Лютви Местан: Резултатът ни е впечатляващ
Лютви Местан: Резултатът ни е впечатляващ / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Резултатът ни е впечатляващ. Нашата сила излиза от толерантността ни. Това каза председателят на ДПС Лютви Местан на пресконференция в НДК.

ДПС е единствената политическа сила, която не губи нищо от резултата си през май 2013 г. Може да се окаже, че сме единствената политическа сила, която съхранява резултата си и че дори леко го надгражда, отбеляза Местан.

„Този вот на ДПС от 400 000 гласа е без гласовете от чужбина. Надявам се, че поне мита за зависимостта на ДПС от някакви автобуси тази вечер да сме го погребали. ДПС е устойчива политическа сила със или без автобусите”, посочи Местан,

„Политическата култура не ми позволява да коментирам други политически сили, не го направих и по време на цялата кампания и все пак ако се потвърдят данните от социологическите проучвания ще се окаже, че чисто аритметически имаме резултат от 8 мандата за БСП и ДПС, но аз правя много важна уговорка - чисто аритметически ГЕРБ отново са първа политическа сила, за което имам политическата доблест да ги поздравя”, каза Лютви Местан.

Лютви Местан Резултатът ни е впечатляващ
netinfo

За няколко мандата напред България е обречена на коалиционни управления, отбеляза още лидерът на ДПС. „Независимо дали ни се иска или не, за няколко мандата напред България е обречена на коалиционни управления. Аз мисля, че останаха назад в миналото времената на изригвания на определени политически сили, в резултат на което те идваха на власт с огромно мнозинство. Самият факт, че едно кафе се приема толкова драматично, показва, че сме неумели и несръчни да изявяваме себе си чрез диалога. В името на националния интерес ние сме готови на диалог, но в никакъв случай на съглашателство”, допълни той.

По думите на Местан въпросът за необходимостта от актуализирането на управленската програмата е вторичен. По думите на Лютви Местан, първичен е въпросът за бъдещето на камибанета Орешараски, но отговорност за това не носи сано ДПС, но и мандатоносителят БСП.

„Ако ще продължава кабинета Орешарски, актуализацията на управленската програма е неизбежно, но дори да беше още по-силно вотът на ДПС с нито едно свое дейстивие няма да дадем основание, че ДПС иска разширяване на властовите си позиции", каза Местан.

Отговор на Лютви Местан на въпрос на Дарик:

Деа Манолова: Цитирам Йордан Цонев: „Властта отива на предсрочни парламентарни избори само ако спечели под 50% от местата, отредени на България в Европейския парламент”. Това достатъчно основание ли е , за да се свика заседание на Централния съвет и темата за предсрочни парламентарни избори да бъде отворена.

И един кратък въпрос към Делян Пеевски, надявам се да го приеме сериозно, колко още поста смятате да печелите и да заемате, след което да се отказвате от тях. Какъв знак давате към обществото с това, което правите за тори път?

Ако наистина сме демократи трябва да се съгласим с един основополагащ принцип, без който демокрация няма. Вотът на суверена стои по-високо от нашите пристрастия, от нашите страсти, любови и омраза. Аз отговорям на втория ви въпрос. Никой не стои по-високо от вота на българските граждани. Ако не сме съгласни с този принцип, нямаме прав да се звем демократи. Вотът според мен в голяма степен затваря темата „Пеевски”.

Относно първия ви въпрос моята теза във връзка с вътрешнополитическото измерение на евровота беше, че са много важни количествените показатели, но най-важното е да видим дали вотът е задал реална алтернатива, защото ако екстраполираме резултатите от тези избори като резултати от парламентарни избори ние трябва да видим очертанията на една ясна алтернатива - има ли такава. Затова ви казах - имайте малко търпение, аз ще бъда коректен към онова, което избирателите казаха.