Здравеопазване, образование и икономическа стабилност - приоритети за СДС
Здравеопазване, образование и икономическа стабилност - приоритети за СДС / снимки: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Финансовата стабилност на страната, подкрепа за дребния и средния бизнес, здравеопазването, образованието, екология и земеделие, административната реформа, енергийната независимост и работа по избирателния кодекс. Това са приоритетите на СДС за следващата година, съобщиха депутатите Ваньо Шарков и Кирчо Димитров след заседание на оперативното ръководство на партията.

Финансовата стабилност на страната трябва да бъде база за изход от икономическата криза, посочи Шарков. СДС се противопоставят на хармонизирането на европейските данъци и решенията в ЕС да се приемат с квалифицирано мнозинство. Те подкрепят идеята всяка страна сама да определя своите акцизи. СДС ще внесат предложения за промени в Закона за ДДС - свързването на касовите апарати с НАП да се изисква не за всички фирми, а само за регистрираните по ДДС.

СДС ще работи и за приемане на закона за правата и задълженията на пациентите, ще продължават и да настояват глобите за отсъствия на депутатите да отиват във фонда за лечение на деца. Освен това партията продължава да защитава идеята да бъдат инкриминирани нападенията над лекари при изпълнение на техните служебни задължения. Формацията ще инициира и законодателна промяна да се приеме диференцирана ставка на ДДС за лекарства.