Започна посещението на Путин в България
Започна посещението на Путин в България / снимки: Sofia Photo Agency

„Братството между българския народ и руския народ е скрепено с кръвни връзки”, това каза в зала 1 на НДК руският президент Владимир Путин, малко след като пристига в България.

Самолетът на руския държавен глава кацна на българска земя малко след 18 часа. Руският президент беше посрещнат от българския външен министър Ивайло Калфин и началника на кабинета на българския президент Никола Колев, съветници на държавния глава, посланикът на Русия у нас Анатолий Потапов и българският посланик в Москва Пламен Грозданов.

В делегацията, придружаваща руския президент, е първият вицепремиер на Русия Дмитрий Медведев. Той беше посочен от Путин за негов наследник, а партията "Единна Русия" го утвърди за свой кандидат за президентските избори на 2 март т.г.

Сред членовете на делегацията са помощникът на държавния глава Сергей Приходко, министърът на външните работи Сергей Лавров, министърът на транспорта Игор Левитин, министърът на промишлеността и енергетиката Виктор Христенко, председателят на Комисията за международни отношения в Съвета на Федерацията във Федералното събрание Михаил Маргелов, кметът на Москва Юрий Лужков, ръководителят на Федералната агенция по атомна енергия Сергей Кириенко.

Владимир Путин пристигна у нас по покана на българския държавен глава Георги Първанов. Съпругата му Людмила Путина не го придружава, по неофициална информация заради здравословни проблеми.

Двудневната визита на Владимир Путин ще сложи началото на празниците по случай „Годината на Русия в България”, свързана със 130-та годишнина от Руско-турската война и освобождението на страната ни.

За началото на визитата на Путин у нас разказа Светослава Кузманова от НДК – чуйте в прикачения звуков файл.