За ден може да се извадят агентите отпреди 1989-а
За ден може да се извадят агентите отпреди 1989-а / netinfo

Отварянето на досиетата на бившата Държавна сигурност може да стане незабавно и в пълен обем, смятат членове на Националния дискусионен клуб на СДС. Според бивши сини депутати, членуващи в клуба, за ден може да се извади поименен списък на всички, работили в ДС до 1989 г. От клуба смятат, че това може да се направи, независимо че някои от сътрудниците са били реактивирани по-късно.

Да се отворят досиетата от някаква комисия означава да се извади селективно информация, заяви Спас Димитров. Васил Михайлов отбеляза, че няма технически проблем за разкриването на досиетата и допълни, че за това могат да бъдат ползвани модели, прилагани в други бивши социалистически страни.

Според Михайлов най-сигурният начин е досиетата да се отворят чрез широка обществена комисия, която да систематизира всички документи и да подпомогне достъпа до тях. В комисията трябва да има личности, които будят обществено доверие и които ще се определят на лотариен принцип, обясни той.

Григор Малев каза, че досиетата са "трън в очите на българското общество от 16-17 години". Членовете на Националния дискусионенклуб към СДС призоваваме хората, които са с досиета и в последните години са се крили, защото са били реактивирани, да се оттеглят от обществения и политическия живот и да не участват в работата по законопроекти, свързани с отварянето на досиетата.