Плевенчанин ще прави българска организация на национално ниво в Испания
Плевенчанин ще прави българска организация на национално ниво в Испания / снимка: Sofia Photo Agency

Бивш военен, сегашен застрахователен агент в работно време, а извън него – общественик и председател на най-голямата българска федерация в най-голямата испанска област Кастиля и Леон. Това накратко може да се каже за плевенчанина Георги Георгиев. Неговата история като емигрант започва преди близо 10 години, когато със семейството си заминава за Испания, за да търси по-добър живот. В провинция Сеговия той основава първата българска асоциация “Габриела” през 2003 година с идеята да организира културния живот на сънародниците ни, но на практика се занимава с всичко.

 

Голямата болка на Георги е, че местната администрация се интересува от дейността на сдружението и дори го подпомага финансово. За разлика от родната му, българската държава.

 

 

Каква е причината един българин, емигрант, отишъл да се бори за достоен живот в чужбина, да основе асоциация и да помага на останалите си сънародници? Георги Георгиев обяснява така: Това беше единствената възможност, която ни дават местните закони, под формата на която можем да бъдем организирани. Това е асоциация. Това го направихме с цел, за да може да покажем пред местната власт и органите, че има българи, които живеят в тая област и да можем по-лесно да си извоюваме позициите, които ги имаме в днешно време, тоест да може да имаме едно представително лице пред официалните власти, за да може по-лесно да постигаме неща, които навремето бяха много трудни, сега са по-лесни. Става въпрос за работа, за документи. И най-вече да си запазим нашите традиции и култура, което е от още по-съществено значение.

 

Освен с култура и спорт членовете на асоциация „Габриела” се занимават с всякакъв вид социални проблеми на българите в Сеговия като попълване и подаване на документи, намиране на работа, преводи. Два пъти седмично се организират и курсове за децата на българите.

 

Георги Георгиев: Много деца, които са се родили тука, не знаят български език. Много деца, които са докарани на 2,3 до 6 години също не знаят. Доста деца, които са учили 1-2 години в България, са забравили езика, за това излезе идеята тогава. Да можем да съберем децата и поне да учат български език. И учим децата основно на азбука, големите и малко история и география. Между нас избираме преподаватели. Учебници имаме. От Българите в чужбина, защото идваха представители от организацията, ни пратиха 3 учебника, от посолството 2 и другите учебници ги купих аз. От град Плевен ми ги пратиха, купихме си ги, учебници имаме доста.

 

Организираният навремето спортен клуб „България 94” успява да вкара два български отбора по футбол в долната група на провинцията. Сега тези отбори вече не съществуват, но до края на годината Георги Георгиев обещава да създаде нови клубове, които ще се занимават с футбол, баскетбол, тенис и в които ще тренират само деца. Пореден успех е и подписването преди две седмици на договор за наем на помещение, което ще приюти културния център. Голяма част от начинанията са финансирани както с доброволни дарения, така и от местната испанска администрация.

 

Георги Георгиев: Демонстрирахме, че сме работоспособни и вече ни имат доверие и ни спонсорират проекти. Представяме проекти и успяваме. Нашата асоциация е една от първите и реално действаме, защото сега в момента в провинция Кастилия и Леон има около 28 хил. българи. Подготвям първата среща на българи, искам да направя пълното събиране, за първи път в Испания. Нещо като празник за Кастиля и Леон на всички българи, ще бъде през месец май. Подготвил съм цяла програма, вече ми я утвърдиха, която включва една проповед, със културни занимания, със кулинарни изкуства, с детски игри, вечерта с един концерт. Ще поканя от посолството видни политически личности, ще поканим и политически личности от България. Но това ще бъде първата среща на българи от Кастиля и Леон.

 

Преди два месеца се ражда и българската федерация “Цар Симеон”, тя обединява 10 организации на българи в провинция Кастиля и Леон, а президент на сдружението е Георги Георгиев. Плевенчанинът има планове да създаде още 3 организации в провинцията, след което ще направи обиколка из цяла Испания, за да приобщи още наши сънародници. Голямата цел си заслужава усилията, а тя е да се направи една българска организация на национално ниво в Испания.

 

„Местната управа в Сеговия наистина ни уважава”, продължава Георги Георгиев като разказва, че на предстоящия конгрес на младите хора от Народната партия в Испания е поканен българин като говорител и представител на всички емигранти в управлението на младежката организация. Най-близката инициатива е за отбелязването на Националния празник на България – 3 март.

 

“Подготвил съм една литературно-музикална програма и накрая ще завършим с един коктейл по случай 3 март. Ще го направим малко в по-тесен кръг, защото не ни позволяват икономическите възможности. Но все пак трябва да го отбележим с някакво мероприятие, защото трябва да се знае, че 3 март е Национален празник на България. На няколко места ще го отпразнуваме – в провинцията, в града и това ми е целта. И най-вече работа с младите хора, защото наистина усещам, че полека-лека се претопяваме”, разказва Георги Георгиев.

 

Другата голяма болка на Георги е, че родната му държава май се оказва мащеха: Най-лошото което е, че нито едно правителство, не знам какви програми имат за българските емигранти, но много рядко идват насам. Единствено идват по време на изборите и си заминават. Малко се работи с българските емигранти вън от България. Това е лошо.

 

За да покаже как българите оцеляват и живеят в Сеговия, плевенчанинът подготвя филм. Той ще го донесе при предстоящото си посещение в Плевен в края на април. А дали ще се върне някога в България? Георги отговаря: “Божа работа!”