Започна делото срещу бившия военен министър Николай Цонев
Започна делото срещу бившия военен министър Николай Цонев / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Софийският градски съд даде ход на делото срещу Николай Цонев, министър на отбраната в правителството на Сергей Станишев. Цонев е обвинен в злоупотреби със служебно положение, ощетили военното ведомство с повече от 8 млн. лева.

Съдът отказа да конституира Министерството на отбраната като граждански ищец по делото. Първият разпитан свидетел беше настоящият министър на външните работи Николай Младенов, който беше и министър на отбраната. Според показанията му при смяната на кабинетите и министрите във военното ведомство са започнали проверки на договорите и сделките, сключени от бившето ръководство. По думите на Младенов, експерти са заявили, че част от покупките, разпоредени от Цонев, са били напълно ненужни. Оказва се, че министерството не разполага с необходимите средства, за да ги разплати.

Прокуратурата обвинява Цонев за това, че в продължение на близо 5 месеца - от февруари до юни миналата година, в качеството си на военен министър, е нарушил служебните си задължения, като е разпоредил купуването на производствена линия за метални конструкции, въпреки липсата на осигурени финансови средства за доставка на тази машина. Според прокуратурата така бюджетът на военното министерство за 2009 година е ощетен с повече от 8 млн. лева, които всъщност представляват стойността на доставената производствена линия. Според Николай Младенов за закупуването на такава машина не е била направена и законовата обществена поръчка.

Цонев е в ареста с мярка за неотклонение "задържане под стража" и бе докаран в залата под засилена охрана. Мярката му е наложена по обвинение за предлагане на подкуп на следовател, който води друго досъдебно производство срещу него.

Започна делото срещу бившия военен министър Николай Цонев
netinfo