Здравната каса е подписала 12 договора с починали лекари
Здравната каса е подписала 12 договора с починали лекари / снимка: Sofia Photo Agency
Здравната каса е подписала 12 договора с починали лекари
26011
Здравната каса е подписала 12 договора с починали лекари
  • Здравната каса е подписала 12 договора с починали лекари

Събираемостта на здравните вноски през януари рязко е спаднала, отчете директорът на Националната здравноосигурителна каса Жени Начева. През първият месец на годината са събрани 30 милиона лева от здравноосигурителни плащания. За сравнение през 2009 година за януари и февруари в институцията са постъпили около 100 милиона лева. Начева съобщи още, че здравната каса е подписала 12 договора с починали лекари. По този начин някои болници са покрили критериите за двама лекари с една специалност.

През 2009 година отчетените рехоспитализации са 625 000, съобщиха от здравноосигурителната каса. Това означава, че много пациенти са били приемани в болница повече от един път за една година. Статистиката сочи, че четирима пациенти през миналата година са влезли в болница 14 пъти, а други пет - 13 пъти.

Директорът на касата Жени Начева обясни още, че 12 болници не са покрили нито едно изискване за сключване на договор с институцията през тази година. Първоначалната бройка беше 21, но някои лечебни заведения са успели да покрият критериите в последния момент.

Относно делегираните бюджети на болниците Начева обясни отново, че всички дейности над разчетените ще бъдат заплатени след проверката. Лекари и синдикати видяха в това заплаха за бавене на парите към болниците.

Председателят на КНСБ д-р Желязко Христов: „Моля ви, не допускайте, госпожа Начева, от сърце ви моля, такова провличане на този контрол на изпълнението, който да доведе до колизии в разплащания".

По думите на д-р Желязко Христов в скоро време служители на ботевградската болница ще излязат на протест и ще блокират магистралата. Лекарите също припомниха, че са готови на протести.