Здравният министър иска регулация за новопоявяващите се болници
Здравният министър иска регулация за новопоявяващите се болници / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Докато не се регулира финансирането на новопоявяващите се болници, бюджетите за общинските няма да се увеличават. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов при посещението си в многопрофилната болница в Троян.

Пред лекарите там той обясни, че трябва да се наблегне на голямата наситеност на болници в страната, която е в точно определени региони - София, София-област, Пазарджик, Пловдив, Плевен, Стара Загора. По думите му на такива места се появяват непрекъснато нови болници. Някои от тях са частна инициатива, което според министъра е хубаво, но те са твърде специализирани в определени области и взимат ресурси.

Според д-р Константинов всяка нова структура, която се появява и иска да работи със здравната каса, трябва да докаже, че от нея има необходимост и тя е по-добра от съществуващите такива. „Към момента такъв механизъм нямаме, касата е задължена с всеки новопоявил се субект да сключва договори”, каза още министърът на здравеопазването. Той допълни, че докато не се реши този въпрос, няма как бюджети на болница като троянската да бъдат увеличени и се надява, че след изборите със закон за лечебните заведения ще се въведе регулация в този процес, посочва БТА.

Министърът разгледа реновираното отделение по хемодиализа в троянската болница. По-рано днес той поздрави колегите си в Тетевен по случай 100-годишнината от създаването на болницата.