грипна епидемия, в Смолян я удължават

След анализ на епидемичната ситуация е взето решение за обявяване на грипна епидемия и въвеждане на временни противоепидемични мерки:
  • Преустановяване на  плановите консултации на здрави бременни жени и деца.
  • Преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари.
  • Преустановяване на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ (изключения  се допускат само за терминално болни пациенти) и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни.
  • Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения и училищата, като откритите болни деца се връщат по домовете. Да не се допускат до работа заболели лица от персонала.
  • Извършване на засилена текуща дезинфекция на повърхности и често проветряване на помещенията в детските заведения и училищата. 

РЗИ - Добрич препоръчва всички лица със симптоми на остро респираторно заболяване (повишена телесна температура, хрема, болки в гърлото, кашлица, отпадналост и др.) да си останат в къщи при възможност и да посетят лекар. Да ограничат контактите си, особено с малки деца, бременни жени и стари хора.

От особено значение е спазването на дистанция и избягване на места със струпване на хора, поради лесния механизъм на предаване на респираторните вируси - чрез кихане и кашляне.
РЗИ-Добрич