/ iStock
Край на практиката за смяна на статута на обработваемите земеделски земи с цел превръщането им във фотоволтаични централи.

Народното събрание гласува окончателно промени в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, внесени от народния представител от “Възраждане” Даниел Петров.

“Слага се край на скандалната и порочна практика на смяна на предназначения на общински пасища, мери и ливади, с цел превръщането им във фотоволтаични паркове. Няма повече пасища да бъдат отнемани от животновъдите, понякога, дори без тяхното знание и разрешение. Няма повече плодородната българска земя да бъде унищожавана, за да се обслужат поредните лобистки, частни или корпоративни интереси", заяви вносителят.

Промяната засяга пасища, мери и ливади, които са били обект на субсидиране през последните три години.

Депутатите гласуваха, че земеделски земи от Държавния поземлен фонд се отдават под наем или аренда чрез търг на физически лица с постоянен адрес на територията на общината по местонахождение на имотите, обект на търга; на кооперации, еднолични търговци и юридически лица със седалище или адрес на управление на територията на съответната община по местонахождение на имотите, които са собственици или ползватели на животновъдни обекти на територията на общината или развиват стопанска дейност там.