Започнаха финалните консултации между реформаторите, патриотите и ГЕРБ
Започнаха финалните консултации между реформаторите, патриотите и ГЕРБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В Народното събрание /НС/ започна поредният кръг от консултации за подкрепа на управлението между ГЕРБ, Реформаторския блок /РБ/ и Патриотичния фронт /ПФ/.

В нея участва преговорният екип на ГЕРБ, съпредседателите на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и лидерите на Блока - Радан Кънев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Корман Исмаилов

Сутринта в кулоарите на парламента Валери Симеонов обяви, че патриотите няма как да подкрепят кабинета на ГЕРБ и РБ, тъй като в програмната декларация липсват приоритетите на ПФ, договорени на предишните консултации.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обаче остана оптимист, че правителство ще има, докато председателят на СДС Божидар Лукарски, който е спряган за министър на икономиката, изрази известни съмнения с оглед на създалата се ситуация.

След консултациите с държавния глава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че в зависимост от днешните преговори утре или ще бъде предложен кабинет, или проучвателният мандат ще бъде върнат.

След разговорите с ПФ в НС се очаква и среща с АБВ. Вчера Румяна Бъчварова от ГЕРБ и Радан Кънев обявиха, че предвиждат министерско кресло за формацията на Георги Първанов. Очакванията са на Ивайло Калфин да бъде предложен постът на министър на социалната политика.

Източник: БТА