Златанов: Не съм виждал никакви тефтери от миналата година
Златанов: Не съм виждал никакви тефтери от миналата година / снимка: БГНЕС
Златанов: Не съм виждал никакви тефтери от миналата година
76436
Златанов: Не съм виждал никакви тефтери от миналата година
  • Златанов: Не съм виждал никакви тефтери от миналата година

"Аз не съм виждал никакви тефтери от лятото на миналата година", това каза Филип Златанов, преди да влезе в съда днес.

Малко преди обяд съдът даде почивка по молба на Филип Златанов. Той заяви, че се чувства много зле, изтощен е от заседанието и чувства стягане в гърдите. Магистратите му дадоха време да се възстанови и ако е необходимо, да приеме медикаменти. Адвокатите на Златанов поискаха отвод на вещото лице Валери Костадинов, след като преди дни стана ясно, че са откраднати тефтерите на Златанов.

Според прокурора по делото защитата се опитала да притесни вещото лице и да събори доверието към него.

Двамата адвокати на Златанов обясниха, че никога не са виждали тефтерите и се съмняват, че те изобщо са изследвани.

Костадинов пък заяви, че е извършил почерков анализ върху единия тефтер, а не е знаел, че съществува друг и разбрал за това от медиите. Изследвал е първия бележник в оригинал, а втората задача на съда била изпълнена върху копия на тефтера. Костадинов бе категоричен, че становището му не би се променило, ако е бе работил само по копия.

Когато започнал работа по експертизата, проверил дали Искра Фидосова не е писала в тефтерите на Златанов.

„За мен имаше съмения дали някой друг не му е писал в тефтера и той да поема чужда отговорност". Костадинов обясни, че целият ръкописен текст е дело на Златанов и съмненията му отпаднали бързо.

Софийският апелативен съд гледа делото срещу бившия председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов.

Според обвинението, в качеството си на шеф на комисията е укрил сигнал за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев, като по-късно дори е прекратил разследването срещу него.

Златанов беше признат за виновен и за това, че не е оповестил публично решението за наличие на конфликт на интереси в дейността на бившата финансова съветничка на президента Димана Ранкова, като по този начин я е лишил от правото да обжалва в срок решението и да защити името си.

Прокуратурата се позовава на записки в личните тефтерчета с поръчки на Златанов, които обаче бяха откраднати на 5 ноември от автомобила на вещото лице Стефан Бенчев. Това ще е първото заседание на САС по делото след изчезването на основните веществени доказателства. Няколко пъти вече от прокуратурата заявиха, че липсата на тефтерите няма да се отрази на обвинителната теза, а и на развоя на процеса.

На първа инстанция Филип Златанов получи три и половина години затвор за престъпление по служба.