Резултатите са тежка загуба за БСП, призна Янаки Стоилов
Резултатите са тежка загуба за БСП, призна Янаки Стоилов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов оцени пред журналисти на влизане в НДК резултатите от евроизборите като тежка загуба.

Разбира се, че е загуба, и загубата е тежка, защото ние губим около половината от нашите избиратели от миналите парламентарни избори, коментира Стоилов. Той напомни, че обикновено при европейските избори участват доста по-малко хора, както е станало и днес.

Двете водещи досега партии губят такива избиратели, но въпросът е, че това за БСП има тежко отражение, каза Стоилов. Според него това е така, защото партията не получава признание за участието си в управлението, въпреки редицата икономически исоциални мерки, които са били предприети, за да се стабилизира
ситуацията и внесе социално подобрение за някои групи.

Явно е, че трябва някаква много по-ясна обобщаваща и мобилизираща цел, заяви Янаки Стоилов. Вероятно, въпреки усилията да се заложи на радикална промяна, това не е било потвърдено за тази една година, коментира той и каза, че за него това донякъде обяснява ситуацията.

В отговор на въпрос Стоилов уточни, че радикалната промяна не означава предсрочни избори. Когато говорихме за радикална промяна, имахме предвид не просто избори, а необходимостта да се промени икономическият и социален модел, който беше формиран в България преди повече от 20 години, така че това явно не е било достатъчно и сега трябва да се преформулират тези въпроси, каза той.

По думите му убедителен резултат получава и потвърждава другата партия, която подкрепя правителството - ДПС. Тези близки позиции едва ли ще дадат достатъчно аргументи вътре в управлението за това, за което говорихме, допълни той.