Жълт код за силен вятър е обявен от НИМХ за петък и събота.

За днес кодът важи за десет области - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик и Благоевград.

НИМХ


Още от днес за утре, 27 януари, от НИМХ обявяват предупреждение от първа степен - жълт код, за силен северозападен вятър със средна скорост от 14-19 метра в секунда, на места и с пориви до 21-24 метра в секунда, в 13 области от страната. Това са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Пловдив, Пазарджик, София-област, София-град, Монтана, Перник и Благоевград.
 

кодове
НИМХ

В петък облачността ще е променлива, често значителна, но само на изолирани места в източната половина от страната и планинските райони ще превали слабо, предимно сняг. Ще остане ветровито с умерен, временно силен северозападен вятър и с него ще нахлува студен въздух. Максималните температури ще са между 5° и 10°, в София - около 5°. По Черноморието облачността ще е променлива, след обяд - често значителна и на изолирани места ще превали слаб дъжд. Максималните температури ще са между 5° и 9°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.
  
Над планините облачността ще е променлива, по високите и открити части - често значителна. На места по старопланинското било и масивите от Западна България ще има валежи от сняг. Ще духа умерен и силен вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 m ще е около минус 1°, на 2000 m - около минус 7°.

В събота времето ще се задържи доста ветровито, с умерен и временно силен северозападен вятър. Облачността ще е променлива, често значителна. Валежи от дъжд и сняг ще има на повече места в Северна и Източна България. По проходите в Стара планина ще вали сняг и ще има условия за виелици.

В неделя вятърът ще отслабне, но в Източна България ще се задържи умерен, от север-северозапад.

В понеделник в западната половина от страната вятърът ще е от изток-североизток и ще е слаб, в източната - все още ще е умерен, от североизток. Вероятността за валежи намалява - само на изолирани места, главно през първия ден и в планините, ще превали сняг.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik
БТА/НИМХ