Заболелите от трихинелоза в Пловдив са повече от 18 души
Заболелите от трихинелоза в Пловдив са повече от 18 души / снимка: БГНЕС, архив
Д-р Иван Шиков
69505
Д-р Иван Шиков
  • Д-р Иван Шиков

Заболелите от трихинелоза са далеч повече от 18-те души, които са официално приетите в Инфекциозната клиника на Университетска болница в Пловдив. Това съобщи за Дарик директорът на Агенцията по храните в Пловдив, д-р Иван Шиков.

По думите му само хората в най-тежко състояние са приети в болница, а заболелите с по-лека форма на трихинелоза се лекуват в домашни условия и посещават болнично заведение единствено за инжекции.

Нашата работа не е да търсим кой е или не е изследвал заразеното месо. Работата ни е да се погрижим то да бъде иззето и унищожено, допълни още д-р Шиков.

Изключвам варианта бившият областен управител Гьоха Хаджипетров да не е дал месото от отстреляното диво прасе в Храбрино за изследване. Това съобщи пред Дарик, д-р Васил Паница, председател на Ловно-рибарското дружество „Сокол" в Пловдив по повод появилата се в публичното пространство информация, че Хаджипетров е взел кръвна проба от мръвката в Храбрино и е уверил, че тя е годна за ядене.

Този инцидент е абсолютен прецедент за Пловдивска област, тъй като последният епидемичен взрив е отпреди 15 години, допълни още Паница.

Най-пресният случай на трихинелоза в Пловдив е приетата вчера 62-годишна пловдивчанка. В понеделник 15-годишен младеж, консумирал от Храбринското диво прасе, е хоспитализиран, след като в час по физическо усеща силни мускулни болки, които са характерен симптом при трихинелоза.

Общото състояние на пациентите в Инфекциозната болница върви към подобрение, като семейството от Стамболийски, прието в началото на януари вече е изписано. Предстои освобождаването и на останалите пациенти в най-скоро време, тъй като симптомите на болестта и при тях отшумяват, категоричен е лекуващият лекар, д-р Димитър Вучев.

Други новини от Пловдив