Завърши онлайн преброяването на населението, тръгват анкетьори
Завърши онлайн преброяването на населението, тръгват анкетьори / снимка: DarikNews.bg, Стара Загора
Завърши онлайн преброяването на населението, тръгват анкетьори
32310
Завърши онлайн преброяването на населението, тръгват анкетьори
  • Завърши онлайн преброяването на населението, тръгват анкетьори

Стара Загора е на първо място по активност в приключилото преброяване по интернет. Жителите на града изпревариха Плевен и Велико Търново, където от днес се провежда и класическо пробно преброяване от анкетьори. Стара Загора се нареди и на второ място след област София по активност в електронното пробно преброяване.

В Старозагорско по интернет са се преброили 2694 души, сочат данните. От тях жените са с 90 повече от мъжете, които са 1302.

От днес до 14 септември ще се проведе и класическо пробно преброяване в областите Стара Загора, Плевен и Велико Търново. Как ще се легитимират преброителите, за да няма злоупотреби разясни директорът на Териториалното статистическо бюро в Стара Загора Милена Караиванова:

„Картата е валидна от 1-ви до 14-ти септември. За да сравнят данните в двете карти, могат да им поискат и лична карта. Възможно е, ако не стигне времето на преброителите, да се наложи и ден-два след това да броят. Така че, хората да не се изненадват".

Същинското преброяване на населението ще бъде през март 2011 г., припомнят от статистиката.

В първия етап от пробното преброяване на населението и жилищния фонд в Република България, за шест денонощия, през които беше активна Информационна система „Е-преброяване" се преброиха успешно 23 743 души, отчетоха от Националния статистически институт. Най-много хора са преброени в София - 5968 души. Следват областите, където от днес започва класическо пробно преброяване с преброителни карти на хартия - Стара Загора, Велико Търново и Плевен. Във Варна, където работи Подпомагащият център, са преброените 1950 души. Всяко регистрирано лице в системата е преброило средно по 2,9 лица. Почти две трети от регистрираните, които са преброили и своите семейства са на възраст между 20 и 39 години. Към онлайн преброяването по-голям интерес са проявили жените - 9148, а мъжете - 7258.

По време на пробното преброяване по интернет в новооткрития Подпомагащ център - Варна на единния национален номер 0700 16 310 бяха получени 664 запитвания. Най-често задаваните въпроси, по които гражданите са потърсили помощ и разяснения са свързани с проблеми с регистрацията; липса на улици в селата или преименувани улици, които не излизат автоматично от списъка, зададен предварително в системата; трудност при разбиране и попълване на въпросите, свързани със състава на домакинствата и семействата; кога и къде ще се набират преброители за същинското преброяване; какви документи трябва да се представят.

Информационна система „Е- преброяване" беше спряна в 8.00 часа на 7 септември. В същия час в предварително определени квартали на областните центрове Плевен, Велико Търново и Стара Загора и град Дебелец край Велико Търново, село Гривица Плевенско и селата Габарево и Копринка, област Стара Загора, започва класическо пробно преброяване с анкетьори, което ще продължи до 20.00 ч. на 14 септември.

Анкетьорите ще се легитимират със специални карти, като самоличността им може да се проверява и чрез обаждане в Подпомагащия център на единния национален номер 0700 16 310.

Други новини от Стара Загора